Výstava představuje tradice českého sklářství

Výstava představuje tradice českého sklářství

Tisk

Sklo200V Galerii České spořitelny v Rytířské ulici 29 v Praze je k vidění výstava Sklo mnoha barev.  Na výstavě jsou prezentovány vybrané sklářské výrobky, které mají provést návštěvníky vývojem módních trendů sklářství po celé 19. století.

 

 

Po slavné epoše českého barokního křišťálu, který oslnil celý tehdejší svět, přišlo do obliby barevné sklo. Skláři 19. století se snažili této módě vyhovět a ve svých laboratořích dělali řady pokusů, jejichž výsledkem byla sklovina mnoha barev. V první devatenáctého třetině století si oblibu lidí získaly barvy, které napodobovaly polodrahokamy; poté se vrátil zájem o jiskrná skla.

České sklářství 19. století je spojováno s celou řadou významných osobností. Hrabě Georg August Buquoy, přírodovědec a provozovatel skláren na svém  panství v jižních Čechách, objevil zcela neprůhledné černé sklo, hyalit. Znovuobjevil a vylepšil červený hyalit, sklo, které mělo barvu pečetního vosku. Vynalezl takzvané agatiny - achátové sklo probarvené ve hmotě při tavbě.    Druhou významnou osobností, která přispěla k novým objevům v oboru malířských technik, byl Bedřich Egermann z Boru u České Lípy. Objevil žlutou a červenou lazuru a dal tak zušlechťovatelům skla do rukou nástroj, který se používá dodnes. Štětcem nanesená lazura na nehomogenně utavené sklo vytvoří efekt, který nazval lithyalin.

Sklo1

 

Velkou novinkou v technologii zpracování skla se stalo vrstvení různých barev a následné probrušování jednotlivých vrstev. Nejúspěšnější byly transparentní skloviny, ale ve čtyřicátých letech předminulého století se staly módními i vrstvené opály. Nejzářivější sklo se vedle buquoyských hutí tavilo v Adolfově u Vimperku, na panství Jana Adolfa II. ze Schwarzenbergu a v hraběcí harrachovské sklárně v Novém Světě v Krkonoších. Ta vynikala také nejlepšími brusírnami.

Brus i řezbu po celé dobu 19. století doprovázela malba. Objevovaly se pestré květy, zelené úponky listů vinné révy, barevné vážky, ptáci a mnoho dalších motivů z přírody, kterou 19. století znovu  objevilo. Odstínům bohaté sklářské palety ale vévodilo zlato a stříbro. Lesk těchto kovů dodával barevnému sklu noblesu, eleganci, ale i řád.

Sklo3

 

Výstava představuje na sedm desítek exponátů ze sbírek skla Jihočeského muzea v Českých Budějovicích, Severočeského muzea v Liberci, Východočeského muzea v Pardubicích a státního zámku Hluboká nad Vltavou. Vystavené sklo doprovázejí portréty významných osobností, zapůjčené z fondů státních hradů a zámků Horšovský Týn a Český Krumlov a z Jihočeského muzea.

Výstava se koná v rámci projektu Dějiny designu, který Česká spořitelna mnoho let podporuje.
Výstava je otevřená každý den od 10:00 – 18:00. Vstup je zdarma a je možno ji navštívit až do 6. ledna 2016.

 

ilustrační foto autor


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ředitel Klášterních hudebních slavností: „Již se nebojím.“

Roman Janku 200Rozhovor s Romanem Janků, ředitelem hudebního festivalu, který neúnavně pořádá v srdci Jeseníků již 15 let. Letos má od 27. června do 13. září na programu symbolických 15 koncertů. Vystoupí mimo jiné světová harfistka a patronka festivalu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Iva Pekárková: „Pro předlohy postav knihy S orlem na zádech jsem tlumočila dva roky.“

Iva pekarkova200Iva Pekárková (* 15. února 1963, Praha) je je česká publicistka, prozaička a překladatelka z anglického jazyka. Autorka vystudovala přírodovědeckou fakultu v oboru mikrobiologie a virologie. Před tím, než školu dokončila, emigrovala do ...


Literatura

Nahlédněte do života Vincenta

vincent 200Nizozemská autorka Barbara Stok se prostřednictvím komiksu pokusila seznámit dnešní čtenáře se životem malíře Vincenta van Gogha. Na český trh se tato malovaná a půvabná kniha dostala díky nakladatelství Mladá fronta.

...

Divadlo

Divadelní hra „Spoutaný trávou“ zve děti i dospělé na originální loutky i stínohru

Spoutany travou 200Vyprávění nahého mnicha, císaře, generála a slona o životě, smrti i drobném hmyzu. Divadelní odpočinutí od světového chaosu s křehkými kovovými loutkami, zvuky a stíny. Již toto úvodní motto nastiňuje charakter divadelní hry „Spout...

Film

Co je otevřené dílo a jak ho vnímat

Otevrene dilo 200Od Umberta Eca u nás vyšly již leckteré spisy, avšak jeho první velký počin - Otevřené dílo - vychází teprve nyní, po více než půlstoletí od napsání, a to opět zásluhou nakladatelství Argo. I sám Eco si této práce zjevně vážil, protož...