Romská kuchyně vás překvapí

Tisk

caro romskej kuchyne200Nad romskou kuchyní jsem nikdy nepřemýšlela a neměla s ní spojený žádný konkrétní pokrm. Proto jsem byla zvědavá, co bude obsahem knihy Čaro rómskej kuchyne, která se mi dostala do ruky.

 

 

 

Kniha začíná předslovem, úvodem, obrazovým obsahem a následují samotné recepty. Nejprve ty na polévky s masem a bez masa, na hlavní jídla, a to jak na tradiční masité pokrmy a masové speciality, tak i na bezmasitá jídla se zeleninou, houbami, nebo obilninami. Nechybí ani návody na chleba a pomazánky, sladkosti a nápoje. Závěrečná část knihy se věnuje i magii a bylinkách a na úplném konci najdou čtenáři zajímavou statistiku, použitou literaturu, informace o autorovi a poděkování.

Autor v jeho úvodním textu uvádí, že cílem kuchařky bylo zbavit se předsudků. Na křtu, kterého se účastnila naše redaktorka Lenka Meravá, pak na odpověď, jaká je romská kultura odpověděl toto: „Keď ju položíte Rómovi alebo nerómovi, veľmi ťažko hľadá odpoveď. Som rád, že dnes môžem dať odpoveď. Rómska kultúra je postavená na jednoduchosti, na čerstvých a prírodných surovinách. Nie sú tam žiadne chemikálie. Nepotrebujete veľa riadu a ani veľa surovín,“ uviedol motív knihy autor.

Přečtěte si reportáž ze křtu knihy: Aká je rómská kultúra - Keď ju položíte Rómovi alebo nerómovi, veľmi ťažko hľadá odpoveď

V receptech mě zaujalo, kolik se v nich nachází vnitřností a pro nás ne tak tradičních podobných surovin, stejně jako některých bylinek. Na spoustu pokrmů jsem však dostala chuť a moc ráda je vyzkouším. Líbila se mi třeba polévka z listů řepy a uzených žeber, kopřivová polévka, kuřecí paprikáš, plněné kachní krky, džatky na paprice (noky z bramborového těsta), brambory na sladkokyselo i přílohy jako romský chléb marikla, nebo táborový chléb. A zajímavý je i kynutý koláč se sladkým zelím, který ocení především manžel jakožto milovník všeho se zelím.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Odhalte kouzlo romské kuchyně

Čaro rómskej kuchyne je rozhodně dobrá kuchařka a její vznik má určitě smysl. Je dobře udělaná, není šitá horkou jehlou jako některé jiné tituly a musím říct, že se těším na její druhý díl!

Mgr. Peter Pollák, Ph.D. se narodil 20. dubna 1973 v Levoči. Je otcem 6 dětí a v čase vydání knihy i trojnásobným dědečkem. V dětství ho rodiče vedli k samostatnosti, a to včetně vaření. Bylo to nutné, protože máma pracovala do večera a otec byl týdně v zahraničí. Peter Pollák během vojny vyzkoušel profesi kuchaře, poté pracoval na stavbách v Čechách, kde opět využil svou praxi v kuchyně a vařil pro celou partu. Zkušenosti s přípravou jídel získal i od svého otce, který ho brával na rodinné zabijačky. Svůj nadšený vztah k vaření uplatnil i v bratislavské parlamentské ubytovně jako první romský poslanec Národné rady Slovenskej republiky a následně jako zplnomocněnec vlády pro romské komunity. Od roku 2019 vaří Peter Pollák romské speciality pro sebe a kolegy z Evropského parlamentu.

caro romskej kuchyne

Čaro rómskej kuchyne
Autor: Peter Pollák
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Peter Pollák
Rok vydání: 2022
Počet stran: 158
Hodnocení: 87 %


 

Zobrazit další články autora >>>