Milovníci kiltu pozor! 18. května 2013 se v Brně koná Skotský den Valevilu

Milovníci kiltu pozor! 18. května 2013 se v Brně koná Skotský den Valevilu

Tisk

skotsky den 200Máte rádi Skotsko? Máte slabost pro kilt a nějaký vám dokonce visí ve skříni? Sbíhají se vám sliny a aktivují chuťové pohárky, když vidíte láhev dobré originál skotské whisky? Umíte si na ní pochutnat a jaksepatří ocenit její kvalitu? Toužíte se z očí do očí podívat skutečné lochnesské příšeře? Potom zbystřete a pozorně si přečtěte následující řádky.

 

Jste milovníci skotských tradic nebo prostě rádi poznáte něco nového, jinou neznámou kulturu? Potom je tohle setkání právě pro vás. Už v sobotu 18. května 2013 pořádá od 10:00 hodin brněnský whisky bar Valevil historicky první Skotský den Valevilu. Akce se koná v krásných prostorách hradu Veveří nad brněnskou přehradou. Na hudební a taneční scéně se můžete těšit na tematická vystoupení hudebních kapel, dudáckého bandu, skotského a irského tanečního souboru v podání sdružení Žert spojenou s výukou tanců. Pro děti je připraven celodenní tematický program Pochod za Lochnesskou a lákavé ceny.

skotsky den1

Hry pocházejí už ze středověku

Odvážlivci a siláci si mohou vyzkoušet tradiční skotské disciplíny Highland Games a vyhrát letité whisky z palírny Glenmorangie. Higland Games, tradiční skotské hry, prý viděl i francouzský baron Pierre de Coubertin na výstavě v Paříži v roce 1889 a prý se pro něj staly jedním z impulsů k obnovení starořeckých olympijských her. Svoje počátky snad mají už v 11. století v dobách vlády krále Malcolma III. Skotského, který údajně chtěl při závodech najít nejrychlejšího běžce v zemi. Podle písemných dokumentů z roku 1703 se potom na podobných hrách soutěžilo v disciplínách se zbraněmi, tedy s pistolemi, meči i dýkami. Jisté ale je, že moderní Highland hry získaly svoji dnešní podobu až ve viktoriánské éře.

skotsky den3

Vyhrajte originál letitou whisky

V interiéru hradu Veveří je připravena řízená degustace whisky s možností prezentace jednotlivých vzorků, která je pro návštěvníky zdarma. Za akční ceny je možné si zakoupit klasické skotské whisky různých druhů. Takže ani pokud v soutěžích nevyhrajete, nepřijdete zkrátka a lahodný mok budete moci ochutnat také. Nemusíte pochybovat o tom, že pálení whisky má ve Skotsku opravdu dlouhou tradici. Písemnosti ho potvrzují už v 15. století, přesně roku 1494, kdy královské účetní knihy dokládají prodej ječmene klášteru, který prý vyráběl aqua vitae, teda ohnivou ječmenovou šťávu. Vaření whisky přišlo do Skotska z Irska pravděpodobně už v 6. století n. l. V souvislosti s tím, jak se objevilo pálení ohnivé vody, začaly se z něj vybírat i vysoké daně, které přinášely velké zisky do královské pokladny.

skotsky den

Na celé akci je zajištěno bohaté občerstvení v podobě steaků, pečených kýt, zabíjačkových pochutin, nebude chybět samozřejmě vychlazené pivo a různé stánky s tematickými předměty a řemesly. Jako vstupné na akci si připravte150,- Kč. Všichni návštěvníci ve skotském kiltu a děti do 4,5 stopy mají ovšem vstup úplně ZDARMA!


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

ALŽBETA STANKOVÁ – DIVADLO KALICH

kalich 200Alžbeta Stanková je herečkou v Divadle Kalich, její přechozí zkušenosti jsou však i z Radošinského národního divadla, známe ji z filmu Rebelové nebo ze seriálu Rodinná pouta. V Divadle Kalich ji uvidíme v představení Osmý světadíl.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Bratření poezie a hudby v podání sourozenců Miroslava a Vladimíra Václavkových se odehraje v šumperské knihovně

bratreni perexBratření je název autorského podvečera poezie a hudby, který připravuje Městská knihovna v Šumperku na čtvrtek 22. května. Vystoupí v něm bratři Miroslav a Vladimír Václavkovi, výjimečné osob...

Z archivu...


Literatura

Camilla Läckberg je zpět

carodejnice200Švédská spisovatelka se vrací mezi české čtenáře s desátým příběhem řady, ve které se potkáváme s Erikou Falckovou a Patrikem Hedstömem, jejich rodinou, kolegy a přáteli. Desátý příběh je také nejrozsáhlejší, který jsme zatím v této sérii ...

Divadlo

Zdenek Merta oslaví 70. narozeniny!

Zdenek Merta 200Respektovaný skladatel a producent hudebního divadla Zdenek Merta se narodil v Hranicích na Moravě a své dětství trávil například u své tety ve Veselíčku u Lipníka nad Bečvou, prožil ale také čtyři roky v Bejrútu, kde byl jeho otec dipl...

Film

Osvícení – rozhodně ne bez svícení

altZačíná to nádhernými horskými scénériemi. Pak se poděje něco, co vám rozmetá mozek na kusy. Aspoň že to vcelku dobře končí. A bonusový materiál je pak opravdu lahůdkou. Jack Nicholson v tak dokonalé roli, že na konci filmu nevěříte, že JE normá...