NPÚ: Památky jsou na advent připravené

NPÚ: Památky jsou na advent připravené

Tisk

advent200Zimní sezona na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově začíná. Adventní a vánoční prohlídky představí návštěvníkům nejenom výzdobu, která k tomuto období patří, ale seznámí je také s tradicemi, či s lidovými obyčeji.    

  

 

27.–29. listopadu pořádá státní zámek Náchod advent pro veřejnost. Pro návštěvníky jsou připravené prohlídky adventně a vánočně vyzdobených interiérů zámku. Chybět nebude ani tradiční koncert ve velkém sále na I. nádvoří.                                                                                                             

Na 28.–30. listopadu připravil státní zámek Hrádek u Nechanic Vánoce na zámku. Na programu jsou prohlídky vánočně vyzdobeného zámku s průvodcem.                                                                        

28. a 29. listopadu pořádá státní hrad Grabštejn adventní prohlídky. V nabídce je nově možnost zhlédnout interiéry hradu v netradičním zimním období s vánoční dekorací a tematickým vyprávěním.                                                                                                                                                 

Také na 28. a 29. listopadu připravil zámek Zákupy adventní prohlídky. Zpřístupněna bude i dětská trasa. Vystaven bude historický nábytek, obrazy a porcelán, ale i hračky z 19. a 20. století.                         

28. a 29. listopadu pořádá státní zámek Sychrov vánoční trhy na nádvoří zámku, spojené s ukázkami řemesel a prodejem vánočního zboží.                                                                                        

Na zámku Hrádek u Nechanic proběhnou 13. prosince vánoce na zámku. Na programu jsou prohlídky vánočně vyzdobeného zámku s průvodcem. 5. a 12. prosince proběhnou na Hrádku u Nechanic vánoční koncerty.                                                                                                                     

3.–6. prosince se koná advent v Ratibořicích. Během prohlídky interiérů zámku přijme návštěvníky paní kněžna. Zámečtí úředníci a služebnictvo zájemce seznámí s adventními a vánočními zvyky, které se dodržovaly na panském sídle v první polovině 19. století. 12. prosince se bude konat v Ratibořicích adventní předvánoční koncert.                                                                                                  

Na 12. prosince připravil Hospital Kuks Rybovu Českou mši vánoční v kostele Nejsvětější Trojice. 4. prosince oslaví státní hrad Grabšzejn svátek sv. Barbory. 5. prosince zde proběhnou Vánoce na Grabštejně. Letošní novinkou bude Česká mše vánoční v podání sólisty Opery ND Luďka Veleho za doprovodu pěveckého sboru. 6., 12., 13., 19. a 20. prosince proběhnou na Grabštejně adventní prohlídky.                                                                                                                                                        

5., 6., 12., 13., 19. a 20. prosince pořádá státní zámek Zákupy adventní prohlídky. Zpřístupněna bude i dětská trasa. 19. prosince proběhne na zámku Adventní koncert.                                                       

Na 5., 6., 12. a 13. prosince připravil státní zámek Frýdlant adventní prohlídky zámku.      

       advent

    

12. prosince se koná na státním zámku Sychrov vánoční jazzový koncert v zámecké galerii. 26. prosince proběhne na Sychrově vánoční koncert Veselé vánoční hody. 27. prosince – 3. ledna se konali Vánoční prohlídky na Sychrově.                                                                                                        

Na 5.–13. prosince připravil Soubor lidových staveb Vysočina Vánoce na Veselém Kopci. Výstava  přiblíží lidové zvyky, chybět nebude ani kulturní program. Na 13. prosince je pak připraven Předvánoční jarmark. 15.–31. prosince pořádá Soubor lidových staveb Vysočina výstavu Betlém vánoční.                                                                                                                                              

Na 6. prosince připravil státní zámek Slatiňany vánoční koncert přední mezzosopranistky Jany Sychrovské a jejích hostů v zámecké knihovně. 12. prosince proběhne na zámku Slatiňany Vánoční jarmark na nádvoří a v kuchyni zámku. 19., 20. a 23.–27. prosince nabídne zámek mimořádné zimní prohlídky Kouzlo vánočního zámku.

www.npu.cz

Zdroj foto: www.tipynavylety.cz , www.rodina.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Galerie anglických klobouků vznikla díky recesi

galerie anglickych klobouku nove hradyV areálu rokokového zámku Nové Hrady nedaleko Litomyšle je od letošního června pro návštěvníky v budově oranžerie otevřena unikátní Galerie anglických klobouků

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Jonathan Srpen: „Zpočátku jsem si říkal, že jsem se nejspíš minul profesí.“

jonathan srpen200Jonathan Srpen vydal loni knihu Dvě tváře policisty a my jsme ho u té příležitosti vyzpovídali a zjistili jsme, jak se mu kniha psala, co bylo jeho cílem a jak se mu nyní daří. Jonathan Srpen je mladý kluk, který vede dvojí život. Je in...


Literatura

Sára má třetí knihu!

sara perexEsther a Jerry Hicksovi mě nesmírně potěšili! Pokračování Sáry jsem držela v rukou s něhou a pokorou a nesmírným čtenářským vzrušením. Jako zákusek, který si šetříte na chvíli, kdy budete doma sami nebo jen tak v pelíšku. Tak na takovouhle chvíli jsem...

Divadlo

Veronští milenci z Bratislavy konečně v Praze a Brně

romeo julia 200Nesmrtelný příběh velké lásky Romea a Julie v podání slovenských hereckých hvězd zpestří program Letních shakespearovských slavností v pouhých čtyřech večerech. V Brně se hraje 10. a 11., v Praze pak 13. a 14. srpna. Generálním partnerem ...

Film

Krátkometrážní studentské snímky, které bojovaly o ceny na Českém lvu

Martin Kuba režisér vítěz ceny MagnesiaPro všechny milovníky krátkých filmů, poskytujících rychlou katarzi příběhů, je tady možnost podívat se na ty nejlepší snímky za uplynulé roky, které bodovaly na Českém lvu. Platforma dafil...