Muzeum paměti XX. století nabízí online prohlídky dvou výstav k výročí listopadu 1989

Muzeum paměti XX. století nabízí online prohlídky dvou výstav k výročí listopadu 1989

Tisk

vystavy muzeum pameti perex
Muzeum paměti XX. století, ve spolupráci s Libri prohibiti a Polským institutem v Praze, připravilo dvě výstavy o významných historických událostech. Uvedeny byly online letos 17. listopadu, zájemci je mohou i nadále „na dálku“ bezplatně navštívit na webu muzea. Obě výstavy jsou komentované.

 


Výstavou „Rok zázraků. Československo a rozpad sovětského bloku“provází historik Petr Blažek, který je jejím autorem. Výstava vznikla loni, u příležitosti 30. výročí pádu komunistického režimu, a poprvé byla uvedena v listopadu 2019 v Evropském parlamentu – z podnětu europoslance Alexandra Vondry (ODS) a pod záštitou ECR (frakce Evropští konzervativci a reformisté). Partnerem výstavy je knihovna samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti, která poskytla pro expozici obrazové podklady.

„Hlavním tématem výstavy je pád komunistického režimu v Československu v mezinárodním kontextu – zejména v souvislostech rozpadu sovětského bloku. Pozornost je proto věnována nejen domácím událostem v letech 1987–1989, ale také zásadním mezníkům vnitřního vývoje dalších států sovětského bloku s přesahem do roku 1991,“ je uvedeno na webu muzea.

vystavy muzeum pameti

Patr Blažek a Výstava Rok zázraků

Nemějte strach!

Výstavou „Nemějte strach! Církev a cesta střední Evropy ke svobodě“ provází ředitel Polského institutu v Praze Maciej Ruczaj. Připravil ji právě Polský institut v Praze a jeho partneři, zejména Arcibiskupství pražské a Maďarský institut v Praze. Vznikla při příležitosti blížícího se 30. výročí vzniku Visegrádské skupiny, které připadá na únor 2021.

„Jejím cílem je také připomenout letošní květnové 100. výročí narození Jana Pavla II., prvního papeže pocházejícího ze střední Evropy a významného symbolu boje za svobodu v tomto regionu. Výstava také zdůrazňuje roli katolické církve v dobách totality a význam čtyř výrazných středoevropských kardinálů: Josefa Berana, Jána Chryzostoma Korce, Józsefa Mindszentyho a Stefana Wyszyńského. Autorem textů výstavy je polský spisovatel a publicista Grzegorz Górny,“ uvádí web muzea.

Obě výstavy jsou instalovány v Domě pážat na pražských Hradčanech. Podrobné informace i odkazy na výstavy lze nalézt na www.muzeum20stoleti.cz.


Foto: muzeum20stoleti.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Každá žena na hlavě nosí neviditelnou korunku, říká Miss Czech Republic Karolína Kopíncová

karolina kopincova6 (2)Když zahlédnete Miss Czech Republic 2020, Karolínu Kopíncovou, máte pocit, že vidíte spanilou princeznu. Tato nádherná tmavooká hnědovláska svým půvabem bere každému dech, a to bez nadsázky. J...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Pěstování rakouských vín jako kulturní disciplína

degustace perexRakouská bílá vína z regionu Wachau (Domäne Wachau) a červená z regionu Burgenland (Weingut Temer) představila v karlínském butiku mARTina Dana Malířová ze společnosti Malvino.

 

Z archivu...


Literatura

Šlehačkový příběh Terezy Salte je jako horké kakao uprostřed zimy

perex oblakaVenku mrzne, padá sníh, brzy se stmívá a na knižní pulty se valí zástupy thrillerů, hororů a potemnělých detektivek. A do těchto ponurých zimních mračen přivanula Šlehačková oblaka – kniha, která vás v tomto nečase usadí ke krbu, zabalí do tepl...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Herečka Jaroslava Vysloužilová-Wanieková hrála vždy ne na sto, ale na tisíc procent

jaroslava foto perex

V úterý 23. listopadu zemřela ve věku 85 let divadelní a filmová herečka Jaroslava Vysloužilová-Wanieková Přes čtyřicet let byla věrná šumperskému divadlu, kde se dočkala rolí, na které vzpomínala jak ona sama, tak její ...