Eva Francová, známější spíše jako Kuchařka ze Svatojánu, je umělkyní, veřejně známou osobností a také vzácným úkazem jemného, citlivého a hloubavého člověka. Její sdílení na sociálních sítích je mnohem více služba světu, než ziskové influencerství, jak je dnes časté. V rozhovoru se s námi podělí o pár detailů ze života a svého nového projektu.
Žijete již mnoho let na venkově a spoustu věcí si vyrábíte sama. Jak jste k tomu dospěla v době, kdy je všechno tak snadno dostupné?
Já jsem nikdy neuměla šetřit, nejsem vůbec spořivý typ. Když mám náhodou peníze, brzy je utratím, a když je nemám, umím se nedostatku přizpůsobit. Proto moje snaha o soběstačnost nevyplývá vůbec z myšlenky úspor, ale z myšlenky svobody, ze snahy o alespoň částečnou, dílčí nezávislost.
Napsala jste několik známých kuchařek. Čím jsou charakteristická jídla, která v nich čtenáři najdou?
Především jsou veškeré moje recepty bez masa, které nejím od roku 1997. Posledních jedenáct let vařím i bez použití mléka a mléčných výrobků. Neřadím se do kategorií jako je vegetarián či vegan, vařím zkrátka a dobře soucitná jídla s ohledem na naše zvířecí přátele.
Socha "Kozel" od Evy Francové
Malujete obrazy. Kde berete inspiraci a jaké jsou vaše oblíbené motivy?
Inspirací je mi v největší míře vlastní imaginace, moje sny, spirituální zážitky a podvědomé procesy, které se tu a tam objeví ve vědomí. Mými oblíbenými motivy jsou hlavně ptáci a ostatní živí tvorové, mnohdy reálně neexistující, fantastické rostliny nebo nejrůznější božstva.
Věnujete se ještě nějaké umělecké disciplíně, kromě psaní a malování? Co byste ráda světu sdělila nebo přinesla za myšlenky?
Dlouhé roky jsem řezala linoryty, moje tarotové karty dokonce vyšly tiskem. Bohužel dnes už je linoryt pro mne vinou horšího zraku minulostí. Moc ráda se věnuji dekorativní keramice, především nejrůznějším soškám bůžků a zvířat ze šamotové hlíny, z nich většina stráží naši zahradu. Netvořím s úmyslem předávat jakékoliv myšlenky, potřeba tvorby je pro mne esenciální a tvořím, protože musím, bez edukativních ambicí.
Obraz "Ptáci jsou kouzelníci" od Evy Francové
Jste známá svou láskou ke zvířatům a přírodě. Jak si k ní podle vás lidé v moderní době mohou najít lepší cestu? Co z ní mohou čerpat?
Proč bychom měli něco stále jen čerpat? Myslím, že už máme dávno přečerpáno. Je načase, abychom také sami začali něco vracet, něco darovat a poskytovat. Nejlepším darem pro přírodu a veškeré bytosti je láskyplná a ohleduplná pozornost, zpěv a hudba.
Vaše aktivita je na sociálních sítích velmi populární, i když jste skromný člověk a neřadíte se mezi dravé influencery, co soutěží o pozornost. Čím myslíte, že to je?
Jsem přesvědčena, že tím, co mnozí lidé na sociálních sítích postrádají, je autenticita, upřímnost a opravdovost. A to je možná právě to, co u mě lidé nalézají.
Obraz "Kolibříci" od Evy Francové
V posledních dnech jste vypustila do světa nový projekt. Čeho se bude týkat?
Svou pozornost a energii nyní zaměřuji ve spolupráci s mou nejbližší kamarádkou Janinou Jarešovou na sdílení praktických cvičení, které nám oběma pomáhají, abychom znovuobjevily naši ztracenou sebelásku, sebehodnotu a sebedůvěru. Já se chystám představit několik konkrétních technik, jež usnadňují ten často skloňovaný, a ještě častěji nepochopený návrat k přírodě. Projekt najdete zde.
Máte nějaké cíle nebo přání do budoucna?
Nehloupnout, ale moudřet a dokonale se smířit s pomíjivostí všech věcí.
Obraz "Celebrant" od Evy Francové
Je česká sochařka, fotografka, spisovatelka a autorka foodblogu Kuchařka ze Svatojánu, ze kterého vzniklo i několik publikací. Vegetariánkou je od roku 1996. S manželem založila grafické studio Tres Mosquitos s. r. o. Nyní žije se svou rodinou ve Svatojanském Újezdu, nedaleko města Jičín. Její recepty obsahují vegetariánské a veganské pokrmy, které jsou inspirovány kuchyní našich prarodičů a zároveň „šmrncnuty“ asijskou exotickou kuchyní. V roce 2014 účinkovala v pořadu Kouzelné bylinky České televize.
Zdroj fotografií: Archiv Evy Francové
< Předchozí | Další > |
---|