Za veselými maskami jeďte na Vysočinu

Za veselými maskami jeďte na Vysočinu

Tisk

masopust ceskomoravska vysocina 200Tradice masopustního průvodu obnovili v minulých letech lidé na mnoha místech České republiky. Kde ale najdeme opravdu nefalšovaný tradiční maškarní rej? Zamířit za ním můžeme už o tomto víkendu 12. ledna 2013 na Českomoravskou vysočinu.



Masky ocenilo UNESCO

Průvod, který rok co rok prochází na Hlinecku přes vesnice Vortová, Studnice, Hamry a část Hlinska zvanou Blatno tu skoro v nezměněné podobě baví vesničany už po dvě staletí. Jeho popisy z minulosti najdeme třeba v knize Karla Václava Adámka Lid na Hlinecku z roku 1900 nebo v obecních kronikách z 19. století. Pravidla dodržování rituálu a podoby masek se tu dědí z generace na generaci. Na podzim roku 2010 se průvod dokonce dostal na seznam nehmotného dědictví Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO).

masopust ceskomoravska vysocina

Výsada pro muže

Podoba maškar je od nepaměti stejná. Do červených masek se smí obléknout jenom svobodní chlapci a jejich počet je přesně šest: Strakatý (svolává masky, dbá, aby se při obchůzce nevynechal žádný dům), Ženuška (do ženských šatů převlečený muž, nosí košíček na peněžité dary) a čtveřice Turků (připomínají cizí vojáky, kteří v lidech kdysi budili strach). Do černých masek se zase odívají ženatí muži. Mezi černé náleží Slaměný (má bič ze žitné slámy, troubením na roh oznamuje začátek obchůzky, cinkáním kravského zvonce upozorňuje na sebe a průvod), Kobyla (dřevěná vyřezávaná hlava, maskovaný se schovává pod přehozem, Ras, Kramář (připomíná podomní obchodníky) a Kominík. Ženy sice šijí masky, pomáhají s jejich zdobením a oblékáním, ale samy zůstávají stranou. Nosit masku je výsadou mužů jako zploditelů.

masopust ceskomoravska vysocina2

Kobyla obživne

Vydávají se na svoji cestu po vesnicích. Celý průvod vede laufr, Strakatý, který požádá obec a také majitele domku, zda k nim může zavítat. Před každým domem masky zatancují rituální tanec. Průvod končí poražením Kobyly. Ta ztvárňuje symbol smrti, konce zimy a veselý maškarní rej pak značí očekávání nového jara. Jedna z masek, Ras, přečte nad kobylou ortel. Pak si kobyla klekne a Ras jí srazí čepici. Poražená kobyla se svalí na zem a ostatní za zvuků hudby chodí kolem ní. Teprve když jí ras dá napít ohnivé vody, tedy kapky alkoholu, znovu obživne. Pak už následuje taneční veselice.

masopust ceskomoravska vysocina3

Zdroj foto: vesely-kopec.eu


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Karel Jordán: „Těšil jsem se z každého dne psaní, byla to krásná inventura.“

karel jordan200Karel Deniš Jordán se narodil 11. 11. 1952. Je to právník, šéfproducent, hudební redaktor, dramaturg a spisovatel. Mezi jeho knihy patří například vzpomínková kniha Petr Muk – Oceán, Shalom, Slavíci, on (a já), Tenkrát na Západě, Můj bratr...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dobrodružná cesta do umělcovy duše


2001Umění vychází z těch nejniternějších útrob autorovy duše, napadne nás při pohledu na dílo Ondřeje Basjuka a patřilo by se dodat, že v tomto případě to platí dvojnásob. Domažlický rodák vystavuje v Galerii kritiků instalaci Zadní strana pobřežní vysoči...


Literatura

Příběh s děsivým koncem – láska krásné lazebnice a korunního prince bavorského

dvorni sasek a carodejnicePoté, co bavorský vévoda Albrecht III. zemřel, rozhodl se jeho bratr po mléku a dvorní šašek Jan Burger, že se vyzná ze svého děsivého prohřešku. Přiřízl si několik husích brků a začal vyprávět pří...

Divadlo

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  

...

Film

Živý lidský terč a lá Van Damme

altFilm Živý terč si v roce 1993 vysloužil velké ovace na poli akčních filmů. Tento napůl lyrický a umělecky sestříhaný příběh nám ukazuje, že jeden člověk dokáže změnit co se děje. Jen na to musí být dost velký frajer. Hned na začátku filmu honí...