Malířka Zuzana Linder vystavuje celý březen v Domě kultury v Kroměříži

Malířka Zuzana Linder vystavuje celý březen v Domě kultury v Kroměříži

Tisk

zuzana200Odrazy duše se jmenuje výstava malířky Zuzany Linder. Umělecká prezentace renomované malířky je k vidění v rozsáhlíém foyer Domu kultury v Kroměříži. Výstava byla zahájena slavnostní vernisáží ve čtvrtek 2. března vernisáží a potrvá do 30. března 2023.

 

Malířka prezentuje svá díla z posledního období let 2020 až 2023. Větší část obrazů je zapůjčena od soukromých majitelů. Kurátorem výstavy je kroměřížský podnikatel Michal Kučera.

„Odrazy duše – sám název této výstavy je zkrácenou odpovědí. Obrazy se mi zjevují ve snech, v myšlenkách, v něčem, čemu říkám „hovory k sobě“. Jistě jsou vzpomínkami na dětství, životní zážitky, světlo a temno. Je to řeč duše, kterou není možné vyjádřit slovy. Na co myslím, čeho se bojím, to, co mě fascinuje. Jednoduše, kdybych to vše mohla vyslovit, nebylo by pro mě tak naléhavé malovat,“ říká malířka.

zuzana foto 1

Zuzana Linder je kroměřížskou rodačkou. Pracovala v Muzeu Kroměřížska jako konzervátorka, v bývalém Pal Magnetonu byla redaktorkou podnikových novin, později pracovala v redakci Městského úřadu Kroměříž jako šéfredaktorka čtrnáctideníku Hanácké Athény, který založila. V roce 1993 otevřela Penzion lilie ve Ztracené ulici v Kroměříži, který je dnes známý jako Modrý dům.

Na otázku, co ji obvykle inspiruje k její tvorbě, umělkyně říká: „Inspiruje mě to, čím žije má duše. Hudba určitě, bez muziky, v tichu nemůžu malovat. Někdy Mozart, Prokofjev, jindy Pink Floyd, Rammstein. Možná také literatura, nepřímo. Maluji to, čím jsem, co cítím, ne to, co vidím. Je to jako vstupovat do jiného světa, do krajiny za zrcadlem. Vlastně ten celý obraz není nikdy dokončen, skládá se z malých kousků jako mozaika, jako život. Jsou to obrazy „čtecí“, vždycky můžete najít něco, co jste ještě včera neviděl.“

zuzana foto2

Zuzana Linder nyní žije a tvoří v Brně. Malířskou tvorbou se intenzivně zabývala stále, s krátkými přestávkami. Vystavovala mnohokrát nejen v Kroměříži, ale také v Praze, Olomouci, Prostějově a také v zahraničí – Francie, Švýcarsko. Její obrazy jsou v soukromých sbírkách v Německu, Anglii ve Švýcarsku, ale také v Kroměříži a Brně. V červnu tohoto roku zahajuje další výstavu v galerii Café Alternatif v Praze.

zuzana foto 3

Zdroj foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Václav Vydra: „Budu jezdit a věnovat se koním, dokud budu schopen nasednout.“

altDo letních dní vám přinášíme rozhovor s populárním hercem a chovatelem koní, Vaškem Vydrou. Dozvíte se v něm například, jak vzpomíná na pořad StarDance, či jaký má vztah k vaření.

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Nalezený malíř Josef Kotrba: Galerie Arthouse Hejtmánek vystaví dílo tohoto umělce

Josef Kotrba 200Radost ze života, optimismus a veselé, svěží barvy. To vše najdeme v obrazech naivistického malíře a samouka Josefa Kotrby (1896–1984). Výstavu jeho obrazů nazvanou Nalezený malíř Josef Kotrba pořádá od 15. září do 30. října letošního roku...


Literatura

Geografie ztráty – román Němci Jakuby Katalpy

nemci200Hned na začátku je smrt. Zemřel otec čtyř dětí – Konrád. Jejich vztah k otci a otce k nim byl složitý. Celý vnitřní svět Konráda Mahlera převrátil naruby okamžik, kdy mu Hedvika Mahlerová, žena, kterou považoval za svou matku, přiznala, že balíčky, kter...

Divadlo

Zlínská inscenace Válka Roseových nebude! pojede na GRAND Festival smíchu

valka roesovych200Inscenaci Válka Roseových nebude! hraje Městské divadlo Zlín od konce prosince 2021. Napsal ji bývalý ředitel divadla Petr Michálek pro sebe a svou manželku Kateřinu Liďákovou. Hra na pomezí skutečnosti a fikce, která se těšila po celý ...

Film

Svatba mezi citrony: Když rakovinu přece překonáme!

svatba mezi citronyPo filmu Lepší svět, oceněném Oscarem, přichází režisérka Susanne Bier s těžkou romantickou komedií, která splňuje všechny definice tohoto žánru, přestože se nebojí ani vážn...