Upečte si doma něco svátečního

Tisk

moje svatecni peceni 200Po úspěchu předchozí knihy Moderní česká kuchařina se nakladatelství Albatros Media rozhodlo vydat další kuchařku Josefa Maršálka. Ta je tentokrát zaměřená na sváteční pečení a rozhodně stojí za to.

 

 

 

Velmi mě zaujaly už úvodní řádky o cestě knihy, kde Josef Maršálek popisuje, jak práce na knize ovlivnil koronavirus. On se navzdory tomu pustil do příprav, poctivě udělal náčrty k focení a sehnal nádobí i živé květiny. Následně vše naplánoval tak, aby během čtyř dní zvládli připravit a nafotit celou knihu. Na pomoc si kromě fotografky pozval i sestru se svou rodinou a kniha tak vznikla v kreativním prostředí, a hlavně díky lidem, kteří práci dělají srdcem. Sama to považuji za opravdu obdivuhodné a smekám přede všemi. Je to ukázka toho, že když se chce, tak to jde!

Na začátku knihy čtenáři ještě najdou informace o ingrediencích a pomůckách s konkrétními tipy, rady týkající se čtyř základních druhů těst (křehké, šlehané, třené a kynuté). Poté následuje šest kapitol s recepty s poeticky pohádkovými názvy: Perníková chaloupka, Sněhová královna, Louskáček, Sněhurka, Labutí jezero a Šípková Růženka.

Některé recepty jsou tradiční a známé, ale jsou cenné díky názorným a srozumitelným fotopostupům. Navíc díky Maršálkovým vylepšením se mnohdy jedná o pastvu pro oči. To platí také například o roztomilých šiškách s mandlemi, muchomůrkách s kokosem a tonkou nebo růžích s višní v čokoládě.

Já si troufla na jednodušší kousky a naše tradiční vánoční cukroví ozvláštnila zázvorkami s kurkumou namáčené v ruby čokoládě, sušenkami Speculaas s mandlemi a kardamomem, mramorovými koulemi ze slaných arašídů a amaretti s levandulí. Postupy byly jasné a jednoduché, přesto se mi s některými těsty hůře pracovalo. Nemyslím si však, že by šlo o chybu receptu a určitě je nejednou zopakuji. V průběhu roku pak chci ještě vyzkoušet tvarohovou štolu a smažené tvarohové vločky kvůli kterým jsem si pořídila i nové vykrajovátko.

moje svatecni peceni1

Moje sváteční pečení přináší spoustu inspirace a jistě se stane ozdobou knihovny nejedné cukrářky nebo hospodyňky.

Josef Maršálek je mistr cukrář, který se v devatenácti letech vydal za svým snem a místo učitelem se stal na sedm let součástí nejlepšího kulinárního týmu Evropy, s nímž pekl dobroty i pro anglickou královnu. Své zkušenosti sbíral po celém světě – procestoval Evropu a působil i v Indii v nejlepší tamní patisserii, aby se nakonec vrátil zpět do Česka, založil vlastní firmu a natočil show o pečení Peče celá země. Pořádá kurzy a poskytuje konzultace majitelům cukráren i kaváren.

moje svatecni peceni

Moje sváteční pečení
Autor: Josef Maršálek
Žánr: moderní kuchařka
Nakladatelství: XYZ, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 92 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/64558847/moje-svatecni-peceni/


 

Zobrazit další články autora >>>