NPÚ: Památky jsou na advent připravené

NPÚ: Památky jsou na advent připravené

Tisk

advent200Zimní sezona na hradech a zámcích ve správě Národního památkového ústavu, územní památkové správy na Sychrově začíná. Adventní a vánoční prohlídky představí návštěvníkům nejenom výzdobu, která k tomuto období patří, ale seznámí je také s tradicemi, či s lidovými obyčeji.    

  

 

27.–29. listopadu pořádá státní zámek Náchod advent pro veřejnost. Pro návštěvníky jsou připravené prohlídky adventně a vánočně vyzdobených interiérů zámku. Chybět nebude ani tradiční koncert ve velkém sále na I. nádvoří.                                                                                                             

Na 28.–30. listopadu připravil státní zámek Hrádek u Nechanic Vánoce na zámku. Na programu jsou prohlídky vánočně vyzdobeného zámku s průvodcem.                                                                        

28. a 29. listopadu pořádá státní hrad Grabštejn adventní prohlídky. V nabídce je nově možnost zhlédnout interiéry hradu v netradičním zimním období s vánoční dekorací a tematickým vyprávěním.                                                                                                                                                 

Také na 28. a 29. listopadu připravil zámek Zákupy adventní prohlídky. Zpřístupněna bude i dětská trasa. Vystaven bude historický nábytek, obrazy a porcelán, ale i hračky z 19. a 20. století.                         

28. a 29. listopadu pořádá státní zámek Sychrov vánoční trhy na nádvoří zámku, spojené s ukázkami řemesel a prodejem vánočního zboží.                                                                                        

Na zámku Hrádek u Nechanic proběhnou 13. prosince vánoce na zámku. Na programu jsou prohlídky vánočně vyzdobeného zámku s průvodcem. 5. a 12. prosince proběhnou na Hrádku u Nechanic vánoční koncerty.                                                                                                                     

3.–6. prosince se koná advent v Ratibořicích. Během prohlídky interiérů zámku přijme návštěvníky paní kněžna. Zámečtí úředníci a služebnictvo zájemce seznámí s adventními a vánočními zvyky, které se dodržovaly na panském sídle v první polovině 19. století. 12. prosince se bude konat v Ratibořicích adventní předvánoční koncert.                                                                                                  

Na 12. prosince připravil Hospital Kuks Rybovu Českou mši vánoční v kostele Nejsvětější Trojice. 4. prosince oslaví státní hrad Grabšzejn svátek sv. Barbory. 5. prosince zde proběhnou Vánoce na Grabštejně. Letošní novinkou bude Česká mše vánoční v podání sólisty Opery ND Luďka Veleho za doprovodu pěveckého sboru. 6., 12., 13., 19. a 20. prosince proběhnou na Grabštejně adventní prohlídky.                                                                                                                                                        

5., 6., 12., 13., 19. a 20. prosince pořádá státní zámek Zákupy adventní prohlídky. Zpřístupněna bude i dětská trasa. 19. prosince proběhne na zámku Adventní koncert.                                                       

Na 5., 6., 12. a 13. prosince připravil státní zámek Frýdlant adventní prohlídky zámku.      

       advent

    

12. prosince se koná na státním zámku Sychrov vánoční jazzový koncert v zámecké galerii. 26. prosince proběhne na Sychrově vánoční koncert Veselé vánoční hody. 27. prosince – 3. ledna se konali Vánoční prohlídky na Sychrově.                                                                                                        

Na 5.–13. prosince připravil Soubor lidových staveb Vysočina Vánoce na Veselém Kopci. Výstava  přiblíží lidové zvyky, chybět nebude ani kulturní program. Na 13. prosince je pak připraven Předvánoční jarmark. 15.–31. prosince pořádá Soubor lidových staveb Vysočina výstavu Betlém vánoční.                                                                                                                                              

Na 6. prosince připravil státní zámek Slatiňany vánoční koncert přední mezzosopranistky Jany Sychrovské a jejích hostů v zámecké knihovně. 12. prosince proběhne na zámku Slatiňany Vánoční jarmark na nádvoří a v kuchyni zámku. 19., 20. a 23.–27. prosince nabídne zámek mimořádné zimní prohlídky Kouzlo vánočního zámku.

www.npu.cz

Zdroj foto: www.tipynavylety.cz , www.rodina.cz 


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Tapír

  • TAPÍR 2/2024
    Vždycky to uteče jak voda…  Nedávno jsme ještě listovali prvním číslem Tapíra tohoto roku a už je tady číslo druhé....
  • TAPÍR 1/2024
    S novým rokem přichází i nové číslo vašeho oblíbeného humoristického časopisu Tapír. Letos jsme se zakousli už do sedmého ročníku!...
  • Tapír 6/2023
    Poslední číslo Tapíra pro rok 2023 je venku! V tomto vydání se můžete těšit na vtipy zaměřené na téma Na...
Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav Plecitý: Divadlo je živé, ale iluze filmu je dokonalá!

Plecity perexRežisér a scénárista Ladislav Plecitý, pod jehož taktovou vznikl absolventský film Poslední odměna, adaptace stejnojmenné povídky slavného spisovatele Terryho Pratchetta, se podí...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Zdravá kočka – tipy a triky pro šťastnější život

kockaPočet koček celosvětově překračuje množství psů a obliba kočičáků stále roste. Uvádí to kniha Zdravá kočka, která je souborem tipů a triků, jak zajistit vaší kočce šťastnější život. Autorkou je Arden Moorová.

 


Literatura

Leïla Slimani: Něžná píseň
neznaRůžové pusinky na obálce Něžné písně? Och ne, nečekejte žádnou sladkost ke kafi. Naopak, přistrčte si k této knize něco pořádně ostřejšího, protože hned od první věty vás autorka doslova ŠOKUJE! Bez nadsázky lze říci, že co berete do ruky jako příslib roman...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Jak ideologie pronikaly do filmu

Film Europe PEREXDistribuční společnost Film Europe, ačkoli na takovém podnikání sotva může něco vydělat, už drahnou dobu zásobuje českou i slovenskou veřejnost legendárními, ještě v dobách předzvukových vzniklými filmy, od jejichž natočení mnohdy uplyn...