Romská kuchyně vás překvapí

Romská kuchyně vás překvapí

Tisk

caro romskej kuchyne200Nad romskou kuchyní jsem nikdy nepřemýšlela a neměla s ní spojený žádný konkrétní pokrm. Proto jsem byla zvědavá, co bude obsahem knihy Čaro rómskej kuchyne, která se mi dostala do ruky.

 

 

 

Kniha začíná předslovem, úvodem, obrazovým obsahem a následují samotné recepty. Nejprve ty na polévky s masem a bez masa, na hlavní jídla, a to jak na tradiční masité pokrmy a masové speciality, tak i na bezmasitá jídla se zeleninou, houbami, nebo obilninami. Nechybí ani návody na chleba a pomazánky, sladkosti a nápoje. Závěrečná část knihy se věnuje i magii a bylinkách a na úplném konci najdou čtenáři zajímavou statistiku, použitou literaturu, informace o autorovi a poděkování.

Autor v jeho úvodním textu uvádí, že cílem kuchařky bylo zbavit se předsudků. Na křtu, kterého se účastnila naše redaktorka Lenka Meravá, pak na odpověď, jaká je romská kultura odpověděl toto: „Keď ju položíte Rómovi alebo nerómovi, veľmi ťažko hľadá odpoveď. Som rád, že dnes môžem dať odpoveď. Rómska kultúra je postavená na jednoduchosti, na čerstvých a prírodných surovinách. Nie sú tam žiadne chemikálie. Nepotrebujete veľa riadu a ani veľa surovín,“ uviedol motív knihy autor.

Přečtěte si reportáž ze křtu knihy: Aká je rómská kultúra - Keď ju položíte Rómovi alebo nerómovi, veľmi ťažko hľadá odpoveď

V receptech mě zaujalo, kolik se v nich nachází vnitřností a pro nás ne tak tradičních podobných surovin, stejně jako některých bylinek. Na spoustu pokrmů jsem však dostala chuť a moc ráda je vyzkouším. Líbila se mi třeba polévka z listů řepy a uzených žeber, kopřivová polévka, kuřecí paprikáš, plněné kachní krky, džatky na paprice (noky z bramborového těsta), brambory na sladkokyselo i přílohy jako romský chléb marikla, nebo táborový chléb. A zajímavý je i kynutý koláč se sladkým zelím, který ocení především manžel jakožto milovník všeho se zelím.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Odhalte kouzlo romské kuchyně

Čaro rómskej kuchyne je rozhodně dobrá kuchařka a její vznik má určitě smysl. Je dobře udělaná, není šitá horkou jehlou jako některé jiné tituly a musím říct, že se těším na její druhý díl!

Mgr. Peter Pollák, Ph.D. se narodil 20. dubna 1973 v Levoči. Je otcem 6 dětí a v čase vydání knihy i trojnásobným dědečkem. V dětství ho rodiče vedli k samostatnosti, a to včetně vaření. Bylo to nutné, protože máma pracovala do večera a otec byl týdně v zahraničí. Peter Pollák během vojny vyzkoušel profesi kuchaře, poté pracoval na stavbách v Čechách, kde opět využil svou praxi v kuchyně a vařil pro celou partu. Zkušenosti s přípravou jídel získal i od svého otce, který ho brával na rodinné zabijačky. Svůj nadšený vztah k vaření uplatnil i v bratislavské parlamentské ubytovně jako první romský poslanec Národné rady Slovenskej republiky a následně jako zplnomocněnec vlády pro romské komunity. Od roku 2019 vaří Peter Pollák romské speciality pro sebe a kolegy z Evropského parlamentu.

caro romskej kuchyne

Čaro rómskej kuchyne
Autor: Peter Pollák
Žánr: kuchařka
Nakladatelství: Peter Pollák
Rok vydání: 2022
Počet stran: 158
Hodnocení: 87 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rád bych oprášil písně R. A. Dvorského a jiných, říká šansoniér a herec Jiří Bartoň

jiri barton200Už před dvěma lety měl premiéru hudební pořad Staré filmové melodie, které představil zpívající herec Jiří Bartoň. Za tu dobu představil komorní recitál na řadě míst v Česku. Několikrát v Kroměříži, ale také vystoupil ve svém rodném Kyjově,...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pětiminutová terapie

petiminutova terapie200V květnu vydalo nakladatelství Pragma praktickou příručku Pětiminutová terapie, která nese podtitul Návody pro každodenní radost a psychickou pohodu. A název mluví opravdu za vše!

 

...

Literatura

Když se z kočky stane myš: Na mě si nepřijdou

na me si neprijdou200V srpnu 2022 vydalo nakladatelství Kalibr vydatnou debutovou knihu Na mě si nepřijdou americké spisovatelky Very Kurian. Příběh dospívající psychopatky Chloe rozhodně stojí za přečtení i díky mistrně zvládnutému popisu psychol...

Divadlo

Tak trochu jiný Jules Verne

julesverne 200Laterna magika v letošní sezoně obohatila svůj repertoár opět o jednu jedinou premiéru, na kterou se rozhodla vsadit veškeré své technické i umělecké trumfy. Výsledkem tohoto absolutního tvůrčího nasazení měla být inscenace s vysoce inova...

Film

The Help „Odvaha přeskočila jednu generaci.“

help PEREXA je tu opět jeden ze srdcervoucích příběhů, tentokrát o tahání figurek po černých polích těmi bílými, jak se jim to na šachovnici hodí. Příběh klasicky postavený na motivu nejlepšího přátelství, které pomalu, ale jistě nakonec zpřetrhají odlišné mo...