Když vám dojdou slova. S nemocí jako má Václav Neckář, se potýká 50 tisíc Čechů, pomoci jim má nový informační web

Když vám dojdou slova. S nemocí jako má Václav Neckář, se potýká 50 tisíc Čechů, pomoci jim má nový informační web

Tisk

nema tajemstvi200Afázie je málo známá porucha řeči, ke které dochází v důsledku mrtvice či těžkého úrazu hlavy. Pokud pacient nestihne zahájit léčbu do tří měsíců od vypuknutí poruchy, šance, že zase začne běžně komunikovat se rapidně snižuje. Pomoci zahájit léčbu efektivně a včas tak má pacientům a jejich blízkým nový informační portál, na jehož vznik vybírají jeho tvůrci prostřednictvím crowdfundingové kampani na Hithitu.

 

„Příběh toho, jak mě v roce 2002 postihla mozková mrtvice a já se musel znovu učit nejen texty svých písní, ale i slova potřebná k těm nejobyčejnějším činnostem, je asi už docela známý. Jiní lidé, které postihla afázie, se ale pořád potýkají s předsudky a já jsem rád za každý smysluplný projekt, který pomůže tomu, aby tito lidé byli lépe pochopeni, a který jim ulehčí jejich situaci,“ vysvětluje herec a zpěvák Václav Neckář, který převzal nad projektem záštitu. Naráží tak na to, že afatici trpí tím, že se jim okolí vyhýbá, posmívá, vyčleňuje je nebo si myslí, že jsou opilí. Právě socializace a komunikace je pomáhá vracet zpátky do běžného života a trénuje jejich řeč. Mezi další slavné afatiky patří třeba Bruce Willis, Sharon Stone či Emilia Clarke.

Za projektem stojí tvůrci nového filmu Němá tajemství režiséra Tomáše Mašína, který právě o této nemoci pojednává a do kin zamíří v první polovině roku 2023. Uvidíme v něm Janu Plodkovou, Mariána Mitaše, Jiřího Havelku, Igora Chmelu, Milenu Steinmasslovou nebo Jana Révaie. Jeden z hlavních hrdinů čelí po úrazu právě zmíněné nemocí.

nema tajemstvi1

Pro projekt se nadchl nejen český Zlatý slavík a herec, ale i odborné autority: „Pokud pacient nezačne léčbu do tří měsíců od vypuknutí afázie, šance, že jednou zase začne běžně komunikovat, se výrazně snižuje. Proto čas hraje opravdu zásadní roli. Pacient s afázií nebo blízký, který se o pacienta stará, však musí zvládnout mnoho věcí. Seznámit se se všemi informacemi o afázii, začít co nejdříve pracovat s logopedem, sehnat si pomůcky, často je potřeba vyhledat odbornou psychologickou pomoc. V tomto ohledu může být ucelený portál naprosto klíčovou věcí,“ říká logopedka a zakladatelka aplikace AfaSlovník Lucie Macková.

Cílem projektu je vybrat částku 535 000 korun, která by měla být využita na tvorbu originálních edukativních videí pro pacienty a jejich rodiny nebo aktuálního adresáře pomoci. „Máme vybráno přes 80 %, nejsme ale zdaleka u konce a naše hvězdy, pacienti s afázií se svými rodinami, vás teď potřebují víc než kdykoliv jindy. Jana Plodková i Václav Neckář vás prosí o pomoc v cílové rovince,“ vzkazují autoři projektu.

nema tajemstvi2

Veřejnost se může stát dobrou duší vznikajícího webového portálu a na Hithitu si třeba pořídit sportovní podprsenku Jany Plodkové z filmu, originální scénář podepsaný režisérem a herci, projížďku na koních slavných hereček nebo si dopřát soukromou projekci filmu.

Více informací: https://www.hithit.com/cs/project/11607/pomozte-nam-vratit-desetitisice-lidi-zpet-do-bezneho-zivota


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smyslem života je tvořit něco krásného, říká hlavní protagonistka kapely Vesna

vesnaDívčí kapela s pohanským názvem Vesna, která se skládá z pětice nádherných žen, vznikla jako projekt zakladatelky a textařky Patricie Fuxové. Současné seskupení tvoří Patricie, Bára, Oly...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Skladatel Eduard Parma: Zanechal po sobě tyhle tři krásky!

parma perexPoslední rozloučení se skladatelem a producentem Eduardem Parmou, který nečekaně zemřel 27. července 2022 ve věku 72 let, se uskutečnilo v pražském Bio Oko. „Eda sem rád chodil, a tak jsme se rozhodly pozvat rodinu, přátele a spolupracovníky právě do...


Literatura

Vraťte se s Johnem do Kavárny na konci světa

navrat-do-kavarny200Nakladatelství Kazda pokračuje ve vydávání po světě oblíbených knih Johna Strerleckeho. Tentokrát na čtenáře čeká Návrat do Kavárny na konci světa s podtitulem Inspirativní cesta k poznání sebe sama.

...

Divadlo

Překrásná je nepotřeba nářku přináší zpět na jeviště poezii Jana Skácela

marta prekrasna je nepotreba narku200Letošní významné výročí sta let od narození Jana Skácela neoficiálně uzavře 15. 12. 2022 ve Studiu Marta inscenace studentů Divadelní fakulty JAMU Překrásná je nepotřeba nářku. Autorský počin re...

Film

Nad námi Elysium jako běžným smrtelníkům nedostupné místo

200 filmJihoafrický režisér Neill Blomkamp upoutal nezvyklou sci-fi Distrikt 9, v němž se zcela obešel bez obvyklých žánrových klišé a příběh vybudoval jako varování před rasovými předsudky a ústrky, které postihnou zbídačené mimozemšťany, kteří nalezli pramál...