Luštěninová kuchařka Petra Klímy. Kde najít kvalitní rostlinné bílkoviny?

Luštěninová kuchařka Petra Klímy. Kde najít kvalitní rostlinné bílkoviny?

 

kucharkaPokud se stravujete ryze vegansky, nebo teprve přecházíte na veganskou stravu, jistě uvítáte tipy na skvělé recepty a zdroj kvalitních rostlinných bílkovin. To vše vám může poskytnout Luštěninová kuchařka Petra Klímy z nakladatelství Smart Press.

Budete si díky ní moci vychutnat kouzlo moderní veganské kuchyně, ať už je váš stravovací styl jakýkoli. A protože zásadní součást zdravého jídelníčku představují bílkoviny, je tato kniha Petra Klímy věnována (zejména) luštěninám jako jejich kvalitnímu rostlinnému zdroji.

Jak totiž luštěniny skutečně zařadit do domácího vaření? Jak je správně připravovat, klíčit, fermentovat, skladovat? Co všechno se z nich dá vyčarovat a jaké druhy se na co hodí nejlépe? A hlavně, jak si na nich i s dětmi pochutnat a nikdy se u toho nenudit?

Šéfkuchař oblíbené dejvické restaurace Country Life spojuje své zkušenosti ze světové gastronomie s každodenní praxí v restauraci i v domácí kuchyni, kreativní postupy a dostupné sezónní suroviny.

Spolu s luštěninami hraje i tady velkou roli čerstvá lokální zelenina a bylinky, autorův oblíbený zdroj nevyčerpatelné inspirace i výzva jej co nejlépe zpracovat. V přehledném výběru figurují nejrůznější typy jídel: od svačinkových dipů, pomazánek a salátů, přes dokonalé polévky a pestrou nabídku hlavních jídel, až po překvapivé, ale skvělé sladkosti. Například cizrna tady zazáří nejen v polévce, ale i „na pivu“ coby hlavní chod nebo naopak ukrytá v báječných sušenkách!

Recept z knihy Luštěninová kuchařka:

recept

Zdroj foto: Kucharky.cz

Petr Klíma je zároveň autorem fotografií v knize, která je díky tomu opět jeho osobitým dílem, gejzírem barev a chutí. A navíc nechává nahlédnout do osobního zákulisí, do krásné atmosféry sezónní přírody a zážitků, jako je společná sklizeň s dětmi v prosluněném ovocném sadu či návštěvy farmářských trhů…

Autorovy fotografie s nádechem rodinné pospolitosti vás vnesou do atmosféry domácí idylky na venkově, života v souladu s přírodou a přirozeného stravování. Nechybí ani konkrétní pojednání o různých druzích luštěnin a zeleniny, účincích na zdraví i obsahu výživných látek.

Kniha je tak nejen praktickým gurmánským průvodcem po světě zelených bílkovin a skvělou inspirací pro každodenní vaření, ale i velmi příjemným a barvitým zážitkem.

Autor ve svých receptech nepoužívá žádné živočišné suroviny, s jedinou občasnou výjimkou: u některého ze sladkých receptů může být vědomě uveden med (z pečlivě vybraného zdroje), který veganský není. Všechny ostatní recepty a využívané suroviny v knihách Petra Klímy jsou čistě veganské.

kuchařka

Zdroj foto: Knihcentrum.cz

Kdo je Petr Klíma?

Petr Klíma recepty vymyslel, nafotil i sám snědl. Je šéfkuchařem dejvické restaurace Country Life, publikuje články na svém blogu www.greenwayfood.cz. Propojuje kuchyni českou i světovou, kterou poznal při svých cestách. V nakladatelství Smart Press vydal již Zeleninovou kuchařku, a nyní Luštěninovou kuchařku.

Název: Luštěninová kuchařka
Autor: Petr Klíma
Žánr: kuchařka
Vydáno: 2019
Stran: 224
Vydalo nakladatelství: Smart Press
Hodnocení: 100 %

https://www.smartpress.cz/


 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum

Nejčtenější za měsíc


Rozhovor

Textař skupiny Kabát: „Texty se tak nějak cenzurujou samy.“

kabat logoSkupina Kabát je pro mnohé synonymem nejlepší české kapely. Ať si o nich každý myslí co chce, není snad nikoho, kdo by neznal její texty a nevybavil si Pepu Vojtka za mikrofonem. My jsme zpovídali basistu, k...

Hledat

Čtěte také...

Festival pro všechny, kteří to vidí „prostě jinak“

FE perexPoznamenejte si třetí březnový víkend do svých diářů, od 22. do 24. března se na výstavišti v pražských Holešovicích koná Festival Evolution a pokud vás zajímá zdravý životní styl, rozhodně byste tam neměli chybět!

...

Literatura

Tiché roky přináší velmi silný a lidský příběh

tiche roky kniha 200Vydání Tichých roků Aleny Mornštejnové se podle mě stalo velkou událostí letošního jara. Po úspěchu autorčiny předešlé knihy Hana není divu a humbuk kolem ní považuji za opodstatněný.

 

...

Divadlo

Malované na skle: Jánošík po brněnsku

malovane na skle divadlo radostJuraj Jánošík je pro někoho národním hrdinou, který bohatým bral a chudým dával, někdo ho považuje pouze za zbojníka, který loupil, aby se sám obohatil. V brněnském divadle Radost můžete zhlédnout h...

Film

O drogové závislosti až na dřeň

magnea200Přiznávám se, že v dnešní rychlé době jsem si přečetla anotaci k filmu Nech mě padnout velmi zběžně. V paměti mi utkvělo, že jde o výpovědi lidí, kteří se potýkali se závislostí nebo se závislými. Očekávala jsem tedy hraný dokument, který se bude ...