Z chaloupky za šípkovým keřem

Z chaloupky za šípkovým keřem

Tisk

Za sipkovym kerem1

Bylinkářka z Beskyd Eva Huňková vydala milou pohádkovou knížečku Z chaloupky za šípkovým keřem, která je určena nejen dětem, ale i dospělým. Ve své druhé části navíc ukrývá Eviny vynikající bylinkové recepty. Pojďte si přečíst příběh malé Rozárky, která zažívá dobrodružství se svými přáteli z říše rostlin na společných toulkách.

Na první pohled vás upoutají nádherné ilustrace Pavly Hronové, bez kterých by knížka dozajista nebyla tolik  kouzelná, jako je. Uchvátí vás hezká obálka a kvalitní provedení, knížka je vizuálně opravdu potěchou pro oči a vypovídá o výjimečné spolupráci autorky Evy Huňkové a ilustrátorky Pavly Hronové. Samotný příběh Rozárky vás chytne za srdce. Je o přírodě, o rostlinách, o úctě a lásce ke všemu živému. Proto si myslím, že má i určitý výchovný charakter pro naše děti. Nejen pohladí po duši a rozněžní dospělé, ale zaujme i naše děti a naučí je lásce k přírodě.

Rozhovor s Evou Huňkovou

Zeptala jsem se paní Evy, jak a proč vlastně její kniha vznikla:

Z chaloupky za šípkovým keřem, pohádková kniha malé holčičky Rozárky a její pohled na svět skřítků a víl, přišla za mnou sama. Jednoho večera si mě prostě zavolala, jak já říkám. Je to vlastně můj snový dětský svět, který jsem jen přenesla na papír. Nikdy jsem psaní neplánovala, snad proto si stále připadám jako ve snu. Kniha je poselstvím nejen pro děti, ale i rodiče, aby se vrátili zpět k přírodě, k jejímu vnímání a aby v ní nalezli bohatství, které nám poskytuje. Krátké příběhy jsou doplněny jednoduchými recepty, které snad potěší jak děti, tak i rodiče.

Eva Hunkova1

Paní Eva se totiž věnuje bylinkaření. Zeptala jsem se jí, co všechno pro zájemce nabízí:

Již pár let pořádám kurzy vaření z divokých bylin, ve svém volném čase. Nejdřív to byly jen malé dvouhodinové ochutnávky s bylinkovým povídáním, postupně na základě ohlasů jsem kurzy prodloužila na čtyřhodinové, s vařením. Na těchto kurzech vaříme jednoduchá dvě jídla, plus během mého povídání účastníci kurzu ochutnávají již přinesené dobroty. Co nesní, to si většinou odnesou domů ve skleničkách.

Loni se mi podařilo uskutečnit poprvé celodenní kurz vaření a v létě víkendový kurz na krásné chalupě v přírodě, kde jsme nejen vařili, ale i povídali a sbírali venku bylinky. Počasí nám sice moc nepřálo, ale i tak jsme si to užili. Alespoň dle ohlasů, to snad mohu říci za všechny. Prostě se snažím vyjít vstříc všem, kteří se o bylinkové vaření zajímají. Na podzim každoročně pořádám kurzy Fermentace a divokého kvašení. Fermentace zavítala do našich domovů a je o ni opravdu zájem.

Eva Hunkova

Mimo mé kurzy se každoročně účastním Festivalu Aromaterapie bylinky v Brně, kde přednáším v Otevřené zahradě. Jsem za tyto možnosti moc ráda, protože takhle mohu přenést svůj svět dál. Co se týče akcí, vždy jsou vypsány na mém blogu.

Eva Huňková také krásně fotí a na sociálních sítích prezentuje své fotografie z akcí. Její vztah k přírodě a bylinkám je opravdu velmi silný.

Příroda se prostě stala mým rádcem, mým parťákem. V přírodě jsem našla klid a uzdravení. Možná o to víc mě to k ní táhne. Vím, že se na ní můžu vždy obrátit.. Při svých procházkách, toulkách, při sběru bylin, mi přináší navíc bonus. Nádherné momentky, nádherné obrazy, kterým jsem propadla. Focení se stalo mou vášní, i když jsem naprostý laik. S mými fotografiemi se můžete na mých stránkách setkávat také.

Eva Huňková (23)

A pojďme ke kontaktům. Pokud byste chtěli paní Evě napsat, zúčastnit se nějaké její akce nebo si koupit tuto krásnou knížku Z chaloupky za šípkovým keřem, nabízí vám své kontakty:

Pokud by můj bylinkový svět někoho zajímal, může si mě dohledat na facebooku ve skupině Z chaloupky za šípkovým keřem, na instagramu Za šípkovým keřem a na blogu www.zasipkovymkerem.cz

A kde můžete zakoupit knihu? Na mém eshopu https://eshop.zasipkovymkerem.cz/, v obchůdcích na Ostravici – Obchůdek duše něhy a lásky, v naší Místní knihovně na Ostravici, v kavárně Pepe bakery&coffee, v kavárně K.Fé livre ve Frýdlantě n.O.

Určitě budu knihu šířit ráda dál, podnikat ve městech na pozvání místní čtení, nabízet do obchůdků po celé republice. Je to mé osobní dílo, ke kterému jsem pozvala úžasnou kamarádku Pavlu Hronovou na ilustrace, a které jsem dodnes vděčná, že mou nabídku přijala a ilustrací se ujala. Jsou totiž překrásné a přesně souzní s tím světem, který jsem k vám chtěla v mysli přenést. Snad se vám bude náš pohádkový svět líbit, tak jako se líbí nám.

Přeji paní Evě spoustu úspěšných projektů a těším se na její další knížky! 

Za sipkovym kerem

Název: Z chaloupky za šípkovým keřem
Autor: Eva Huňková
Ilustrace: Pavla Hronová
Vytiskl: INPRESS a. s.
Počet stran: 69
Rok vydání: 2022
Hodnocení: 100 %

https://eshop.zasipkovymkerem.cz/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ivana Chřibková: „Věděla jsem, že chci napsat příběh, který bude jak o jednom člověku, tak o celé generaci.“

chribkova 200Máme pro vás rozhovor se spisovatelkou Ivanou Chřibkovou, která vydala knihu s názvem Suchý hadr na dně mořském, která si ihned získala své příznivce. Nedávno spatřila světlo světa i audiokniha, tak jsme u této příležitosti paní Chřibkovou tro...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Polévky ze Svatojánu

polevky ze svatojanu 200V únoru vyšla pod hlavičkou nakladatelství Motto další kuchařská kniha Evy Francové, tentokráte s názvem Polévky ze Svatojánu. Podle ročních období nám autorka vybrala zdravé zeleninové polévky, na které se vám prostě bud...


Literatura

Nepřehlédněte Nejlepší knihu o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!

fake news 200Téměř souběžně s prezidentskou volbou vydalo nakladatelství CPress velmi důležitou knihu s názvem Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!! Se čtenáři si autoři pohráli už v tomto názvu, ale jinak jim předložili kvalitní a ...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

Hrdinové Země bez zákona nemají s prohibicí slitování

zeme bez zakona plakatPremiéra americké gangsterky Země bez zákona, odehrávající se ve 30. letech v čase vrcholící prohibice, nemohla do Česka dorazit ve vhodnější dobu. Hlavní protagonisté, bratři Bondurantovi, v ní české publikum pro...