Galerie města Přerova zve na výstavu fotografií Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní

Galerie města Přerova zve na výstavu fotografií Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní

Tisk

vystava prerov200Černobílé fotografie známých osobností z umělecké branže představuje od 23. února v Galerii města Přerova holešovský rodák, spisovatel a fotograf Robert Rohál. Autor, který léta pracoval jako novinář, přivezl do Přerova snímky reportážně laděné či jen tak lehce stylizované. Vernisáž zahájily Helena Peštuk Sedláčková a Lada Galová, zahrála hudební skupina GAIA.

 

Robert Rohál je zároveň autorem knih z prostředí filmu, divadla a hudby, na svém kontě má desítky autorských výstav. Nejraději fotografuje lidi, které stylizuje do různých příběhů, což dokládají názvy kolekcí jako například Komtesa, Hřebci, Věčné návraty, Romance o Krásce a zvířeti, Andělé mezi námi, Tisíc tváří černovlásky, Příběh Edith a Marlene, Nostalgia22 a další.

„Autor naší další výstavy působí roky v kulturních a mediálních sférách, více než dvacet let pracoval jako redaktor v novinách. Kromě psaní tam také začal v roce 2002 fotit, a od té doby je fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 - 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivní výstav Kresba světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval desítky samostatných výstav po celé naší republice,“ uvedla vedoucí městské galerie Lada Galová.

vystava prerov foto1

Během posledních dvanácti let vystavoval například v Kroměříži, Brně, Praze, Dobrušce, Jindřichově Hradci nebo Třebíči, ale také na hradech Karlštejn a Křivoklát či na zámcích (Doudleby nad Orlicí, Světlov, Lomnice nad Popelkou, Rájec nad Svitavou) i divadlech (Městské divadlo Zlín, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Divadlo Šumperk).

Robert Rohál se zabývá výhradně černobílou fotografií. Nejsou fotky na papíře, nýbrž fotografie přenesené na plátno, vypadá to mnohem zajímavější, plastičtější. Drsnější struktura plátna dodá fotce něco navíc.

vystava prerov foto2

„Co se týče aktuální výstavy, tak tady jsou vesměs osobnosti ze světa filmu, divadla nebo hudby. Díky tomu, že jsem působil dlouho v novinách, kde jsem psal kulturu, spousta fotek vznikalo tak nějak samovolně. Některé fotky jsou reportážně laděné či lehce nahodilé, jiné naopak stylizované,“ říká autor fotografií.

Jeho výstava Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní, která připomíná i autorovy knihy, potrvá do neděle 26. března. Je přístupná denně kromě pondělí.

vystava prerov foto3

https://www.prerov.eu/cs/o-prerove/kam-za-kulturou/galerie-mesta-prerova/fotografie-z-galerie/instalace-vystav/instalace-vystav-2023/robert-rohal-neobycejne-obycejni-obycejne-neobycejni-pohled-do-instalace.html

Zdroj foto: archiv autorky


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Honza Paulík: Absenci na pódiu jsem začal kompenzovat živým vysíláním

Honza perexHonzu Paulíka znám od října 1979, kdy jsme se přestěhovali do Buštěhradu a já jsem nastoupila do třetí třídy Základní školy Julia Fučíka. Při prohlížení školních fotek mi teprve nedávno došlo, že jsme stáli vždycky za sebou. A určitě to nebylo s...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Fotografická výstava PINHOLE představí v Kroměříži tvorbu čtyř autorů

pinhole perexPrvní výstava v roce 2022 v Domě kultury v Kroměříži bude otevřena v pondělí 10. ledna a potrvá do neděle 20. února. Výstava má název PINHOLE a bude to skupinová výstava fotografií, kde svou tvorbu představí Josef...


Literatura

Karel IV. Lucie Seifertové – nadšený kluk, co dosáhl svého cíle

pohadka o krali karlovi v prevlekuEdice Dějiny pro nejmenší vyšla druhá knížka. Po Bruncvíkovi se hlavním hrdinou stal král Karel IV. Lucie Seiferová na dvaatřiceti stranách předsta...

Divadlo

Švandovo divadlo chystá den otevřených dveří, poprvé při něm pozve do Tvůrčího domu Elišky Peškové

svandovo divadlo200Švandovo divadlo chystá Den otevřených dveří, bude ve znamení inscenace Kabaret Winton. Poprvé pozve do Tvůrčího domu Elišky Peškové.

...

Film

V šedesáti letech zpátky do ringu

zpatky do ringu 200Film Zpátky do ringu (2013) je velmi originální od začátku do konce. Není zrovna obvyklé, aby lidé na sklonku svého života chtěli zápasit v ringu, a přitom ani jednou neusnuli. Jenže staré křivdy dokážou rozpumpov...