Mariánský sloup je znovu v Praze

Mariánský sloup je znovu v Praze

Tisk

Sloup 3 (2)Na Alšově nábřeží v centru Prahy 11. června 2019 v podvečerních hodinách zakotvila loď, které přivezla repliku barokního Mariánského sloupu. Nyní mohou návštěvníci Prahy i její obyvatelé sledovat práci kameníků a sochařů od uměleckého sochaře Petra Váni na na tomto díle, která zabere asi měsíc.

 

Na nákladní lodi je 250 kusů fragmentů sloupu, v nemocnici Boromejek pod Petřínem je už sokl sloupu a dřík. To je dohromady 20 tun kamene a čekají tam už 19 let. Další částí je socha Panny Marie u Týnského chrámu. Celá socha váží 100 tun.

Sloup 1

Mariánský sloup na Staroměstském náměstí v Praze byl raně barokní pískovcový sloup se sochou Panny Marie na vrcholu a dalšími sochami na čtyřech soklech kolem sloupu. Postaven byl v roce 1650, jeho sochařskou výzdobu vytvořil Jan Jiří Bendl. Sloup stál na náměstí 268 let, z toho tři roky společně s pomníkem mistra Jana Husa z roku 1915.

Sloup 2

Po vzniku samostatného Československa dne 3. listopadu 1918 byl stržen davem Žižkováků, kteří ve sloupu spatřovali symbol svrženého habsburského režimu. Jeho pozůstatky jsou uloženy v Lapidáriu Národního muzea. Dochoval se dostatek dokumentace i fragmentů díla, aby bylo možno postavit věrnou a umělecky hodnotnou repliku barbarsky zbořené památky.

Sloup 4

Nyní sochař Petr Váňa a jeho tým vyřizují poslední povolení, aby tento sloup mohl být zase vztyčen na svém bývalém místě, na Staroměstském náměstí v centru Prahy.

Sloup 5

Foto: Roman Šebek, www.baseprodukce.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Arch of Hell: „Pokud si chcete pořádně zablbnout, zapařit nebo i zaběhat, jsme pro vás ta správná volba!“

arch of hell 200Jednou z českých kapel vystupujících na festivalu Made of Metal jsou brněnští Arch of Hell. Vystoupí zde v sobotu od půl čtvrté odpoledne. Jak se těší a na co se můžete těšit, to prozradila Tereza Nesvatbová.



<...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Maximálně 60 dní ročně a přísná pravidla, žádají pro airbnb Zelení z Prahy 1

zeleni Praha1 perexMaximálně 60 dní za rok a úplný zákaz provozu pro ubytovací platformy, které odmítnou spolupracovat s městem, to jsou hlavní principy devatera principů regulace služeb krátkodobého ubytování v bytech (“airbnb”), které dnes př...


Literatura

Lužanská mše Valji Stýblové

Luzanska mse 200Ty čtyři svazky mi ležely na nočním stolku mnohem déle, než tomu bývá u jiných knížek. Ne snad proto, že bych se bála kvality, naopak. Autorka Valja Stýblová byla jasnou zárukou příjemného čtení. Šlo o čas a pohodu. Cít...

Divadlo

Peter Gábor režíruje v Česku i Slovensku, ale představil se i na scéně Théâtre Moliére v Paříži

peter gabor perexKrásných sedmapadesát let oslavil koncem října renomovaný režisér Peter Gábor. Řadu let sklízí úspěchy na divadelních scénách v Česku i Slovensku, ale objevil se také jako herec se objevil v několika filmech a seriálech. Působil j...

Film

Film Zkrocená hora má deset let

zkrocena hora 200To mezi náma je na teď. Já teplej nejsem. - Já taky ne...  Kdo z filmových fajnšmekrů by si nevzpomněl na deset let starý americký film Zkrocená hora, který v sobotu 28. února reprízoval druhý program České televize.  I když snímek zí...