O dětech, které nemohly vyrůstat ve své rodině. Díky podpoře veřejnosti vzniká kniha s unikátními fotografiemi

O dětech, které nemohly vyrůstat ve své rodině. Díky podpoře veřejnosti vzniká kniha s unikátními fotografiemi

Tisk

Pestouni200Skutečné příběhy pěstounů, adoptivních rodičů a taky těch, kteří vyrostli v dětském domově. Knižní novinka Náhradka bude plná zážitků, zkušeností, emocí a autentických černobílých ilustrací. Jejími autorkami jsou novinářka Barbora Postránecká a fotografka Jana Plavec. Kniha vyjde na podzim, ale již nyní ji lze získat v předprodeji na crowdfundingovém portálu Hithit.

 

„Rozhodly jsme se sestavit ji z příběhů konkrétních lidí, kteří mají osobní zkušenost s pěstounstvím, adopcí a s životem v ústavní péči. Všechny rodiny, o nichž v knize píšeme, jsme s fotografkou Janou Plavec navštívily. Vyprávění tak budou doprovázet autentické černobílé fotografie zachycující momenty jejich každodenního života,“ vysvětluje Barbora Postránecká.

V Česku žije v dětských domovech téměř 5 000 dětí. Od roku 2025 nebude možné umisťovat děti do tří let věku do kojeneckých ústavů. Kniha je určena nejen případným budoucím náhradním rodičům, nýbrž všem, které zajímají příběhy tak, jak je napsal život sám. Jaké to je být pěstoun? Co všechno to obnáší? Co je to přechodné a co dlouhodobé pěstounství? Jaký je rozdíl mezi pěstounstvím a adopcí? Potřebuje osvojené dítě znát svoji biologickou rodinu? Jak se vyrovnat s tím, když přijdete o mámu a tátu? Jaké to je, vyrůstat v dětském domově? Jaké to je, najít nový domov? Jaký rodič musím být, abych to celé zvládl? Na to všechno najdou čtenáři odpovědi.

Pestouni1

Autorky se zároveň rozhodly napsat ještě kapitolu navíc, v níž zamířily tak trochu za hranice naší republiky. V březnu 2022 přijeli do Česka ukrajinští pěstouni. Utíkali se svými dětmi z okupované země a česká organizace SOS dětské vesničky jim nabídla pomoc. Nyní žijí tady, společně s námi. Zajímalo je, jaké je pěstounství na Ukrajině, jak se jim tady žije a jaká je vůbec historie a současnost SOS dětských vesniček.

Publikace vyjde na podzim 2023 v nakladatelství Vyšehrad. Předmluvu ke knize bude psát vládní zmocněnkyně pro lidská práva Klára Laurenčíková. Podporu projektu vyjádřila mimo jiné taky modelka Veronika Sovadina Kašáková, která své dětství strávila v dětském domově a v dospělosti založila nadaci, která pomáhá mladým dospělým odcházejícím z ústavní péče.

Získat knihu v předprodeji lze až do 23. března. Kromě ní si mohou lidé vybrat jako odměnu například podepsaný vinyl od Davida Kollera nebo focení od fotografky Jany Plavec.

Více informací: https://www.hithit.com/cs/project/11677/kniha-nahradka-kazde-dite-by-melo-vyrustat-doma


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Udělejte si hezký večer, přijďte do Pekla!

pek 200Těmito slovy láká na jedinečnou tragikomedii Peklo – Dantovské variace jeden z tanečníků skupiny 420PEOPLE. Jde o choreografa a tanečníka Václava Kuneše, kterého jsme spolu s jeho kolegyní Natašou Novotnou poprosili o zodp...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Jsou rostliny inteligentní?

Planta Sapiens200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Planta sapiens s podtitulem O inteligenci rostlin. Jak uvádí anotace, je určena těm, kteří věří, že rostliny mohou být inteligentní, i těm, kteří si myslí, že to prostě není možné.

...

Z archivu...


Literatura

Svůdná Paříž aneb tajemství francouzského prádla

parizS šarmem a vkusem napsala kanadská novinářka a podnikatelka se spodním prádlem Kathryn Kemp-Griffinová knihu Svůdná Paříž. Rozmnožila tak řadu knih vztahujících se k francouzskému životnímu stylu (namátkou připomenu třeba sérii knih Madame Chic od Jennifer L....

Divadlo

Tentokrát Ve Smečkách Klub bláznů

klicovou dirkou perexV Praze je hodně divadel, podle mého odhadu nejméně stovka. A to ta, která mají ještě malou nebo komorní scénu, počítám jen jednou. Při tomto počtu samozřejmě není divu, že mi zhusta nějaká ta pr...

Film

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

sucho200Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrá...