Po úspěchu předchozí knihy Moderní česká kuchařina se nakladatelství Albatros Media rozhodlo vydat další kuchařku Josefa Maršálka. Ta je tentokrát zaměřená na sváteční pečení a rozhodně stojí za to.
Velmi mě zaujaly už úvodní řádky o cestě knihy, kde Josef Maršálek popisuje, jak práce na knize ovlivnil koronavirus. On se navzdory tomu pustil do příprav, poctivě udělal náčrty k focení a sehnal nádobí i živé květiny. Následně vše naplánoval tak, aby během čtyř dní zvládli připravit a nafotit celou knihu. Na pomoc si kromě fotografky pozval i sestru se svou rodinou a kniha tak vznikla v kreativním prostředí, a hlavně díky lidem, kteří práci dělají srdcem. Sama to považuji za opravdu obdivuhodné a smekám přede všemi. Je to ukázka toho, že když se chce, tak to jde!
Na začátku knihy čtenáři ještě najdou informace o ingrediencích a pomůckách s konkrétními tipy, rady týkající se čtyř základních druhů těst (křehké, šlehané, třené a kynuté). Poté následuje šest kapitol s recepty s poeticky pohádkovými názvy: Perníková chaloupka, Sněhová královna, Louskáček, Sněhurka, Labutí jezero a Šípková Růženka.
Některé recepty jsou tradiční a známé, ale jsou cenné díky názorným a srozumitelným fotopostupům. Navíc díky Maršálkovým vylepšením se mnohdy jedná o pastvu pro oči. To platí také například o roztomilých šiškách s mandlemi, muchomůrkách s kokosem a tonkou nebo růžích s višní v čokoládě.
Já si troufla na jednodušší kousky a naše tradiční vánoční cukroví ozvláštnila zázvorkami s kurkumou namáčené v ruby čokoládě, sušenkami Speculaas s mandlemi a kardamomem, mramorovými koulemi ze slaných arašídů a amaretti s levandulí. Postupy byly jasné a jednoduché, přesto se mi s některými těsty hůře pracovalo. Nemyslím si však, že by šlo o chybu receptu a určitě je nejednou zopakuji. V průběhu roku pak chci ještě vyzkoušet tvarohovou štolu a smažené tvarohové vločky kvůli kterým jsem si pořídila i nové vykrajovátko.
Moje sváteční pečení přináší spoustu inspirace a jistě se stane ozdobou knihovny nejedné cukrářky nebo hospodyňky.
Josef Maršálek je mistr cukrář, který se v devatenácti letech vydal za svým snem a místo učitelem se stal na sedm let součástí nejlepšího kulinárního týmu Evropy, s nímž pekl dobroty i pro anglickou královnu. Své zkušenosti sbíral po celém světě – procestoval Evropu a působil i v Indii v nejlepší tamní patisserii, aby se nakonec vrátil zpět do Česka, založil vlastní firmu a natočil show o pečení Peče celá země. Pořádá kurzy a poskytuje konzultace majitelům cukráren i kaváren.
Moje sváteční pečení
Autor: Josef Maršálek
Žánr: moderní kuchařka
Nakladatelství: XYZ, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 256
Hodnocení: 92 %
https://www.albatrosmedia.cz/tituly/64558847/moje-svatecni-peceni/
< Předchozí | Další > |
---|