Do Jablonce nad Nisou za Křehkou krásou

Do Jablonce nad Nisou za Křehkou krásou

Tisk

jablonec 200Pátý ročník výstavy skla a bižuterie Křehká krása 2016 se koná ve dnech 11. - 14. srpna 2016. V areálu jabloneckého Eurocentra bude vystavovat 45 výrobců skla a bižuterie, kteří  představí svoje poslední kolekce.

 

 

Připraven je i bohatý doprovodný program; předvádění vybraných technik zpracování skla a bižuterie. Pro návštěvníky připravilo bohatý program i Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Vedle stálých expozic Nekonečný příběh bižuterie a Čarovná zahrada – české sklo sedmi století lze navštívit aktuální výstavy Femme Fatale a Jedním dechem, nebo se zapojit do soutěže Najděte sklo z doby Karla IV. Ve vestibulu muzea bude připravena tvůrčí dílna.
Křehká krása je již nedílnou součástí prázdninového kulturního a turistického programu Jablonce nad Nisou. Cílem je podpořit tradiční bižuterní a sklářský průmysl a představit ho v plné kráse.   Partnery výstavy jsou Ministerstvo kultury ČR, Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism, Liberecký kraj, Statutární město Jablonec nad Nisou, Muzeum skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou, Preciosa a.s., Jablonecké kulturní a informační centrum, Eurocentrum, Powiat Jelenogorski, Texo Plus s.r.o. a BusLine a.s.

jablonec

Jablonecké Muzeum skla a bižuterie prošlo několika etapami vývoje. První podněty k jeho založení spadají do poslední třetiny 19. století. Vznik muzea jako takového spadá do roku 1904, kdy byla otevřena první stálá výstava. V roce 1911 pak muzeum získalo vlastní budovu. Instituce přečkala všechny politické změny následujících let: první světovou válku, vznik Československé republiky i druhou světovou válku.
Pod novým názvem Muzeum pro umělecký průmysl se v roce 1949 přestěhovala do bývalého exportního domu Zimmer & Schmidt, kde sídlí dosud. V letech 1953-1961 bylo muzeum přičleněno jako pobočka k Národnímu technickému muzeu v Praze. V roce 1961 přešlo pod správu Okresního národního výboru v Jablonci nad Nisou a specializovalo se na výzkum dějin skla a bižuterie, což se projevilo i v novém názvu – Muzeum skla a bižuterie.
V roce 2001 započala příprava celkové rekonstrukce. Po zrušení Okresního úřadu v Jablonci nad Nisou se zřizovatelem Muzea skla a bižuterie stalo od 1. ledna 2003 Ministerstvo kultury České republiky.  
Foto: autor, www.msb-jablonec.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Muzika naplňovala vždycky celý můj život, říká hudební skladatel Vítězslav Hádl

vita hadl perexHitmaker. To je hudební skladatel a aranžér Vítězslav Hádl, který je podepsán pod šesti stovkami písniček, z nichž se mnohé staly hity a posléze evergreeny. Stačí vzpomenout písničky jako Já jsem tvá neznámá, Znala p...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Jezero místo povrchového dolu - utopie se stává skutečností

jezero Milada 200Měsíční krajina severních Čech se pomalu začíná měnit. Před padesáti lety si málokdo dokázal představit, že v blízkosti města Ústí nad Labem vznikne centrum vodních sportů a rekreace. Ale stalo se skutečností, a i když se říká „že, prv...


Literatura

Dobrodružné pátrání po historii knihoven dětskýma očima

Vášspolkla me knihovna200niví čtenáři se vyznačují přeplněnými knihovnami a hromadami knih v okolí postele a stolů. Kdykoliv se pokusí udělat si v knihovně pořádek, ztroskotá jejich úsilí na první knize, kterou vezmou při úklidu do rukou a začtou...

Divadlo

Zahraj to znovu, Same. Kultovní komedii plnou chytré a osvěžující zábavy uvede Vršovické divadlo MANA

Zahraj to znovu Same 200Komedie, která nezklame. Hra Woodyho Allena plná vtipných, nadčasově platných hlášek o partnerství a smyslu života, která sny staví do kontrastu s životní realitou. To je nová inscenace Zahraj to znovu, Same, kterou od 2...

Film

Film Fotograf je stejně bohémský jako Jan Saudek

fotograf plakat 200Film Fotograf (2014) s podnázvem Dámy, radím vám ke klidu…!, který je kritiky dlouho očekáván, byl 6. ledna prvně uveden v pražském kině Atlas za doprovodu režisérky Ireny Pavláskové, fotografa Jana Saudka, představitelky hlavní ro...