Cesta do nitra duše prostřednictvím obrazů: Chystá se výstava Markéty Meduna Kočkové

Cesta do nitra duše prostřednictvím obrazů: Chystá se výstava Markéty Meduna Kočkové

Tisk

meduna 200Dílo umělkyně Markéty Meduna Kočkové – snové obrazy duševních pochodů i emocí – čeká po výstavách v Dubaji, nebo Jordánsku, veřejná prezentace i v České republice. Její ojedinělý přístup stojí na technice malování včelím voskem, a především na zobrazování niterných procesů buď konkrétní osoby, nebo celospolečenského odrazu kolektivních emocí. Ať už pozitivních, nebo těch problémových. Jejich příběh a atmosféru budou moci návštěvníci shlédnout na výstavě od 5. listopadu 2020 do února 2021 v galerii Aspira Business Centre, nebo na veřejné vernisáži 28. listopadu 2020.

 

Markéta Meduna Kočková si v životě prošla spletitou cestou. Prožila kóma, během něhož našla nevšední prostor svět barev a tvarů, osobní krizi vztahů i vlastní polohy. V rámci osobního rozvoje získávala zkušenosti s psychosomatikou, psychospirituální prací a začala studovat meditace, holotropní dýchání, či kvantovou fyziku. Setkala se s šamany z Peru, čteči palmových listů a vzdělávala se v seberozvojových technikách. Díky těmto zkušenostem z nevšedního prostoru začala v obrazech na míru ztvárňovat duševní cestu lidí, se kterými vede před vznikem obrazu dlouhé rozhovory. Pracuje s nimi v meditativním nastavení. Její práce ale objímá i všeobecné emoce, vnímáním jejího obsahu se těší pacienti řady nemocnic a domovů důchodců.

Obrazy inspirované duchem léčivých obrazů Zdeňka Hajného jsou díky malování včelím voskem nejen omyvatelné, ale hlavně plastické a mohou tak informace přenesené na plátno zprostředkovat hmatem. Umělkyně už prodala přes 200 obrazů, mnoho jich darovala. Nyní o ní vzniká publikace Daniela Doležalů. Nově také začala své obrazy přenášet z plátna na látky, sklo, fólie, auta, motorky. Ale třeba i fasády. Cílem je dostat výjevy umělkyně do životního prostoru v jiné formě. Ostatně i výstava bude návštěvníky těšit nejen obrazy, ale i skleněnými instalacemi, uměleckým ztvárněním na motocyklu Harley-Davidson, či autě.

meduna1

Markéta Meduna Kočková pochází od Hradce Králové, později se přestěhovala na Vysočinu, kde obývá 110 let starý statek s rozlehlou zemědělskou půdou. Má tři děti, současně je vdaná za Radka Jeronýma Medunu, jenž se věnuje kamenickému řemeslu. Výtvarnému umění se věnovala od dětství, ale neměla možnosti jej studovat. Po škole se proto věnovala na 12 let hostinské činnosti. V té době se začala zajímat o psychosomatiku, psychospirituální práci a začala studovat meditace, holotropní dýchání, či kvantovou fyziku. Setkala se šamany z Peru, čteči palmových listů a vzdělávala se v sebereozvojových technikách. Po rozchodu s prvním manželem byla jako samoživitelka vystavena silnému tlaku stran existence i péče o děti, umění se věnovala jen minimálně.

V roce 2010 po svém zemřelém kamarádovi převzala čajovnu v Hradci Králové a setkala se výtvarnou metodou enkaustika – tedy malování včelím voskem. V tu chvíli věděla, že je to její technika, díky které může promítnout do obrazů emocionální zkušenosti. Začala studovat techniky tohoto uměleckého nástroje a začala intenzivně tvořit. Od roku 2012 se pak začala naplno věnovat jen umění. Dne má na svém kontě výstavy v 6 zemích světa, více než 200 prodaných pláten, přenáší své obrazy na další povrchy jako sklo, nábytek či auta a vzniká o ní kniha.

meduna plakat


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Skoro úplně vymyšlený film je dotočen!

skoro vymysleny film200Skoro úplně vymyšlený film, autorské dílo z rukou mladých umělců, je dotočen! Film vychází z poetiky básně Charlese Bukowskiho a věnuje se hledání, iluzím, platonické lásce a je protkán mel...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Pocta svätému Cyrilovi a Metodovi

vystava 200Trenčianske osvetové stredisko v pôsobnosti Trenčianskeho samosprávneho kraja usporiadalo výstavu Misia. Koná sa pri príležitosti 1150. výročia príchodu svätého Cyrila a Metoda na Veľkú Moravu. Slávnostne ju otvorili 4. júla v Art centre synagó...


Literatura

Když se nejhorší noční můry stávají realitou…

spolceni nicemu200Loni v únoru vydalo nakladatelství Grada objemnější detektivní příběh Spolčení ničemů, které napsal uznávaný francouzský autor Maxime Chattam. Pokud holdujete detektivním příběhům a nevadí vám brutální, opravdu drsné provedení, pak vám...

Divadlo

Havlovo POKOUŠENÍ v činohře Jihočeského divadla

divadlo HAVEL perexPrestižní a divácky oblíbený festival Divadelní svět Brno letos v termínu 23. – 28. května 2019 vstoupil do svého jubilejního desátého ročníku. Organizátoři lákali na více než padesát představení z celého světa i na atraktivní té...

Film

Tereza Hirsch, režisérka, o které ví svět, ale u nás o ní skoro nikdo neví

TH perexTereza Hirsch je mladá a úspěšná režisérka, scenáristka a producentka. Narodila se německé matce a českému otci. Vyrůstala v Praze. Filmařinu studovala v Los Angeles: „Došlo k tomu v podstatě náhodou. Chtěla jsem si někam odjet odpočinout a zvítěz...