S jednoduchým návodem opravdu dokáže péct každý

Tisk

pect dokaze kazdy 200V nakladatelství Esence vyšla kniha známého cukráře Dominiqua Ansela s názvem Péct dokáže každý a podtitulem Recepty, které snadno zvládnete a zkombinujete. Pojďte do ní nahlédnout!

 

 

Kniha začíná úvodem nazvaným Než se dáte do pečení, kde se autor zabývá vybavením a načasováním, následují návody na Těsta a Náplně, dalšími kapitolami jsou Dokončení a Postupy a techniky. V závěru nechybí poděkování a rejstřík. Velmi cenné jsou také úvodní stránky s tabulkami, kde je rozepsán dezert, základ, náplň, dokončení a postup, což je takovým praktickým doplněním obsahu.

Kapitola o těstech začíná obsáhlým návodem jak na korpus z křehkého těsta. Po krátkém úvodu následují informace o tom, co vznikne, o času, surovinách a vybavení. Recepty na první pohled vypadají složitě, ale postup je pečlivě rozepsán do několika bodů: od přípravy těsta, chlazení, předehřátí trouby, přes vyválení a vytvarování těsta až po vyklopení korpusu. Další informace se váží ke skladování, s čím to spojit, nebo návrhům pro inspiraci. Ve zvýrazněném obdélníku jsou pak odkazy na ostatní recepty s daným základem. Na dalších stránkách se pak nachází různé obměny těchto těst a jejich další typy jako například čokoládový nebo mandlový korpus, ale také recepty na cukrářské piškoty, sušenkové těsto, pusinkový korpus nebo odpalované těsto.

Co se týče náplní, začátečníci a pokročilí se naučí připravit žloutkový krém, mandlový krém, ovocný nebo bylinkoý crème pâtissière, ale také lemon curd, ganache z tmavé čokolády (a spoustu jeho obměn) nebo různé kompoty, džemy, želé a pěny. V další kapitole se čtenáři dozví o karamelizovaném a opečeném ovoci, italském sněhu z bílků na zdobení (nadchnul mě ten s čajem earl grey a lískooříškový) nebo o zmrzlině. Závěrečné postupy a techniky jsou už jen třešničkou na dortu všem návodům.

Velmi mě zaujala také slova Dominiqua Ansela vložená mezi recepty. Moc mě bavilo je číst a líbilo se mi, jak jsou lidská a milá. Uznejte sami z ukázky ze zamyšlení s názvem Je to jako ve školce: důležité jsou základy: „Zkuste brát každý recept jako svůj první den ve školce a pamatujte na to při čtení receptu i pečení. První den ve školce nejsou žádné tresty, žádné úkoly, žádné termíny. Seznamujete se prostě se základy: s abecedou, se svým pracovním místem. I když vám to zpočátku může přijít těžké, za čas se to pro vás stane něčím úplně přirozeným, záleží jen na tom, jak často a pečlivě to budete opakovat.“ (str. 63)

Péct dokáže každý má větší formát díky kterému vynikají fotografie výsledných dobrot. Jsou opravdu čisté, bez nějaké poskvrnky a tam, kde je cukr máte tendenci jej sfouknout. Při pohledu na výsledek pečení má člověk hned chuť se do daného receptu pustit. A to i za cenu, že výsledek zřejmě nebude tak vymazlený.

Kuchařka obsahuje jak spoustu cenných základních receptů, tak je studnicí inspirace především z hlediska kombinací. Rozhodně je tak cennou publikací do knihovny každého cukráře nebo cukrářky.

Dominique Ansel je šéfcukrář a majitel pekáren a restaurací nesoucích jeho jméno v New Yorku, Londýně, Los Angeles a Hongkongu. Získal titul World´s Best Pastry a mnoho dalších ocenění. Je držitelem prestižního L´orde du Mérite Agricole, druhého nejvyššího řádu ve Francii.

 

pect dokaze kazdy

Péct dokáže každý
Autor: Dominique Ansel
Překlad: Jana Svašková
Žánr: kuchařka, moučníky
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2020
Počet stran: 352
Hodnocení: 85 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/503042-pect-dokaze-kazdy.html


 

Zobrazit další články autora >>>