Vína a likéry vyléčí různé neduhy

Vína a likéry vyléčí různé neduhy

Tisk

leciva vina a likery200V nakladatelství Grada vyšla kniha, která potěší všechny sběrače a milovníky bylinek. Nese název Léčivá vína a likéry pro každého a je od Simony Procházkové.

 

 

 

Kniha začíná úvodem, kde jsou popsané suroviny včetně pravidel při sběru bylinek nebo radami ohledně sladidel, návod, jak připravit likér a bylinné víno a informace o léčivých látkách a plodech jako jsou například antioxidanty, glukany nebo minerální látky. Následují recepty rozdělené velmi prakticky podle ročních obdobích a v závěru najdete pár vět o autorce knihy, seznam receptů a rejstřík surovin.

Hned při letmém prolistování mě zarazilo, že se nejedná o likéry, jaké jsem si představovala, tedy sladký alkohol s danou příchutí, který je možno popíjet buď jen tak, nebo takzvaně zdravotně. Autorka v úvodní kapitole přichází s touto definicí: „Samotný likér se pak připravuje louhováním rostlin či jiných surovin v lihu. Skladbě likéru se meze nekladou, můžeme použít prakticky vše, co lze macerovat – byliny, koření, ovoce, zeleninu, plody.“ S tím, že výhodou alkoholu je, že z aromatických přísad vytáhne téměř všechny léčivé a výživné látky, které zakonzervuje. Tomu se nedá nic vytknout, a naopak to láká k experimentování!

Před samotným receptem je vždy popsána daná léčivka nebo ovoce, které je pak použito. U receptů se po jejich názvu dozvíte, k čemu je dobrý, dále co k němu potřebujete a jaký je postup. Ten je ve většině případů velmi jednoduchý, protože základem je naložit přísady do alkoholu, nechat je louhovat a protřepávat je. Poslední věta radí, jak daný likér nebo víno užívat. Jako velmi praktické se mi jevil i popis léčivých účinků dalších ingrediencí.

Vzhledem k tomu, že na zahradě máme spousty bylinek, zaujal mě například yzopový likér na nachlazení, kontryhelové a řebříčkové víno, nebo delikatesní mátový likér, kde nechybí káva, pomeranč nebo rozinky. Do vánoční nálady mě přes stránky dostal oříškový likér dobrý na imunitu a vitalitu obsahující jak oříšky, tak zázvor, jablko, med a spoustu koření. Na podzim se určitě bude hodit křenovo-citrusové víno a jako největší extrém (byť rozhodně účinný) vnímám antioxidační likér s rajčaty.

„Antioxidační likér
(obranyschopnost, regenerace, vitalita, rekonvalescence)
Potřebujeme: 4 čerstvá větší nakrájená rajčata, 1 nasekanou čerstvou cibuli, 1 lžíci čerstvě nastrouhaného křenu, 3 nasekané stroužky česneku, 0,5 litru ovocné pálenky
Postup: Přísady smícháme, zalijeme alkoholem a vše necháme 14 dní louhovat. Dvakrát denně řádně protřepeme, aby se uvolnily léčivé látky. Pak vše rozmixujeme, přecedíme, vzniklý elixír nalijeme do skleněné lahve, dobře uzavřeme a dáme na chladné místo. Užíváme štamprli denně po dobu 6 týdnů.“ (str. 102)

V Léčivých vínech a likérech si podle mě každý najde něco, co by si mohl doma připravit, nebo co by mu mohlo pomoci. Já už se těším, až budu mít na okně nejrůznější lahve a pak budu mít po čem sáhnout.

Simona Procházková tvoří v Jeseníkách. Bylinkaření a alternativní léčbě se začala intenzivně věnovat, když se přestěhovala na venkov a stala se matkou. Obrovská láska k přírodní medicíně uchvátila i jejího manžela, a tak založili rodinný podnik v podobě společnosti Léčíme přírodou. Vyrábějí bylinné kapky podle vlastních receptur. Kromě bylinkaření Simona Procházková miluje zvířata a podporuje ochranu přírody jako celku.

leciva vina a likery

Léčivá vína a likéry pro každého
Autor: Simona Procházková
Žánr: kuchařka, bylinky, hobby
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 184
Hodnocení: 85 %

https://www.grada.cz/leciva-vina-a-likery-pro-kazdeho-12282/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Juraj Hnilica: V našich textech písní převládá hodně emocí, o sexu, bláznivých věcech a pro teenagery

DSC 1314webSlovenský úspěšný zpěvák Juraj „Ďuro“ Hnilica se vydal v tomto měsíci na turné po českých městech. Pro náš magazín nám poskytl v minulých dnech rozhovor.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Zelenina pro nedočkavé: Nejrychlejší úroda

nejrychlejsi uroda200V květnu vydalo nakladatelství Esence příručku německé autorky Ortrud Griebové Nejrychlejší úroda. Rady a tipy pro zahrádkáře pro snadné pěstování a rychlou sklizeň se hodí vždycky!

 

...

Literatura

Jančík, Štolleová a kolektiv: Pivo zbraně a tvarůžky

pivo200Informačně rozsáhlá kniha je v tomto formátu asi jediná na trhu. Svým obsahem bych ji totiž zařadila mezi velmi obsáhlé, detailní až puntičkářsky precizní učebnici. Záměrem bylo představit meziválečné dějiny z pohledu nikoliv politického, ale podnikatelské...

Divadlo

Letní shakespearovské slavnosti: „Budem hrát zas. A pořád víc.“

shakespearovske slavnosti 200Letní shakespearovské slavnosti zahájí předprodej do Prahy, Brna a Ostravy ve středu 3. června v 10:00. Vstupenky bude možné zakoupit na stránkách festivalu www.shakespeare.cz a nově v síti Ticketmaster.

...

Film

Reportérka

repor 200Reportérka (2015)  je nová televizní minisérie České televize, která se od 1.února 2015 vysílala v České televizi na Čt1 vždy od 20 hodin. Tři díly daly nahlédnou do prostředí novinářské profese. Jednotlivé díly líčí pokaždé zajímavý příběh podle skute...