Deník staré paní

Deník staré paní

Tisk

DenikStarePani perexDeník staré paní od známé socioložky Jiřiny Šiklové, vznikl na základě jejích vlastních zkušeností se seniory, když pracovala na geriatrickém oddělení a zároveň se doma starala o svoji nemocnou maminku a sousedku. Obklopena seniory, kteří měli na sklonku života generační rozbroje se svými rodinami, si autorka řekla, že na své stáří si bude dělat poznámky, aby se jednou ona sama nestala protivnou starou paní, která bude rodině na obtíž. Co jim rozhodně nebude dělat a jak se bude chovat k nejbližším, když jí ve stáří bude vynechávat pamět a životní optimismus nahradí rozmrzelost a nevrlost, aby i na sklonku života byla stále milovanou a uznávnou osobou.

 

 


Stará paní si na začátku roku začala psát svůj deník, nebo přesněji, občasník. Jako hlavní a jediná postava tohoto vyprávění se představuje posluchačům sama, coby pětasedmdesátiletá důchodkyně, která vychovala tři děti a nyní se těší i netěší ze svých vnoučat a pravnoučat. Po smrti manžela žije v bytě se svojí rozvedenou dcerou. Její syn, také rozvedený, si k její nelibosti našel jinou partnerku a ona se s tím nemůže nějak smířit. "Dříve, když se lidé brali, tak spolu zůstali navěky, ale dnes,...dnes se při prvním problému lidé hned rozvádějí, komentuje jejich vztahy."

Navíc i vnoučata jak odrostla, tak o babičku ztratila zájem a chodí se s ní pozdravit jen z povinnosti, říká smutně. "Z vnuka Marka mi zbyly akorát pohledy", komentuje jeho cestování po světě. Naštěstí má ještě pravnučku Terezku, která na vzdor ještě nemá věk a naproti přes chodbu bydlí sousedka Libuška, se kterou často diskutují, i když se s ní taky občas nepohodne. Stará paní je tak trochu generál, do všeho mluví a nikdy se neomlouvá za své činy a proslovy. Vše se trochu změní k lepšímu, když si prostřednictvím svého deníku uvědomí, že by děti od ní chtěly slyšet více uznání.

DenikStarePani

Proč si poslechnout audioknihu Deník staré paní?
Je to příjemné dvouhodinové vyprávění ženy, kterou většina lidí zná osobně. Tou starou paní může být vaše maminka, babička a nebo i sousedka. Často jsou v rodinách generační střety, z nedostatku pochopení a komunikace v rodině. Téma je všem známé a úplně každý se s ním setká, zvláště když populace stárne a počty seniorů narůstají. Jak vnímají stáří senioři a jak na ně pohlíží mladší generace? Deník je namluvený herečkou Ninou Divíškovou. Její hlas se dobře poslouchal a zabarvení jejího hlasu jasně vystihlo danou situaci i pocity, kterou hlavní postava prožívala, jako by se jednalo přímo o její zpověd'.

Deník staré paní

Hodnocení: 90%
Autor: Jiřina Šiklová
Čte: Nina Divíšková
Režie: Hana Kofránková
Stopáž: 80 minut
Vydavatelství Tympanum.
Datum vydání: Září 2011

www.tympanum.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Brněnský Divadelní svět ve Zlíně obrazem Jindřicha Štreita

altOd 15. dubna patří horní foyer ve zlínském Městském divadle divadelnímu festivalu. Není to ale zlínské Setkání 2012 Stretnutie, ale brněnský Divadelní svět. Nejedná se ani o aktuálně probíhající či letošní přehlídku di...


Literatura

Ukradená objetí - třicet různých příběhů nevěry

ukradenaobjetiob perexUkradená objetí. Tak se jmenuje nová kniha Libuše Konopové. Podtitul „Vášeň v cizích ložnicích se může stát osudnou…“ napovídá o čem kniha je. O nevěře. Autorka poutavou formou popisuje třic...

Divadlo

Simona Stašová a Svatopluk Skopal si střihnou manželství po italsku

filumena marturanoTragikomedii Filumena Marturano italského režiséra, dramatika a herce Eduarda De Filippa připravuje Simona Stašová spolu se svým dvorním režisérem Zdeňkem Kaločem.

Film

Hobit – neočekávaná cesta aneb Kdy už s ním konečně skončíme?

hobit neocekavaa cesta jackson tolkienDo našich kin přichází americký film, „Hobit: Neočekávaná cesta“. Je prvním dílem trilogie režiséra Petera Jacksona, natočené podle fantasy románu britského spisovatel...