Život s Alim není jednoduchý

Život s Alim není jednoduchý

Tisk

big pubertacka-pred-duchodem-Gwt-501238 (2)Hana Vondráčková pečuje o mámu v pokročilém stádiu Alzheimerovy choroby. Doma jí říkají Ali a je to nejvěrnější přítel, kterého kdy babi měla. Je paličatý i dobrosrdečný, dokáže být zlý stejně jako dobrák, bavič i prudič. S Alim je to jako na houpačce – prožijte s ním spoustu zmaru, bolesti, beznaděje, ale i humorných a roztomilých situací. Knižní zpracování blogu, který původně vznikl pro potřeby upouštění páry. Každý kotel má totiž takový pojistný ventil, aby nevybouchnul.

Recenze blogu Puberťačka před důchodem

Blog Puberťačka před důchodem byl v roce 2022 nominován na cenu Magnesia Litera v kategorii Blog roku, a ze všech tří nominovaných blogů se stal pro mě největší srdcovou záležitostí. Hana píše velice humorné a čtivé články, ve kterých se objevuje pořádná dávka ironie a sarkasmu. Život s Alim není jednoduchý, takže se domnívám, že pro autorku je blog vlastně takovým uklidňujícím místem, kde se může plně ponořit do svých myšlenek a na chvíli si odpočinout. Jestliže nechcete, aby vás špatné věci dostaly na samotné dno, musíte se otřepat, zůstat při zemi a jít dál, popřípadě si z toho udělat srandu. Takto na mě působí Hanin blog. Pokud se budete utápět ve vlastní lítosti a problémech, nedojdete daleko. Puberťačka před důchodem je určitě skvělou inspirací pro mnoho lidí. Pro Hanu jsem hlasovala, doufala jsem v její výhru, ale myslím si, že i samotná nominace byla a je obrovským úspěchem.

Recenze knihy Puberťačka před důchodem

Nádherná obálka, krásné ilustrace, zápisky ve formě deníku, větší porozumění Alzheimerově chorobě a humor smíšený se smutkem. Právě jsem vám shrnula knižní zpracování Puberťačky před důchodem. Vše podstatné bylo řečeno na mém blogu iDNES.cz, ale přesto bych tuto recenzi doplnila o pár dalších poznatků. Hana je neskutečná bojovnice s tísnivým životem, který ji nijak nešetří a který si mnoho z nás nedokáže představit. Probouzí se s pocitem, že prožije den plný starostí, stresu a komplikací, avšak i přes tuto skutečnost dokáže udržet nervy na uzdě a vstát z postele, protože jí na babi záleží a chce se o ni co nejlépe postarat.

U kapitoly „Výživa mozku aneb Jedna paní povídala“ jsem si vzpomněla na influencery a jejich peníze ze spoluprací se slavnými i méně známými značkami. Proč některé firmy nemohou nabídnout lidem, jako je Hana, pár svých produktů? Proč jim jde především o zviditelnění, a ne o pomoc, kterou by uvítala řada nemocných lidí? Nemusí se jednat zrovna o drahé boty či bezdrátová sluchátka, ale takové doplňky stravy nebo různé pamlsky by pacientům zpříjemnily těžké dny. Influenceři neustále mluví o lásce k bližnímu svému a pomoci druhým, tudíž by docela stálo za to, aby jejich kázání konečně nebyla jen prázdnými a prvoplánovými slovy bez odezvy a hlubšího zamyšlení.

Knihu hodnotím velmi kladně. Budete rádi za každý posun Haniny maminky, spiknete se proti Alimu, ale zároveň se s ním smíříte a začnete ho tolerovat, a v neposlední řadě vás i některé scény pobaví, neboť autorka píše svěže, otevřeně a bez zášti.

Doufám, že se dočkáme druhého dílu. Hana totiž v psaní svého blogu nadále pokračuje: https://pubertackapredduchodem.blogspot.com/

big pubertacka-pred-duchodem-Gwt-501238

Puberťačka před důchodem
Autor: Hana Vondráčková
Žánr: Romány, česká literatura
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2022
Počet stran: 168

Hodnocení: 96 %

https://www.databazeknih.cz/knihy/pubertacka-pred-duchodem-501238


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

9. díl seriálu Březen, za kamna vlezem – nejlépe s knihou (tištenou, elektronickou, audio)

9 BMC perexBřezen býval měsícem knihy, starší ročníky si to dobře pamatují. Asi i v dřevních dobách býval touto dobou propad prodejů (i když se na ně asi tenkrát tolik nehrálo) a tak byl jarní měsíc vybrán jako vhodný ku čtení. Na nějaký čas nám, milovníkům...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dospělé děti emočně nezralých rodičů

Emoční nezralostKniha Dospělé děti emočně nezralých rodičů s podtitulem Zbavte se viny, která není vaše, přibližuje zásadní psychologické téma: emočně nezralé rodičovství a jeho následky pro dítě. Nakladatelství Portál opět vydalo zajímavou psychologickou publikaci, tentokrát o...


Literatura

Nevěř nikomu! Britský thriller může způsobit několikadenní paranoiu…

k21 200Po závalu severských detektivek se na české pulty dostává i novinka z Británie. O partě holek, které se vydají na cestu po Nepálu. A to víte, že se to pěkně zvrtne. Kniha, kterou slupnete jako malinu odehrávající se pro thriller na netradičním místě.

...

Divadlo

Divadelní start ve Zlíně se blíží. Připomene Tomáše Baťu, rozdá ceny Aplaus a pobaví premiérou Příběhů obyčejného šílenství

Divadlo ZlinNová 67. sezona Městského divadla Zlín se rozjede s humorem. V sobotu 8. září večer se uskuteční ve Velkém sále premiéra Příběhů obyčejného šílenství, kterou si nenechá aujít ani autor Petr Zelenka

Film

Letní soutěž s Cinema City: Kupte si vstupenku do kina na libovolný film a vyhrajte nový automobil!

SUMMER PROMO 2023 čtverecOblíbená letní soutěž vtrhla do multiplexů Cinema City po celé České republice. Nezáleží na tom, jestli si do kina přijdete užít bláznivou komedii, akční trhák nebo si naopak plánujete odpočinout u animáku. Výhra na v...