V Hanáckých Athénách je k vidění fotografická výstava Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní

V Hanáckých Athénách je k vidění fotografická výstava Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní

Tisk

obycejne neobycejni200Výstava nazvaná NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ, která bude otevřena ve foyer Domu kultury v Kroměříži od 17. ledna do 17. února 2023, nabídne černobílé fotografie Roberta Rohála. Tentokrát to jsou především snímky většinou známých osobností z umělecké branže – herců, zpěváků, režisérů, malířů nebo hudebních skladatelů.

 

V Kroměříži, které se přezdívá Hanácké Athény, autor představuje nejen reportážně laděné, ale i lehce "nahodilé" nebo naopak lehce stylizované fotografie. Jde o portréty Zdeňka Trošky, Květy Fialové, Marty Kubišové, Soni Červené, Karla Gotta, Heleny Vondráčkové, Lucie Bílé, Jaroslava Svěceného, Věry Špinarové, Evy Pilarové, Heleny Blehárové, Tomáše Valíka, Petry Špindlerové nebo Jarmily Šulákové. Ale návštěvníci najdou i zajímavé koncertní fotografie skupin Laura a její tygři a Čechomor.

Jsou tu však také portréty několika interesantních modelek stejně jako malířů Rosany de Montfort a Maroše Churého, fotografa Jindřicha Štreita, hudebních skladatelů Vítězslava Hádla a Alexandera Goldscheidera, textaře a básníka Vladyho Gryce, spisovatele Arnošta Lustiga, režisérů Petra Gábora, Petra Kracika a Janusze Klimszy či dirigenta Petra Valentoviče.

obycejne neobycejni1

Robert Rohál, rodák z Holešova, působí roky v kulturních a mediálních sférách. Je autorem desítek knih z prostředí filmu, divadla a hudby. Více než dvacet let působil jako redaktor v novinách, kde také začal v roce 2002 fotografovat - od té doby je fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 - 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivní výstav Kresba světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval řadu samostatných výstav prakticky po celé republice a na Slovensku.

Během posledních dvanácti let vystavoval v rodném Holešově, Kroměříži, Brně, Praze, Dobrušce, Jindřichově Hradci nebo Třebíči, ale také na hradech Karlštejn a Křivoklát či na několika zámcích (Doudleby nad Orlicí, Světlov, Lomnice nad Popelkou, Rájec nad Svitavou) i divadlech (Divadlo Šumperk, Městské divadlo Zlín, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava).

obycejne neobycejni2

Autor se zabývá černobílou fotografií a nejraději fotografuje lidi, které stylizuje do různých postav a příběhů, což dokládají názvy kolekcí jako Komtesa, Hřebci, Romance o Krásce a Zvířeti, Nostalgia 22, Edith a Marlene, Věčné návraty, La Divina nebo Andělé mezi námi.

Během roku 2023 bude fotografická výstava NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ - OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ nejdřív k vidění v Domě kultury v Kroměříži, potom (únor -březen) v Galerii města Přerova, od května do července v zámku Třešť a od srpna do konce září v galerii MonAmi v Bílovci.

obycejne neobycejni3

Zdroj foto: Robert Rohál


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Stepař Igor Bezdieniezhnykh: „Step je tanec, který nejen vidíte, ale také slyšíte.“

Igorek 200Čeští stepaři patří mezi nejlepší stepaře světa a jedním z nich je i mistr světa Igor Bezdieniezhnykh. Ten se do „ťukání nohama“ zamiloval hned, jak ho uviděl na vystoupení, a hned druhý den se na něj přihlásil. Věnoval mu mnoho úsilí a po třech měsících byl jedním z nejlepší...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Holešovský zámek zve na rozsáhlou výstavu regionálních výtvarníků Letní iluze 2023

letni iluze200Na rozcestí Hané a Valašska - takové je téma 21. ročníku výstavy regionálních výtvarníků Letní iluze 2023. Výstava, jejíž zahájení proběhlo slavnostní vernisáží 29. června, je k vidění v holešovském zámku až do 3. září. Určitě se nejedná ...


Literatura

Kapitán Exner podruhé: Denár v dívčí dlani

denar v divci dlani200V listopadu vydal Knižní klub druhý případ kapitána Exnera, tentokráte s názvem Denár v dívčí dlani. Podle detektivních příběhů Václava Erbena vznikl televizní seriál a díky němu jsme se dočkali opětovného vydání. Máte rados...

Divadlo

Lidé, vraťte se do divadel, vzkazují ochotníci veřejnosti a zvou na podzimní Divadelní přehlídku ochotnických souborů

holesov divadelni prehlidka 200Po tříleté covidem vynucené pauze se do Holešova vrací tradiční Divadelní přehlídka. Od 21. do 23. října vystoupí v kině Svět ochotnické soubory z regionu. Přehlídka je tentokrát nesoutěžní, podle členů holešo...

Film

Když draka a jeho jezdce pojí společné vědomí

Eragon 200Mimořádný úspěch "fantasy" filmů, velkolepých epopejí z rodu Pána prstenů a nejnověji Hobita, uspíšil vznik dalších obdobně zacílených děl. Vyznačují se touž realizační rozmáchlostí zvláště při bitevních výjevech, t...