Večery poezie mezi uměleckými díly

Večery poezie mezi uměleckými díly

Tisk

basnici zlin200Již po čtrnácté bude Krajská galerie výtvarného umění ve Zlíně hostit cyklus autorských čtení Básníci v prostoru Zlín. Čtyři večery s předními osobnostmi literární scény se uskuteční v průběhu června v prostorách stálé expozice přímo mezi uměleckými díly. Jedinečné propojení výtvarného umění se slovesným doplní hudební vystoupení a vzácní hosté.

 

První setkání z cyklu Básníci v prostoru Zlín 2023 se uskuteční ve čtvrtek 1. 6. s legendárním písničkářem, signatářem Charty 77 a zakladatelem folkového sdružení Šafrán, Jaroslavem Hutkou. Zazní jak básně, tak i známé Hutkovy písně, včetně moravských lidových balad.

Na večer zpívané poesie v podání předního bluesového interpreta, hudebního skladatele a klavíristy Jana Spáleného s doprovodem Michala Gery a Filipa Spáleného zve galerie ve čtvrtek 8. 6. Jako hosté vystoupí zpěvačka a cimbalistka Zuzana Lapčíková se svým žákem Mikulášem Zelinským – improvizacemi k poctě Jana Spáleného.

Pořad ve středu 14. 6. představí literární tvorbu hlavního zemského rabína a také prozaika, dramatika, představitele protikomunistického odboje, signatáře Charty 77, Karola Sidona. Jeho večer bude doprovázet hudební a pěvecké těleso s pořadem hebrejských a židovských písní, Trio Augenblick.

Cyklus zakončí pásmo veršů známého herce a zpěváka, člena věhlasného Divadla Járy Cimrmana, Miloně Čepelky. Básně zazní v jeho vlastním autorském přednesu ve středu 29. 6.

Začátek autorských čtení je vždy v 18.30 hodin, v případě příznivého počasí se program může přesunout na terasu budovy 14.

basnici zlin

Celý program a více informací na www.galeriezlin.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Božská Markéta Krajčovičová: „Příprava složitých dortů zabere i desítky hodin.“

bozska marketa200Markétu Krajčovičovou mohou diváci Prima Love vídávat každý pondělní večer v pořadu Božské dorty od Markéty. Jaká byla její cesta na obrazovku? Jak dlouho připravuje jeden dort? A má ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ohlédnutí za festivalem Všemi směry

vsemi smery200Mediálním směrem zaměřený festival, který každé jaro pořádají studenti posledních ročníků z Vyšší odborné školy publicistické, se letos dočkal již devátého ročníku. 4. dubna v prostorách Divadla Komedie se sešlo přes 450 návštěvníků zajímaj...


Literatura

Konec receptů na papírkách, pořiďte si zápisník receptů

muj-zapisnik-receptu 200V Apetit edici vyšla kniha Můj zápisník receptů doplněné 106 tipů a triků z Apetitu.

 

...

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Dokument NOVÁ ŠICHTA má šanci získat „evropského Oscara“

nova sichta 200Snímek Jindřicha Andrše o horníkovi, který se rekvalifikuje na programátora, pokračuje v úspěšném festivalovém tažení. Čerstvě se dostal do širšího výběru na Nejlepší evropský dokument roku, který vyhlašuje Evropská filmová akademie (EFA)...