Vyjděte ven a nasbírejte si dobroty!

Vyjděte ven a nasbírejte si dobroty!

Tisk

jedle-mesto 200Hurá, hurá, je zde další kniha, za kterou stojí kolektiv Smarticular. Tentokrát se zaměřuje na Jedlé město a vybízí lidi, aby vyšly do ulic.

 

 

 

Smarticular.net je portál s nápady pro jednoduchý a udržitelný život. Cílem jeho autorů je řešit problémy zvláště účinným, chytrým nebo neobvyklým způsobem. Web obsahuje několik rubrik: jídlo a zdraví, do it yourself, zelený dům, eco děti, recyklování a znovuvyužití a tipy na šetření jídlem i penězi. Výsledkem jsou pak knihy zaměřené buď na suroviny (Pět domácích prostředků nahradí celou drogerii, Soda, Ocet), nebo na návody Zkuste to doma sami (kuchyně, péče o tělo a vlasy, zahrada a balkon).

Jedlé město začíná úvodem, následuje kapitola o Jedlém městě, informace o knize a praktické tipy. Nechybí návody, jak naložit se sklizní nebo tipy pro sběr. Následují rady o sběru plodů ze stromů a keřů a také divokých bylin. V závěru kromě zdrojů čtenáři zjistí, jak udělat město jedlejší nebo jak se více zapojit. Zde si přečtete například o české iniciativě Na ovoce nebo bylinkových prohlídkách.

U každé rostliny se nachází její malý obrázek, český i latinský název, čeleď, doba sklizně, odrůda a případně také výskyt nebo možnost záměny. Následují zajímavé informace zaměřené například na to, kde se rostlina vzala, jaké jsou její vlastnosti a jak se dá využít. Ty mě moc bavilo číst, zjistila jsem například, že mirabelky hrály zásadní roli v bestselleru Parfém – příběh vraha.

Dále následují recepty, jak danou plodinu zpracovat nebo využít. Kromě známých pochutin, jako jsou třeba sirupy nebo povidla, jsou zde i ty netradiční. Mně zaujala například čokoláda z lipových pupenů, třešňové pesto, pečená jablíčka ve skle, vegetariánský tažin se sušenými švestkami nebo šípková omáčka na těstoviny. Vše je plné vitamínů a v knížce srozumitelně popsáno, ostatně posuďte sami na základě receptu na mirabelkovou hořčici, kterou si nyní ještě stihnete připravit:

Na jednu skleničku budete potřebovat: 200 g mirabelek, 2 lž. bílého vinného octa, 2 lž. hořčičného prášku, 50 g cukru, sůl a pepř

Mirabelky omyjte, rozpulte, vypeckujte a nakrájejte na kousky. Přidejte ocet a rozmixujte. Poté smíchejte s cukrem a hořčičným práškem, přiveďte k varu a nechte krátce povařit. Nakonec podle libosti osolte a opepřete. Směs naplňte do sterilizované sklenice, uzavřete a nechte vychladnout. Mirabelková hořčice se skvěle hodí k sýru. (str. 60)

Tato kniha je opět skvělá, přečetla jsem ji klasicky se zájmem a odnáším si z ní jak vědomosti, tak novou inspiraci do kuchyně!

jedle-mesto

Smarticular: Jedlé město – Vyjděte do ulic!
Autor: kolektiv Smarticular
Překlad: Dagmar Heeg
Žánr: domácnost, hobby
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 90 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vyhrajte knihu Jedlé město – Vyjděte do ulic!

https://www.knihykazda.cz/jedle-mesto/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Kryštof Šafer: „Film Váňa vás pobaví a ukáže, že není čeho se bát.”

krystof saferDo kin nedávno vstoupil film o populárním českém žokejovi Váňa – největší závod je život sám. Při této příležitosti jsme položili pár slov producentovi tohoto snímku, Kryštofu Šaferovi, který nám přiblíží film i je...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Rozhodně více než jen Špetka chuti

spetka chuti 200Euromedia Group pod značkou Esence vydala fenomenální kuchařský bestseller vycházející z blogu Pinch of Nom slibující pokrmy, po kterých nepřiberete ani gram.

 

...

Literatura

Domov je tam, kde máte noční můry

Pokoj pro hosty perexLisa, problémová mladá žena, má štěstí. Objevila dokonalý pokoj, který si může pronajmout. Dům, ve kterém se pokoj nachází, je velkolepý. Vlastní ho sympatický manželský pár. Martha, okouzlující žena ve středním věku, a ...

Divadlo

Svět podle Amanitas – tentokrát s názvem Destinace

Amanitas divadlo 200Prostranství před pražským Cross klubem se v úterý 29. července promění v tak trochu jiný svět, a to svět nového cirkusu. Budete zde moci shlédnout premiéru pouličního divadla s názvem Destinace v podání skvostných Amanitas.

Film

Film Tancuj Matyldo je excelentní, má silné téma i jedinečné herce

matylda200Hned na začátku je třeba říct, že nový český snímek režiséra Petra Slavíka Tancuj Matyldo je na české poměry vynikající, a to po všech stránkách. Je to silné téma, skvělá režie a samozřejmě dokonalí herci. Nehrají své osvědčené herecké finty (jak t...