Šarlatán- zapomenutý léčitel

Šarlatán- zapomenutý léčitel

Tisk

 

mikolasek1Pracoval každý den bez odpočinku a dovolené, a vždy v ráno u jeho brány stály stovky lidí. Denně stihnul léčit a diagnostikovat okolo 250 pacientů a někteří museli přijít na několikátý pokus, aby se na ně dostalo. Jan Mikolášek – pro některé poslední naděje na uzdravení, pro další symbol buržoazního kapitalismu, který se vysmíval do tváře komunistickému režimu.

Na základě jeho života uvedly kina film Agnieszky Holland Šarlatán s Ivanem Trojanem v hlavní roli, který se už nyní jeví jako divácky velmi úspěšný. Scénář k němu napsal Marek Epstein, a právě on se po společně s Josefem Klímou rozhodl ke zvláštnímu kroku – vydat tento scénář jako knihu.

Jan Mikolášek vyobrazený v tomto filmu a knize je postava, která moc sympatií nevzbuzuje, přesto si k němu cestu najdete. Jediné co chtěl, bylo léčit, bylo mu jedno koho. Nedělal rozdíly mezi vysokými politiky, hereckou elitou a obyčejnými lidmi. Ačkoliv se tvářil, že jej politické režimy moc nezajímají, uvědomoval si, že někteří z jeho klientů jsou velmi vlivní lidé a spoléhal se na jejich podporu. V mládí jej ovlivnila jeho zkušenost z války, kdy na rozkaz velitele musel popravit svého kamaráda, který byl chycen a odsouzen za dezerci. Dokonce se po tomto pokusil o sebevraždu, která nevyšla a on si jen způsobil průstřel ramene. Dostane se díky tomu domů a pomáhá v rodinném květinářství.

Jeho život změní setkání s místní léčitelkou, která ho přijme k sobě do učení a ukáže mu, jak podle moči diagnostikovat nemoci, a taky jaké bylinky na ně ordinovat. To se stane po její smrti základem jeho vlastní práce.

mikolasek

Zdroj foto: informuji.cz

Život léčitele Jana Mikoláška

V knize se prolínají vzpomínky na jeho minulosti, tak i současnost. Hlavním tématem je jeho vztah s Františkem Palkem, který se stal jeho pomocníkem a následně milencem. Sám Mikolášek byl kdysi ženatý, ovšem o ženě nemluví, manželství nebylo šťastné. Sám Palko je také ženatý, avšak svou manželku má až na Slovensku. Ačkoliv je vztah mezi muži velmi blízký, okolí nijak nevyjádří nahlas své domněnky o jejich možném mileneckém vztahu.

Mikolášek je čím dál více trnem v oku komunistickému režimu. Jeho buržoazní styl života – velká vila, americké auto, drahá umělecká díla a i to, že on sám zaměstnává pár lidí, kteří dle slov funkcionářů mohou budovat socialismus v továrnách. Také jeho prodej bylinných směsí, díky kterým údajně vydělává na poctivých lidech.

On sám o peníze moc nestojí, přispívá kde může, beztoho aniž by očekával něco zpět. Dle jeho slov chce jen jediné. Léčit lidi. Toto jediné má pro něj smysl. Ač jsou kniha i film jeho pouze životem inspirovány, rozhodně stojí za přečtení i shlédnutí. Už jen abychom se seznámili s tímto pozoruhodným člověkem, na něhož se v průběhu let téměř zapomnělo.

Kdo napsal knihu podle filmu Šarlatán?

Josef Klíma (* 19. března 1951) je český investigativní novinář, spisovatel a televizní reportér. Vystudoval Gymnázium Oty Pavla v Radotíně a Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy. Spolu zakládal týdeník Reflex, v letech 1990-1992 byl jeho šéf reportérem, spolu zakládal také české televizní investigativní pořady Na vlastní oči, Soukromá dramata a v letech 2014–2018 moderoval pořad Očima Josefa Klímy. 12 let psal sloupky do Lidových novin - rubrika s názvem Poslední slovo. Je nositelem novinářské Ceny Ferdinanda Peroutky (2006) a Ceny Jana Beneše (2009). Vydal CD Na vlastní uši (1999 - autor hudby i textů), koncertuje s triem Na vlastní uši band. Pořádá přednášky pro středoškoláky a učně na téma Kriminalita mládeže po celé republice.

Marek Epstein (* 30. září 1975 Praha) je český scenárista, spisovatel, dramaturg, příležitostný herec a režisér. V roce 2003 vystudoval scenáristiku a dramaturgii na FAMU v Praze. V současnosti přednáší na Filmové akademii Miroslava Ondříčka v Písku. Napsal mnoho scénářů k televizním i klasickým filmům. V letech 2003 a 2004 získal hlavní cenu Sazky v rámci Českého lva za nerealizované scénáře (Amen Sam – ROMing), Rebarbora – Ryna. V roce 2007 debutoval jako spisovatel s novelou Ohybač křížů. Na ni navázal povídkovým souborem Ocucanej konec (2014). Příležitostně hrál vedlejší role v seriálech Hospoda a Poste restante a ve filmu Výheň. Režíroval filmy Chodec (2001) a Neděle (2003).

sarlatan

Zdroj foto: kczahrada.cz

Ukázka z knihy Šarlatán: 

Jan a František seděli v šeru ordinace, židle proti sobě, jakoby se chystali hrát rukama přetlačovanou. Tmavou místností prosvěcoval jen Janův bílý plášť.
„Tohle jsi mi ale už vyprávěl. A mockrát…“ řekl František nechápavě.
„Stokrát už lidi přečetli bibli a nepochopili nic!“
František nakčí obočí. Zkoumavě. „ Chceš mi naznačit, abych zavolal tvým pacientům do Chicaga?“
„ Chtěl jsem jen říct , že nejtěžší trest je volba.“
František pokrýval hlavou, vytáhl cigarety a gestem se optal, jestli si může zapálit. Když Jan přikývl, vpustil mezi ně oblak dýmu.
„ Tys to přece nechtěl udělat.“
Hleděl Janovi do očí, ale najednou jakoby jeho pohled ztrácel stabilitu.
„ Nebo ano?“
„ Jdeme spát, „ zvedl se Jan a nakročil ke dveřím. František čekal, jestli se ohlédne, než vyjde. Neohlédl.

Název: Šarlatán
Autor: Josef Klíma, Marek Epstein
Žánr: beletrie
Vydáno: 2020
Stran: 222
Vydalo nakladatelství: Euromedia Group a.s.
Hodnocení: 95 %


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Já moc ráda vzpomínám,“ prozrazuje spisovatelka Renáta Šťastná

renata stastna 200Advent – čas rozjímání. Pojďme chvíli rozjímat, vzpomínat a připomínat časy dřívější i budoucí se spisovatelkou Renátou Šťastnou. Protože se s Renátou nějaký čas známe, v rozhovoru si tykáme – snad nám to čtenáři odpustí.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Hvězdy popmusic s nejstarším orchestrem v Evropě roztančili Kongresové centrum Praha. Pořadatelé už oznámili Vánoční galakoncert

Gala200Hvězdy české popmusic Tereza Mašková, Ondřej Ruml a Václav Noid Bárta rozezpívalia doslova roztančili Kongresový sál Kongresového centra Praha. V rámci Galakoncertu Orchestru Karla Vlacha – Pocta legendám spolu s moderátorkou večera Adélou Gondíkovou zvedli...


Literatura

Nakladatelství Albatros znovu vydalo kompletní sérii

hp perFanouškům slavného Harryho Pottera jistě neuniklo jubilejní dvacáté výročí od vydání prvního dílu ve Velké Británii. Těžko uvěřit, že knihu, která původně neměla být ani vydána, dnes zná celý svět. K této příležitosti nyní nakladatelství Albatros vydalo k...

Divadlo

Biskupskému dvoru bude kralovat Eliška/Rejčka

EliskaRejcka 200Letní premiéra na Biskupském dvoře bývá již tradičně spojena s některou výraznou brněnskou osobností či událostí. Příběh o životě Elišky Rejčky se nabízel už několikrát a dramaturgie našeho divadla o něm často uvažovala. Vždyť tato dvojná...

Film

Národní filmový archiv se představuje

generaceNárodní filmový archiv (dále NFA), jemuž lze zazlívat jedině to, že dosud nenakutal dějiny národní kinematografie, což se pravidelně děje nejen u našich sousedů (a na Slovensku už v druhém rozšířeném pojednání), vedle přehledných katalogů filmové tvorby...