Eseje Václava Cílka: Věci, které září

Eseje Václava Cílka: Věci, které září

Tisk

Věci, které záříNakladatelství Dokořán představuje novou knihu Václava Cílka, který se tentokrát netradičním způsobem zaměřil na umění v pravém slova smyslu. Ve spolupráci s fotografem a sběratelem umění Ivanem Zubaľem a dalšími umělci a výtvarníky vytvořil sbírku svých esejů na různá celospolečenská témata doplněnou četnými uměleckými ilustracemi a fotografiemi. A pokud byste měli zájem o setkání s autorem, 7. listopadu 2023 bude v pražském studiu Citadela, společně s Petrem Niklem a Ondřejem Smeykalem.

Nejnovější kniha esejů Václava Cílka vznikala neplánovaně během covidových let. Hlavním impulsem byla Cílkova spolupráce se současným slovenským undergroundovým fotografem a sběratelem umění Ivanem Zubaľem, jenž ho seznámil s okruhem slovenských výtvarníků v čele s Erikem Binderem. Podobně smýšlející lidé a věci se přitahují, a tak se na tyto výpravy do uměleckého prostředí začaly přirozeně nabalovat další osobnosti a současné i dávné příběhy – Petr Nikl a jeho spiritismus bez duchů, výstřední František Skála, magický František Bílek či vizionář Alfons Mucha. Nejedná se však o kunsthistorické výklady, Cílek vnímá umění jako další cestu k porozumění světu. K čemu jsou dobří Slováci? Jakou roli hráli při vzniku Československa svobodní zednáři? Jsou orchideje inteligentnější než hmyz? Proč pláčeme před obrazy? Vzdalujeme se od světelné osy lidských dějin? Možná v této knize nedostanete na všechny tyto a další otázky jednoznačnou odpověď, ale dozvíte se, že věci, které září, potřebujeme.

Já bych ještě dodala, že tato kniha je ukázkou netradičního a originálního setkání několika umělců odlišných žánrů. Možná je to i něco, co tu ještě nebylo. Je vyloženě Cílkovská. Snaží se připomenout, představit nebo zaujmout něčím, co je tak blízko a důvěrně známé, ale mnozí z nás to nevidí. Snaží se připomenout a uchovat dějiny naší země a tradice, všechno to krásné bohatství, které tady máme a pro které stojí za to žít. Knížka oplývá určitou magií, mysticismem, představuje trochu jiný pohled na svět, útočí na všechny naše smysly a vzbuzuje emoce. Už třeba popis Stendhalova neboli Florentského syndromu má smysl. Ti, kteří jste to nevěděli, se dozvíte, o co vlastně jde a proč pláčeme a hroutíme se při kontaktu s opravdovým uměním. Kniha je jako mozaika, puzzle, představuje jen střípky, které však umí zasáhnout hluboko.

Přeji příjemné počtení a prohlížení.

Věci, které září

Václav Cílek (*11. května 1955) geolog, klimatolog, spisovatel a popularizátor vědy. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Karlovy univerzity, obor geologie ložisek. Přestože se ve své práci zabývá především změnami klimatu a prostředí, vývojem české krajiny a interakcemi mezi přírodou a civilizací, najdeme v jeho knihách přesahy směrem k literatuře, religionistice, filozofii, teologii, výtvarnému umění nebo hudbě všech žánrů. Za Krajiny vnitřní a vnější a Makom. Kniha míst byl vyznamenán cenou Toma Stopparda za rok 2004. V roce 2007 získal Cenu ministra životního prostředí "za výrazný přínos k popularizaci české vědy, zejména geologie a klimatologie". V roce 2009 mu byla udělena cena VIZE 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových za to, že "svým dílem významně rozšířil lidský obzor, poukázal na méně známé jevy a souvislosti, napomohl včlenit výsledky vědy do obecné kultury a prohloubil alternativy lidského pohledu na svět, kosmos a základní otázky bytí". Václav Cílek spolupracuje s Českým rozhlasem a s Českou televizí, jako autor či spoluautor vydal přes třicet knižních titulů. Cílek je velmi plodný autor a rozhodně ví, co dělá.

Název: Věci, které září
Autor: Václav Cílek
Počet stran: 280
Nakladatelství: Dokořán
Rok vydání: 2023
Hodnocení: 100 %

https://www.dokoran.cz/index.php?Veci_ktere_zari&;p=book&id=1467


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotografii vnímám jako jediný druh umění, který dokáže zastavit čas, říká Libor Jarmar

libor jarmar perexKdyž proběhla nedávno v Domě kultury v Kroměříži výstava fotografií Miroslava Pláňavy, nemohl na její vernisáži chybět ani vedoucí kroměřížského Azylového domu pro ženy a matky s dětmi Mgr. Libor Jarmar. Byl to ostatně on, kdo ce...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Fotbalový stres: Plzeň v panice, Sparta v naději…

fotbal plzen 200Ivánku, kamaráde, to mi řekni, jak tohle může dopadnout… Rád bych se soustředil na tu krásnou hru. Hlavně mi neříkej, že v posledních zápasech o titul jsou namočení nějací „kapříci“. Sorry, bejku, ale kazíš mi radost. B...

Z archivu...


Literatura

Buzíčci v hlavních i vedlejších rolích

200buKniha s provokativním názvem Buzíčci od Jana Folného vyšla v den kulturního festivalu zaměřeného na gay, lesbickou, bisexuální a transgender tematiku - Prague Pride 2013.

...

Divadlo

Mystický muzikál mytických rozměrů

Velka ryba 200„Můj otec mluvil po celý život o tom, že opustí své rodné městečko a vydá se do velkého města, protože nechce být velkou rybou v malém rybníku.“ Takto mluvil americký jižanský spisovatel Daniel Wallace o svém vlastním otci, který se stal tak...

Film

Velký Gatsby - aktualizovaný, neaktualizovaný

velky gatsby plakat 200Dalo se předpokládat, že nejnovější adaptace proslulého díla velikána americké literatury Francise Scotta Fitzgeralda neunikne zběsilým komparačním snahám odborné i laické veřejnosti. Zdá se, že věrnost př...