Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu

Politika touhy: Sex a věda v komunistickém Československu

Tisk

Politika touhyPokud vás zajímá, jak se žilo a milovalo v dobách hluboké totality, pak sáhněte po knížce Politika touhy z nakladatelství Host. Autorkou je socioložka Kateřina Lišková věnující se ve své publikační činnosti tématům genderu, sexu a ženské otázce, která se velmi čtivou formou snažila přiblížit pohled na lidskou sexualitu a postoj společnosti k otázce mateřství, rodičovství, manželství, sexuálního života a ženského orgasmu. 

Sexuální revoluci si běžně spojujeme s šedesátými lety, feministickými a občanskými hnutími — a Západem. V oblasti sexu však bylo jednou z nejprogresivnějších zemí po druhé světové válce komunistické Československo. K legalizaci potratů či dekriminalizaci homosexuality tu ovšem došlo nikoli občanským tlakem, ale za dohledu sexuologů, psychologů a demografů, kteří chtěli pod odborným vedením utvořit rovnostářskou společnost. Tento společenský projekt skončil s nástupem normalizace, a dosažený pokrok ohledně genderových pořádků či pojetí sexuality dokonce začal couvat: ženy měly být v pozdním československém socialismu především pečujícími matkami a starostlivými manželkami, sex měl fungovat hlavně jako koření usedlého manželského života.

Politika touhy vypráví fascinující dějiny utváření sexuality, rodiny nebo orgasmu v nečekané perspektivě socialistického řízení shora. Historii, která pokračuje v českých tělech, kultuře i politice.

Jak bych hodnotila tuto knihu? Velmi kladně! Zaujme už obálka, vzbudí zvědavost, téma zajímá nejednu ženu, která v té době žila či vyrůstala, protože se jedná především o ženské otázky: život a postavení ženy v manželství, její role v socialistické společnosti, vztah k sexu a zájmu o sexuální život v manželství, otázky kolem ženského orgasmu, který ani trochu nebyl samozřejmostí, rodičovská role, potraty a vypovídání před interrupčními komisemi a spoustu dalšího. Poslední kapitola se věnuje přístupu společnosti a odborné veřejnosti té doby k různým deviacím a jejich postihům.

Autorka ukazuje, že i když se jedná o odbornou knihu, může být velmi čtivá a dokáže přitáhnout pozornost obou pohlaví. Přináší spoustu praktických ukázek a výpovědí o soukromí za dveřmi ložnic mnohých párů, také informací o tom, jak se přistupovalo k otázkám kolem manželství a sexu. Tohle je téma, které zajímá každého a je dobře, že tato kniha, která skvěle dokumentuje dobu, vznikla.

O autorce

Doc. Kateřina Lišková, Ph.D. (* 28. února 1976, Teplice), je česká socioložka. Přednáší na oborech genderová studia a sociologie na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity. Odborně se zaměřuje na otázky genderu, sexuality a sociální organizace intimity, rovněž zkoumá vzdělávání v kontextu genderu a etnicity. Roku 2019 spolu s kolegyní Lucií Jarkovskou založila sociologický stand-up Duo docentky.

Politika touhy

Název: Politika touhy
Autor: Kateřina Lišková
Překlad: Jak Škrob (původní práce vyšla v angličtině
Počet stran: 432
Nakladatelství: Host Brno
Rok vydání: 2022
Hodnocení: 95%

https://www.hostbrno.cz/politika-touhy/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Sylva Lauerová a okamžiky mezi dokonalostí

Klan Sylva L perexBásnířka Sylva Lauerová se před časem spojila s fotografem Tomášem Pickou, aby spolu s ním a jeho fotografiemi zachycujícími nevšední okamžiky baletních vystoupení žáků Taneční konzervatoře Brno – p.o. , realizovala projekt s názvem...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jediný tuzemský gay sbor Doodles zazpívá 7. května v Praze a hned potom se zúčastní evropského festivalu Various Voices 2018 v Mnichově

DOODLES perexPěvecký sbor Doodles byl založen v září 2011 v Praze. Díky různorodému zaměření můžete od Doodles slyšet širokou paletu žánrů sahající od renesanční hudby a lidových písní, přes věhlasná díla klasické mužské sborové tvorby 19. a 20. století,...


Literatura

Strom duchů s kořeny v minulosti i současnosti

Strom duchů, perexBritskou spisovatelku Barbaru Erskinovou naprosto zbožňuji. Lépe řečeno, ne přímo paní autorku, ale její knihy. Bývají napěchované tajemnem, dobrodružstvím, akcí, láskou, ale i historicky podloženými fakty. Už předem jsem věděla...

Divadlo

Legendární Past na myši ve Zlíně

past-na-mysi-perexMěstské divadlo Zlín uvedlo v půlce října loňského roku jednu z nejznámějších detektivních her na celém světě, Past na myši od Agathy Christie. Jak se světoznámého dramatu zhostilo zlínské divadlo a jak se vyvedlo rozuzlení, tak typi...

Film

Horký letní den s aktéry filmu Tajemství a smysl života

tajemstvi zivota a smysl 200Píše se sobota 3. srpna roku 2013. Budím se v časných hodinách, celý natěšený, že dnes strávím příjemné dopoledne/odpoledne s herci áčkového formátu na place natáčení filmu Tajemství a smysl života