Zachraň jídlo píše kuchařku o tom, jak neplýtvat a ušetřit

Zachraň jídlo píše kuchařku o tom, jak neplýtvat a ušetřit

Zachran jidlo perexDomácnosti jsou zodpovědné za 53 % všech vyhozených potravin, přičemž nejčastěji končí v koši pečivo, ovoce, zelenina a maso. Proč to tak je? Spotřebitelé neumí správně skladovat, nakoupí toho víc, než je potřeba nebo jim chybí inspirace. Iniciativa Zachraň jídlo, která se věnuje prevenci plýtvání jídlem, proto píše inspirativní kuchařku a nyní vybírá peníze na její vznik na Hithitu. V prvním týdnu se podařilo vybrat už 90 % cílové částky.

 

Více než 80 receptů v kuchařce se zaměří na suroviny, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Nebudou chybět postupy, jak zpracovat maso, sezónní ovoce a zeleninu nebo opomíjené části potravin jako je mrkvová nať nebo košťál brokolice. Kromě receptů bude v knize 30 stran praktických tipů, jak efektivně nakupovat a skladovat jídlo doma, nebo jak se vyznat v datech na obalech potravin. Kuchařka bude obsahovat více než 200 stran ověřených informací a vyjde v říjnu.

ZachranJidlo

Zachraň jídlo nyní vybírá peníze na vznik knihy na platformě Hithit, kde si přispěvatelé mohou koupit zajímavé odměny: kromě samotných kuchařek je to například kurz vaření s Julianou Maškrtnicou a Michalem Hromasem, brunch v restauraci V Zátiší, omáčky Titbit ze zachráněné zeleniny, padesátilitrový sud piva z tvrdého chleba nebo přednáška od Zachraň jídlo. Na kuchařku se na Hithitu vybírá od 24. 4. do 24. 5. 2019.

ZachranJidlo zavarene-kurec

“Chceme dát lidem inspiraci, jak mohou být kreativní v kuchyni. Proto popíšeme základní metody a postupy na zpracování jídla a ukážeme jim, že dostat z jídla maximum není nic složitého. Je ale třeba vaření věnovat trochu času,” popisuje obsah knihy autorka receptů Zuzana Štěpničková, která už publikovala desítky postupů na webu www.zachranjidlo.cz/recepty.

ZachranJidlo frittata-s-bramborem-a-testovinami

Předmluvu do knihy napsal světoznámý kuchař Massimo Bottura, který je proslulý svými aktivitami proti plýtvání jídlem. “Vaření není jen o kvalitě ingrediencí, ale i o kvalitě nápadů. Každý den se lidé rozhodují, co si koupí k jídlu. Naše spotřební chování má obrovský vliv na planetu a naše životní prostředí.”

Tento výrok potvrzuje i nedávný výzkum VŠCHT. Češi podle výzkumu přispívají ke změně klimatu nejen spotřebou energií v domácnostech, ale právě konzumací jídla - především masa. Kuchařka bude obsahovat informace o ekologické náročnosti jeho produkce i tipy, jak ho zpracovávat co nejefektivněji.

Zachran jidlo tym

Do tvorby knihy se zapojila velká část týmu Zachraň jídlo. Kromě autorky receptů Zuzany Štěpničkové svoje zkušenosti dohromady dávají Anna Strejcová a Adam Podhola, kteří jsou v Zachraň jídlo od začátku a přes pět let sledují novinky v oblasti plýtvání jídlem.

hithit

www.hithit.cz/zachranjidlo  
https://zachranjidlo.cz/kucharka



Související články:
Nejnovější články:
Starší články:

 

Přihlášení



Solfánci obměkčí každé srdce

Solfánci jsou druhým počinem (po Indigových pohádkách) Martiny Mii Svobodové a ilustrátorky Lucy Bumkin. Zatímco Indigové pohádky oslavovaly lidskou kreativitu a zaměřovaly se na to, že každý z nás má moc tvořit svůj svět, pohádkový příběh Solfánci a Sluneční královna jsou o odvaze být tím, kým doopravdy jsme. Semtamindigo

Nikdy není pozdě zopakovat si češtinu

Pod projektem Červená propiska jsou dvě kamarádky z vysoké, Karla Tchawou Tchuisseu a Sabina Straková, které se rozhodly šířit své znalosti zábavnou formou na sociálních sítích. Jejich cílem je dostat nejčastější perličky k co nejširšímu publiku a odhalit záludnosti českého jazyka, na které nebyl ve škole čas a které vás i v dospělosti překvapí. Universum

Nejčtenější za měsíc


Rozhovor

Nepodceňujte důležitost vyšetření sluchu. V roce 2050 bude jeho ztrátou postiženo až 900 milionů lidí

REJA Rozhovor Ing. Strnada perexU příležitosti Světového dne sluchu vám dnes přinášíme rozhovor s panem inženýrem Strnadem o sluchu, sluchových ztrátách a možnostech jejich kompenzace, o tom, jak si vybrat vhodné sluchadlo, a proč ...

Hledat

Čtěte také...

Zázrak zvaný okurka

Okurka perexOkurková sezóna je tady, a tím nemyslím vžité označení pro letní období, kdy nemáte v práci do čeho píchnout a ve zprávách se dozvídáte senzační zprávy o lidožravých žralocích z Chorvatska. Všichni zahrádkáři začínají mít žně a okurek plné ledni...


Literatura

Procházka lesem? Anebo červivou minulostí?

houbarka perexTak schválně. Co se vám jako první vybaví, když se řekne „houbaření“? Mohly by to být třeba ranní procházky po lese, zablácené pohorky, hříbek ukrytý v roztomilém chomáčku mechu ne...

Divadlo

Slovácké divadlo v Uherském Hradišti získalo další dvě nominace na prestižní cenu

Cena Ravenhilla 200Po nominacích na Ceny divadelní kritiky, ceny Divadelních novin a poté, co se Slovácké divadlo umístilo v desítce nejlepších českých divadel, se v Uherském Hradišti radují zase. Od čtvrtku 8. dubna se slováčtí divadelníci chlubí i ...

Film

The Words: Slova, která změní život

the words plakatŘíct pravdu, nebo žít se lží? Toto je dilema, které v menší či větší míře asi zná každý. Většinou jde jen o malé “bezvýznamné” lži. Pokud ale jde o vaši kariéru, která pro Vás znamená téměř vše, už to rozhodování není tak snadné.

...