Léto je ideálním obdobím pro vyzkoušení raw stravy

Léto je ideálním obdobím pro vyzkoušení raw stravy

RAW perexZdravý životní styl je v současné době trendem a s ním také raw strava, pro jejíž vyznavače se v češtině také ujal název „vitariáni“. Rad, jak se stravovat, které si často protiřečí, je plný internet a pravdou je, že žádná cesta není univerzální a vhodná pro každého. Nicméně raw strava je něčím, co se vyplatí vyzkoušet, i kdyby mělo jít třeba jen o jeden den v rámci očisty těla. Léto, kdy teploty často dosahují tropické třicítky, je navíc skvělým obdobím, kdy se do něčeho takového pustit, protože horké počasí si o odlehčenou stravu přímo říká.

Čerstvé, syrové, zdravé
Základem raw stravy je syrové ovoce a syrová zelenina, ořechy, semínka a klíčky, případně za studena lisovaný olej. Vyloučeny jsou mléčné výrobky, maso, obilniny, rafinované cukry a alkohol. „Raw stravování spočívá v jídle stvořeném přírodou, tedy v zelenině, ovoci, listové zelenině, v ořeších a semenech – vše v nezpracovaném, čerstvém a zralém stavu! Základem raw stravy je odšťavňování, mixování, sušení do 42 °C, zmrazování. Důležitý je příjem co největšího množství zeleného, to znamená chlorofylu, ten najdeme třeba ve špenátu a salátech,“ vysvětluje Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting.

RAW 1

Lidé, kteří na tento styl stravy přejdou, zpravidla zaznamenávají velký váhový úbytek a mnoho z nich pozoruje také pozitivní vliv na zdraví, například vyléčení se z alergií či kožních onemocnění. Nespornou výhodou raw stravy je také úspora času a jednoduchost přípravy. Pokrmy, které nejsou tepelně upravovány, jsou připraveny daleko rychleji, zpravidla stačí je nakrájet, zamíchat či rozmixovat. Díky raw stravě také ušetříte na energiích, protože už nebudete potřebovat troubu ani sporák.

5 minut a je hotovo
„Nevaření zvládne také lehce i běžný zaměstnaný muž. Rozmixovat banán s listy špenátu, jahody s jablkem apod. je práce i s přípravou na 5 minut, vlastně se jedná o podobnou náročnost jako namazat si chleba máslem. Rozdíl je však v tom, že ovocný koktejl je vydatná a zároveň svěží snídaně plná vitamínů a prospěšných látek,“ dodává Stanislav Petříček.

RAWveg bedynka

Potraviny v nezpracovaném stavu obsahují daleko více vitaminů, které se právě tepelnou úpravou ztrácejí. „Čím více potravin sníme v jejich původním, tedy syrovém stavu, tím více jejich vitamínů a výživových hodnot si z nich naše tělo vezme. Mnoho vitamínů se tepelnou úpravou potravin zničí a proto vařené pokrmy sice zasytí, ale další přidanou hodnotu pro nás prakticky nemají,“ říká Stanislav Petříček, zakladatel bistRAWveg, popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti TP Consulting..

Bude to chtít silnou vůli
Nevýhodou pak může být pocit sociálního vyloučení, kdy je těžké kolegům v práci vysvětlovat, že s nimi nepůjdete na oběd do běžné restaurace nebo si na oslavě narozenin s ostatními nedopřejete běžný dort. Nátlak okolí může být silný a pro slabší povahy velmi nepříjemný. Strastiplné může být také zvykání si na nový styl stravy, kdy je náš mozek například zvyklý vnímat ovoce jako svačinu, ne jako plnohodnotný oběd.

Mnoho skeptiků se domnívá, že raw stravou není možné se plně zasytit a po konzumaci znovu přichází hlad velmi brzy. Opak je však pravdou. Zejména pokud se pokrm tvořen ořechy a semínky, dokáže tělo  nasytit velmi dobře a na dlouhou dobu. Vzhledem k tomu, že raw strava není tučná a těžká na trávení, se po ní navíc necítíte unavení, a naopak vás nabije energií. Díky tomu se tak můžete rozloučit se souslovím „dát si dvacet“.

www.bistrawveg.cz

Zdroj foto: TZ


 

Přihlášení



Soutěže

Umělkyně světových parametrů mají kromě talentu vždy něco navíc

Mám rád umělce, ale nejvíc asi ty, kteří něco umějí, a přitom si na nic nehrají. Vypadá to jako protimluv, ale možná mi rozumíte. A pak mám rád umělkyně, které – ačkoliv jsou talentované, inteligentní a krásné – mají ještě něco navíc. Kromě talentu, půvabu a kouzla osobnosti disponují schopností zaujmout ve více směrech.

Herečka Bára Lukešová v rozhovoru o svém otci a pražské výstavě jeho filmové tvorby

Výběr z realizovaných i nerealizovaných návrhů filmového architekta Rudolfa Lukeše (1923 – 1976) přinese výstava v galerii Lucerna. Očekávaná expozice nazvaná „Rudolf Lukeš – Filmové návrhy“ bude otevřena od 5. října a potrvá do 9. listopadu. O připravované výstavě je i rozhovor s dcerou tohoto filmového kumštýře, divadelní, filmovou a televizní herečkou Bárou Lukešovou.

Rozhovor

Fotograf bez talentu: „Lidé umí být svině i hrdinové. Je jen na každém z nás, co si vybereme.“

bez talentu 200Fotograf bez talentu má na Facebooku po necelých dvou letech od založení stránky téměř 14 000 členů. Iedntita pro něj není důležitá, má svůj osobitý přístup i styl. Radí jak fotit a jeho posledním projektem je ten s názvem Hrdinové. Nejen o...

Hledat

Videorecenze knih

Příhody telátka potěší malé poplety i rodiče

Ve vydavatelství Radioservis vyšla audiokniha Příhody telátka poplety určená pro malé děti, ale určitě pobaví a potěší i dospělé.
Radiotéka

Čtěte také...

Kniha od odborníků: Léčebné konopí v současné medicínské praxi

lecebne konopi v soucasne medicinske praxi 200V červnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Grada kniha Léčebné konopí v současné medicínské praxi hned několika expertních autorů pro zdravotníky.


Literatura

Ve stínu své sestry

Ve stínuKdyž sourozenecká rivalita překročí své meze, může nastat cokoliv. Román o dvou sestrách od Kateřiny Castanedy z nakladatelství Prostor čeká právě na vás!...

Divadlo

Léto ve Švanďáku nabídne oblíbené komedie i čerstvou novinku, hrát se bude za každého počasí

sd perexÚspěšné inscenace, které zaručeně pobaví, i jednu chytlavou novinku nabídne v létě divákům pražské Švandovo divadlo, kde se letos plánuje hrát i o prázdninách. „Léto ve Švanďáku“ potrvá 29 večerů: od 25. června do 9. července a poté od 16. do 31. sr...

Film

Čtyřicátá první ochutnávka filmových lahůdek

LFS 200Letní filmová škola pořádá už nějaký ten pátek ochutnávku toho nejlepšího, co filmoví tvůrci vytvořili. Letošní degustační ročník byl už čtyřicátý první a od 24. července do 1. srpna nabídl filmovým fanouškům 237 filmů na 8 promítacích místech.