
Knížka se mi líbila už od pohledu, je pečlivě graficky zpracovaná, plná receptů a barevných fotografií, s poutavou obálkou. Fotografie jídla jsou tak povedené, že se vám vyloženě sbíhají sliny. Autorkou knihy je lékařka, Dr. Becky Campbell, která se specializuje na histaminovou intoleranci a mnohé další poruchy hormonů, onemocnění štítné žlázy a autoimunitní onemocnění. Knihu věnuje předčasně zesnulé spolupracovnici ze společnosti Healing Histamine, která se obětavě věnovala pacientům s histaminovou intolerancí a syndromem aktivace žírných buněk.
Z knihy se dozvíte spoustu zajímavých informací, naučíte se s touto diagnózou žít a hlavně si také můžete připravit spoustu chutného jídla, které můžete jíst bez obav ze zvýšení histaminu ve vašem těle. Autorka představuje i konkrétní příběhy svých pacientů, včetně svého vlastního, především však jednotlivé fáze léčebného programu, který vám umožní uzdravení střeva a podpoří lepší fungování enzymů v těle (např. diaminooxidázy), které odbourávají přebytky histaminu. Přesně vám doporučí, co v jednotlivých fázích jíst a jak testovat jednotlivé potraviny, abyste se cítili dobře a nepřivodili si nepříjemné příznaky histaminové intolerance.
Samozřejmě se také hned v úvodu dozvíte, co je to histamin, jak funguje v těle a jaké jsou možné příčiny histaminové intolerance. Dozvíte se i vše o souvisejících příznacích a diagnózách, jakými může být nesnášenlivost lepku, polyvalentní potravinová alergie, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba, kandidóza střev nebo syndrom aktivace žírných buněk, což je pojem, který jsem neznala a proces, který mi konečně někdo vysvětlil. Já sama histaminovou intolerancí trpím, proto mohu o to více ocenit význam této knihy a její přínos pro osoby s HIT, nelze jí opravdu nic vytknout a je to asi to nejlepší, co jsem o histaminové intoleranci četla, navíc i škoda, že toho není zrovna na trhu moc. Při zkoušení receptů je však třeba brát v potaz individuální snášenlivost potravin, protože u histaminové intolerance není nic jednoznačně dané a všechno se u každého člověka projevuje jinak.
S knihou jsem velice spokojená a rozhodně doporučuji, a to také těm, kteří vlastně svou diagnózu histaminové intolerance dosud nemají, ale trpí po konzumaci jídla rozmanitými a podivnými symptomy od závratí, ekzému, svěděním kůže, přes silné bolesti hlavy, rozmazané vidění, rýmu, výtok z očí, tvorbu hlenů v krku, pulzování v hlavě, rozmazané vidění až po návaly horkosti, nevolnost až na omdlení, poruchy trávení, deprese, úzkosti, nepravé příznaky alergie, šupinatění rtů nebo nepříjemné otoky v krku. Možná díky knize přijdete na to, co by vám mohlo být, tak jako tak byste ale měli vyhledat lékaře a nechat si udělat příslušná vyšetření a testy. Kniha se pak rozhodně a nutně hodí pro rodiče takto postižených dětí, protože diagnózu histaminové intolerance nelze brát na lehkou váhu a je potřeba dětem připravovat taková jídla, která jim nebudou způsobovat obtíže. Kniha vám tak všechno vysvětlí a recepty vás mohou inspirovat.
Název: Čtyřfázový program histaminového restartu
Autor: Dr. Becky Campbell
Nakladatelství: Anag
Počet stran: 184
Rok vydání: 2021
Hodnocení: 100%
< Předchozí | Další > |
---|