Zámek v Třešti zve na pohádkový pobyt, krásný park i zajímavou výstavu fotografií

Zámek v Třešti zve na pohádkový pobyt, krásný park i zajímavou výstavu fotografií

Tisk

zamek trest200Černobílé fotografie známých osobností z umělecké branže představuje od 5. května do konce července na zámku v Třešti novinář a fotograf Robert Rohál. Autor vystavuje snímky reportážně laděné či lehce stylizované. V rámci výstavy NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ uvidí návštěvníci vesměs portréty osobností ze světa filmu, divadla nebo hudby.

 

Výstava je umístěna v prostoru restaurace Franze Kafky, přilehlé hale a salonku Franze Kafky. Fotografie si můžete vychutnat při kávě, sklence dobrého vína nebo dobrém obědě. Návštěvníci výstavy Roberta Rohála získávají 10 % slevu na jarní menu v restauraci Franze Kafky. Slevové kartičky obdržíte na Informační centru v Třešti.

„Robert Rohál je zároveň autorem knih z prostředí filmu, divadla a hudby, na svém kontě má desítky autorských výstav. Nejraději fotografuje lidi, které stylizuje do různých příběhů, což dokládají názvy kolekcí jako například Komtesa, Hřebci, Věčné návraty, Romance o Krásce a zvířeti nebo Andělé mezi námi,“ říká ředitelka zámku Pavla Pěkná.

zamek trest foto1

Autor působí roky v kulturních a mediálních sférách, více než dvacet let pracoval jako kulturní redaktor či editor v novinách. Kromě psaní tam také začal v roce 2002 fotit, a od té doby je fotoaparát jeho nejlepším přítelem. V letech 2005 - 2010 prezentoval svou fotografickou tvorbu v rámci kolektivní výstav Kresba světlem v Městské galerii Holešov, poté absolvoval desítky samostatných výstav po celé naší republice i na Slovensku.

Během posledních dvanácti let vystavoval například v Kroměříži, Brně, Praze, Dobrušce, Jindřichově Hradci, Třebíči nebo Přerově, ale také na hradech Karlštejn a Křivoklát či na zámcích (Doudleby nad Orlicí, Světlov, Lomnice nad Popelkou, Rájec nad Svitavou) i divadlech (Městské divadlo Zlín, Národní divadlo moravskoslezské Ostrava, Divadlo Šumperk).

Mezi úspěšné výstavy patřily i společné prezentace s Evou Pilarovou v holešovském zámku nebo Janem Levorou na hradě Křivoklát. I když Eva Pilarová byla vynikající zpěvačka a Jan Levora je vyhledávaný překladatel japonské beletrie, oba jsou autory zajímavých fotografií a společnou spolupráci si Robert Rohál velice cení.

zamek trest foto2

Robert Rohál se zabývá výhradně černobílou fotografií. Jde o fotografie přenesené na plátno, díky čemuž vypadá finální výsledek mnohem zajímavější, plastičtější. Drsnější struktura plátna dodá podle autora fotografií něco navíc. Vstup na výstavu NEOBYČEJNĚ OBYČEJNÍ – OBYČEJNĚ NEOBYČEJNÍ je zdarma.

„V patek 5. května, přesně v 11 hod, jsme zahájili společně s autorem Robertem Rohálem krásnou výstavu s názvem Neobyčejně obyčejní – Obyčejně neobyčejní, která zapadla do našich designových prostor tak, jako by byla stvořená přímo pro nás. Je mi velkou ctí, že naši hosté hotelu, ale i místní obyvatele Třeště, Telče a okolí budou mít moznost cele tři měsíce tuto unikátní výstavu navštívit, a přitom ochutnat speciality naší kuchyně nebo jen tak usednout do našeho ušáku v hale a při dobré kávě či sklence vína si mohou navnímat všechny zachycené momenty známých osobnosti foťákem Roberta Rohála. Mimochodem, dnes jako první skupina přijela až z Velké Británie na konferenci a už obdivuje fotoobrazy, což mě těší,“ říká ředitelka zámku Pavla Pěkná.

zamek trest foto3

Zdroj foto: Robert Rohál a Vladan Vavruša

Více informací: https://www.zamek-trest.cz/cs/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, U Mokřinky

brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šum, jak...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Stanfordský experiment perem Zimbarda v knize Luciferův efekt. Odkud se bere lidské zlo?

LuciferMožná vám něco říká Stanfordský vězeňský experiment, který byl proveden v roce 1971 americkým psychologem Philipem Zimbardem. Teprve o spoustu let později přišel ten správný čas k dokončení knihy Luciferův efekt, kterou Zimba...


Literatura

O hvězdném přátelství, které nemohlo dopadnout dobře

vsechny hvezdy na nebi perexBex, Jenni a Ellory jsou nejlepší kamarádky, které nespojuje nic, kromě náklonnosti a obdivu k Ret, čtvrté člence jejich téměř nerozlučné skupiny. Ret je jako slunce a ostatní dívky jsou jako planety, kter...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Hvězdně obsazený snímek Němá tajemství má dotočeno. Tvůrci se rozhodli pomoct lidem s afázií

nema tajemstvi 200Očekávaný film Němá tajemství má za sebou poslední klapku. Na tvůrce filmu v čele s Alicí Nellis a Tomášem Mašínem čeká práce ve střižně. Od podzimu loňského roku se na place setkávali Jana Plodková, Milena Steinmasslová, Magdalena Bor...