Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

Hanka Křížková: „Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.“

Tisk

hanka krizkova 200Hanka Křížková (*1957) je česká zpěvačka, herečka a rodačka ze Strakonic, která se na profesionální scéně poprvé objevila ve skupině Metronom (1982). Předtím ale zpívala v jazzrockové skupině Rotor v rodných Stra-konicích. V letech 1988-1993 spolupracovala také s Karlem Černochem. Hanku jste mohli slyšet mimo jiné ve slavných muzikálech jako je Drákula, Krysař, Bídníci, Mrazík nebo Monte Christo a další. Její srdeční záležitostí zůstal ale šanson, swing a blues.

 

Jak si užíváte zimní dny? Máte ráda zimu, nebo dáváte přednost spíše létu?

Jsem typický LEV. Zimu bych mohla přeskočit, zanechala bych jen Vánoce a hurá do jara. Miluji jaro, léto, ale i podzim, zvlášť ten barevný – babí léto, když ještě svítí sluníčko.

Před pár týdny se konal křest vaší kuchařky U stolu s Hankou Křížkovou. Jaký byl? Jak jste si ho užila? A stalo se na něm něco, co vás překvapilo?

Byla jsem šťástná, že přišlo tolik lidí. Mile mě překvapila perfektní organizace celého křtu. Kniha se líbila, což mě moc potěšilo. Takže fajn strávené odpoledne.

Proč padla volba zrovna na kmotry v podobě paní Ivy Hüttnerové, Haliny Pawlowské a Josefa Maršálka?

Za a/ jsou to moji kamarádi, přátelé, za b/si všech neskutečně vážím. Iva úžasná malířka, herečka a spisovatelka. Halina vynikající spisovatelka a velmi zábavná moderátorka. A Pepa neskutečně skvělý cukrář, který slaví své úspěch po celém světě. A za c/ jsou to báječní lidé s velkým srdcem a všechny miluji. Bohužel Halina den před křtem omarodila, ale pohotově za ní zaskočil můj dlouholetý kamarád, skvělý textař a herec Rudolf Kubík.

hanka krizkova0

Jedná se o reedici této kuchařky. Co na ni říkáte? Očekávala jste, že bude mít takový úspěch?

Již první vydání mělo nečekaný úspěch a já mám velkou radost, že nakladatelství Euromedia vydalo kuchařku podruhé, ovšem jiné, moderní grafice a jiné velikosti. Já přidala spoustu fotek ze soukromí i z představení, takže vzniklo takové fotoalbum s recepty (smích).

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Vyhrajte kuchařku Hanky Křížkové

V úvodu knihy popisujete, že vaření vnímáte jako jednu z kategorie umění. Můžete to naším čtenářům více popsat?

Ano, samozřejmě. Dobře uvařit a jídlo skvěle naservírovat, to chce mít v sobě kus kumštu a lásku k vaření. Jídlo musí nejen dobře chutnat, ale i dobře vypadat. I oči se musí „najíst“.

Jaký recept z knihy patří mezi vaše nejoblíbenější? Co nejraději připravujete, nebo na co jste nejvíce hrdá?

Nejoblíbenější je určitě kuřecí salát se sterilovaným celerem, ten nesmí chybět na žádné oslavě. A také určitě vánoční marokánky. Ty peču po tunách (smích). Pro rodinu a kamarády. Jsem šťastná, že se bez nich o Vánocích již neobejdou. To je velká pochvala.

hanka krizkova1

Dokážete říct, jaké jídlo máte úplně nejraději? Které byste mohla jíst pořád?

Nejvíce miluji krevety, boloňské špagety, palačinky, ale i tatarský či lososový biftek… No, raději skončím, byl by to dlouhý seznam. Mám ráda vlastně každé jídlo, když je dobře uvařené a dobře ochucené.

A máte naopak něco, co byste nikdy nedala do úst? Čemu jste nepřišla na chuť?

Určitě čínská vajíčka nebo pomazánka či polévka u droždí. Jakmile mně jídlo nevoní, vůbec mně naláká.

Autorkou fotografií je Lenka Hatašová. Jak se vám s ní spolupracovalo? Měla na starosti i foodstyling?

Lenka fotila mé portréty a musím říct, že je geniální, má nápady, je v pohodě a nespěchá. Pracuje se s ní báječně. O make-up se postaral úžasný vizážista Zdeněk Fencl. Při focení bylo hodně veselo.

Překvapilo mě, že ne každý recept je doplněn fotografií pokrmu, ale ve výsledku to vůbec nevadí a kuchařka jako celek působí velmi dobře. Byl to záměr?

Ano, byl to záměr. Chtěla jsem mít kuchařku tak trochu jinou. Proto jsou někde fotky jídel, někde fotky kolegů či moje, někde pouze fotky surovin a někde nic. V závěru je docela velké fotoalbum. No a vše jsem „prošpikovala“ glosy. Chtěla jsem tam mít i trochu humoru.

Více o knize najdete v naší recenzi: Jaké to je být U stolu s Hankou Křížkovou?

Moc se mi líbilo, jak v knize dokážete přiznat i vaše nezdary – například, že bramborový knedlík se vám nikdy nepovedl a dělá jej vaše sestra. Jste taková i v životě? Že dokážete přiznat chybu a když je potřeba, tak si necháte od někoho pomoci?

Chtěla jsem, aby kniha i trochu přiblížila můj charakter, moji osobu. Takže proto je tam dost mých fotek, a nejen z vystoupení, ale i ze soukromí. Jsou tam i moji přátelé, a hlavně jsem se snažila, aby moje poznámky, glosy, byly alespoň některé vtipné a přesto pravdivé.

A teď k těm chybám (smích). No, to víte, jsem Lvice, takže někdy těžko přiznávám chybu, ale s léty jsem se to naučila. Já si nesmírně vážím lidí, kteří opravdu něco umí. K nim s úctou vzhlížím, nechám si od nich ráda poradit či pomoci, přijmu v klidu i kritiku, a hlavně jsem za to vděčná.

hanka krizkova2

Kniha není jen kuchařkou, ale dáváte v ní čtenářům možnost nahlédnout i do vašeho alba fotografií. Jak vás to napadlo? Měla jste to v plánu od začátku?

Ano, i to jsem měla v plánu od začátku. Čtenáři mají rádi, když se mohou podívat i někam „pod pokličku“. Původní nápad vlastně byl vydal pouze fotoalbum, ale dát tam více poznámek, připomínek a glosy. Až později přišel nápad s recepty, a to od spisovatelky Marie Formáčkové.

A jaký byl pocit probírat se fotkami a vybírat je? Zavzpomínala jste si, cítila nostalgii?

Byla to velká nostalgie. Došlo i na slzičky, ale i na úsměv nebo dokonce na smích. Ráda vzpomínám, protože mám na co! Na spoustu zážitků, na úžasné, milé a zajímavé lidi, na skvělou práci….

Má pro vás některá otištěná fotografie speciální význam? Nebo máte s nějakou spojenou nějakou historku?

Každá fotka je spojená s nějakým zážitkem, vzpomínkou či vzácným člověkem. A za to jsem nesmírně vděčná.

Vloni jste oslavila narozeniny jak touto knihou, tak albem Nic nechci vrátit. Co máte v plánu v letošním roce? Váš seznam vystoupení a akcí se plní, tak můžete naše čtenáře někam pozvat. Třeba tam, kde se nejvíce těšíte.

Jsou to různé recitály, talk show, besedy a pochopitelně muzikály, ve kterých vystupuji. V divadle Brodway Láska nebeská, v divadle Hybernia Mefisto, v HDK Drákula a mám velkou radost, že koncem tohoto roku opět vyjedeme s muzikálem na ledě, s Popelkou. Moc se na svojí „Macechu“ těším. Muzikál jsme kvúli covidu tři roky nehráli, takže se moc těším.

Na závěr se zeptám, jestli nemáte v plánu nějakou další knihu?

Kdo ví (smích).

hanka krizkova3

Děkuji moc za rozhovor!

Zdroj foto: Lenka Hatašová, archiv Hanky Křížkové, Euromedia Group (fotografie ze křtu)


 

Přihlášení



Banner

Vznešená vyrovnanost hvězdné kariéry Dagmar Peckové pokračuje i po 43 sezónách

Vypadá to, jako by dosáhla met, přetěžko posunutelných dál. Ve svém žánru si udržovala několik desítek let pozici, u níž jsme nikdy zcela jasně neodhadli, není-li právě tou první – podle čeho se určuje nejtalentovanější a nejúspěšnější česká pěvkyně v zahraničí. Přitom vznešená vyrovnanost umělecké úrovně Dagmar Pecková pokračuje i v době, kdy „sestoupila“ z mezinárodních jevišť a pódií, ale přitom je stále hvězdou.

Otřesné svědectví o morálce dnešní doby

Možná vám to bude znít nadneseně, ale takový dojem ve mně zanechalo čtení knížky „Férová práce“ Kim Scottové. Sice píše o Americe, nemyslím si však, že u nás to bude o mnoho lepší. Nevím, jak je to v Česku s platy, zda je mzda mužů tolik odlišná od mzdy žen jako tam, avšak sexuální morálka, podle zjištění poslední doby (případy Feri, Cimický nebo šetření na vysokých školách), je přinejmenším stejná.


Jan Melvil Publishing
Banner

Hledat

Rozhovor

Dřevo, knihy, ženy – tři múzy Martina Patřičného

patricny 200Věnuje se jim s důslednou pečlivostí – svědčí o tom jeho publikace, výstavy i televizní pořady. S nádherným nadhledem se dívá kolem sebe a nás ostatní se učí dívat, učí hledat krásu kolem sebe. V polovině května letošního roku (2014) vyšla jeho...

Videorecenze knih

Anketa

Červen, Mezinárodní den dětí, Světový den hudby. Co pro vás hudba znamená, vnímáte ji od dětství?
 
Banner

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Mít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně se svým životem měli naložit. Důležité je ale pro ně pořádně se vůči rodičům vymezit. Tyto rozdíly v očekávání pak způsobují střet generací, ve kterém není ani vítězů, ani poražených. A někde v tom všem zmatku mrzne naše vnitřní dítě…


divadlodisk.cz

Čtěte také...

Fotograf Karel Fiala: „Z flašky nedýchám, z flašky chlastám“

200rDalším zpovídaným fotografem je Karel Fiala, který se věnuje fotografování pod vodou. Co vše ke vzniku  těch kouzelných rozevlátých fotek potřebuje? A jak to vlastně celé probíhá? Začtěte se o fotografování ve stavu bez tíže…

...

Literatura

Řepkovo peklo s vybranou společnosti

denik ze dna perexTuto společnost by si sám nikdy nevybral, byla mu určena. On, známý fotbalista, Sparťan tělem i duší, ale také rebel, bouřlivák a provokatér, má mezi vrahy, zloději, feťáky, psychicky nemocnými a pedofily strávit 2,5 roku.<...

Divadlo

Geisslers v létě rozzáří hrady a zámky disco-muzikálem Pudl a pudr

Pudl a pudr200Muzikál roztančený v rytmu disco-opery zamíří v červenci do měst napříč Českem. V dechberoucích kulisách zámeckých nádvoří, zahrad či obrazáren přenesou herci pražského souboru Geisslers Hofcomoedianten diváky do doby fantastických počátk...

Film

První opravdová česká fantasy pohádka nemá na domácí půdě konkurenci

princezna zakleta v case200Českým filmovým pohádkám neodzvonilo! Princezna zakletá v čase dvaatřicetiletého režiséra Petra Kubíka je toho jasným důkazem. Řadí se k tomu nejlepšímu, co současná domácí tvorba může nabídnout. Co je však podstatn...