NA SVATÉHO MARTINA ROZVÁŽKA KNIH ZAČÍNÁ

NA SVATÉHO MARTINA ROZVÁŽKA KNIH ZAČÍNÁ

Tisk

svaty martin statenice perexObecní knihovna J. M. Hovorky ve Statenicích je sice zavřená, ale nápadů mají místní knihovnice stále dost. Se svolením paní starostky začínají zase rozvážet knihy a hry k čtenářům domů. Rozvážka po Statenicích a Černém Volu bude probíhat vždy ve středu odpoledne. A podle nové pranostiky NA SVATÉHO MARTINA ROZVÁŽKA KNIH ZAČÍNÁ začínají 11. 11. 

 

Vybírat místní mohou z on-line katalogu Statenice-katalog.kkckl.cz a ze seznamu her na webu knihovny. Objednávky přijímají mailem či telefonicky. Knihy pro samozřejmě vybírají v rukavičkách a roušce. Půjčené knihy v současné době vracet nelze. Všechny výpůjčky byly automaticky prodlouženy do 30. 11. 2020.

svaty martin statenice

Ilustrace: Barča Talacko


CESTA ZA DAREM SVATÉHO MARTINA
Ve středu 11. listopadu 16 do 20 hodin se zde vydávají na cestu pro zlatý penízek. Jedinou podmínkou je výroba vlastního lampionu. Někdo další napeče rohlíčky, ostatní se naučí nějakou posvícenskou písničku. Důležité jsou také instrukce a vyluštění tajného kódu.

svaty martin statenice 2


Foto: Dagma Plotěná

PO STOPÁCH VÁCLAVA BŘEZINY
Pátrací rodinná hra o historii obce se odehrává ve Statenicích a má celkem 12 zastavení, trvá asi 60 minut v nenáročném terénu. Poprvé byla uvedena 9. října 2020 u příležitosti Noci s Andersenem a 100 let knihovny. Hra zůstává v terénu a můžete si ji užít kdykoli. Mapka a úkolový list jsou ke stažení na www.obyvakvesnice.cz/stolet/ Pro ty z vás, kteří pošlou vyplněný úkolový list, mají odměnu – dárkový výtisk mapy od Jakuba Zicha.

svaty martin statenice 3

Na hře spolupracovali Jakub Zich a Bohuslava Krčková, patří jim velké poděkování!

A co je jinak nového?
Úspěšně zde pokračují konverzace ve francouzštině s Camillou Passoni, seniorský klub SEN již má také své pravidelné návštěvnice. Všechny tyto aktivity jsou však nyní z důvodu nouzového stavu pozastaveny, avšak všichni se těší na jejich pokračování.

Velké obnovení čeká také FILMOVÝ KLUB založený v roce 2018. Jeho spoluzakladatelka Lýdia Rouanet se bude stěhovat. Se svým mužem pro klub udělali moc. Lýdia dokázala oslnit nejen výběrem filmů a svým šarmem, ale také perfektním občerstvením, které nechybělo na žádném promítání. Pomocí grantu u Přemyslovského měšce získala pro knihovnu kvalitní plátno a projektor. Brice, Lýdiin manžel, technicky zajistil vše potřebné včetně reproduktorů. Symbolická rozlučka a poděkování za všechny příznivce filmového klubu byla v knihovně 14. října. Jinak než v komorní sestavě to již nešlo. Lýdii provázelo přání mnoha štěstí v novém domově.

svaty martin statenice 4

Pevné zdraví, dobrou náladu a mnoho světla kolem vás nejen na svatého Martina přejí vaše knihovnice!

Zdroj (text a foto): zpravodaj knihovny


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Marek Dusil: „Nic bych neměnil, všechno nějak plyne…“

dusil marek200Cítí se spíše folkařem, ale zároveň v sobě nechává probublávat spodní rockový proud. S formací Marek Dusil Blend chystá nové album a své písně nejraději předkládá v prostém akustickém hávu. Rád hraje pro vnímavé publikum. Br...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Děti a mládež se dočkají vlastního komiksového festivalu Comic-Con Junior

comiccon junior 200Na Den dětí zveřejnili organizátoři slíbené první informace k festivalu popkultury Comic-Con Junior, jehož první ročník proběhne v termínu 22. a 23. října 2022 na Výstavišti Brno. Festival přinese oblíbená témata filmů a seriálů, po...


Literatura

Vláda teroru Hillary Clintonové

Vlada teroru perexV nakladatelství Euromedia Group vychází politický thriller Vláda teroru (State of Terror) hvězdných spoluautorek Hillary Rodham Clintonové a Louise Pennyové v překladu Libuše a Luboše Trávníčkových.

...

Divadlo

Fifty aneb Když je trojka životním snem

fifty 200Představení Fifty Dejvického divadla bylo vrcholem čtvrtého dne zlínského divadelního festivalu Setkání Stretnutie, jehož cílem je upozornit na aktivní vztahy českých a slovenských divadel a divadelníků a ukázat výsledky jejich spolupráce.

...

Film

Švédské drama zobrazuje téma nelegálních přistěhovalců po svém

deportace 200Filmový severský čtvrtek v Komorním kině Evald v Praze tentokrát zabrousil na téma ilegálních přistěhovalců ve Švédsku, kteří jsou ve filmu internovaní v odlehlém podivném stavení daleko od civilizace. Ponurou atmosféru dotváří hned v úvodn...