Audioknihy v roce 2022: trh dále roste, nejoblíbenější jsou nově detektivky a thrillery, nejprodávanější Spasitel Andyho Weira

Audioknihy v roce 2022: trh dále roste, nejoblíbenější jsou nově detektivky a thrillery, nejprodávanější Spasitel Andyho Weira

Tisk

ava 200Trh s audioknihami v roce 2022 dále rostl, tentokrát o další 3 %, kdy za knihy k poslechu lidé utratili přes 267 milionů Kč. Zvýšil se roční počet nových titulů na 644. Zákazníci stále více upřednostňují digitální prodej. Na vrchol zájmu se z žánrů nově dostaly detektivky a thrillery. Nejprodávanějšími audioknihami roku 2022 se staly Spasitel Andyho Weira načtený Lukášem Hlavicou, Šikmý kostel 2 Karin Lednické v podání Jana Szymika a již podruhé za sebou Šikmý kostel stejné autorky v interpretaci Vilmy Cibulkové. To jsou hlavní závěry čerstvě zveřejněné Zprávy o trhu audioknih a mluveného slova v roce 2022 v České republice, kterou již posedmé sestavila Asociace vydavatelů audioknih zastupující hlavní vydavatele v České republice.

„Jsme rádi, že i v roce, kdy po konci koronavirové pandemie mohli lidé naplno užívat celou nabídku kulturních a volnočasových aktivit, měli zákazníci o audioknihy opět větší zájem. Že knihy k poslechu dokáží obstát v obrovské konkurenci například streamingových video služeb či živé zábavy,” říká na úvod předsedkyně Výboru Asociace vydavatelů audioknih (AVA) Kateřina Konopásková. Celkově se v roce 2022 prodaly audioknihy v hodnotě 267 752 230 Kč, z toho fyzický prodej činil 77 602 203 Kč a digitální 190 150 027 Kč. „Jde nárůst zhruba o 3 % oproti roku 2021. Zároveň dochází k dalšímu přesunu zájmu k digitální distribuci na úkor fyzického prodeje,” doplňuje Kateřina Konopásková. V číslech se poměr digitálního prodeje vůči fyzickým nosičům (LP, MC, výjimečně audio DVD) na celkovém prodeji audioknih zvýšil z 66,6 % v roce 2021 na 71,01 % v roce 2022. I tak se ale v roce 2022 prodalo necelých 252 345 fyzických nosičů audioknih a mluveného slova, tedy oproti předchozímu roku byl zaznamenán mírný nárůst.

I přes tato pozitivní fakta vydavatelé audioknih pociťují několik překážek bránící plnému rozvoji a šíření audioknih, jejichž poslech například posiluje fantazii, představivost, schopnost rozumět mluvené komunikaci, vnímat a vstřebávat poznatky během školního vyučování či přednášek. „Jde o daňové zatížení audioknih, hrozící vyšší DPH, dále nelegální stahování a nemožnost při jejich nákupu uplatnit firemní benefity a programy,” vypočítává místopředsedkyně Výboru AVA Monika Oweyssi, která dodává, že audioknihy dle výzkumů podporují čtení a přispívají podobně jako jejich tištěné „varianty” k celkové vzdělanosti.

ava Lukas Hlavica

Celkově v roce 2022 vyšlo u členských vydavatelství 644 nových titulů, což je o 65 více než v roce 2021. Nejvíce novinek se na trhu objevilo v květnu a pak od září až do konce roku. „Rok 2022 byl z hlediska počtu novinek v jednotlivých měsících nevyrovnaný s tradičními dvěma vrcholy – před prázdninami a podzimní trh spojený s Vánocemi,” vysvětluje místopředseda Výboru AVA Petr Baláš. „Je potěšitelné, že se nezmenšuje poměrně počet dramatizovaných, a tedy na vznik ekonomicky nejnáročnějších audioknih. I když stále zůstává dominantní četba,” dodává Petr Baláš.

Mezi žánry novinek se tentokráte dostala do vedení kategorie detektivka a thriller (25,78 %), která předběhla oproti loňsku beletrii obecně (19,57 %), dále posílila kategorie ostatní, a to vlivem produkce časopisů. Následuje sci-fi a fantasy a audioknihy pro děti a mládež. Stejně jako v loňském roce, tak i v roce 2022 rostl podíl produkce českých a slovenských autorů, který tvoří 69,49 % produkce, zahraniční pak 30,43 %.

Na první tři místa nejprodávanějších titulů roku 2022 bez ohledu na datum původního vydání se dostaly dle pořadí od prvního místa tyto audioknihy: Spasitel (autor: Andy Weir, interpret: Lukáš Hlavica, vydavatel: Témbr), Šikmý kostel 2 (Karin Lednická, Jan Szymik, Radioservis) a Šikmý kostel (Karin Lednická, Vilma Cibulková, OneHotBook).

ava SPASITEL

Zajímavý vhled do zvyklostí posluchačů audioknih přinesl loňský reprezentativní výzkum e-shopu Audiolibrix. Nejvíce lidé audioknihy poslouchají ve věku 45-54 let a 35-44 let, nejraději pak při domácích pracech, při řízení automobilu, večer při usínání a doma při odpočinku. To, že poslech audioknih není na úkor četby, ale naopak ji podporuje, dokládá to, že více než 50 % respondentů odpovědělo, že díky audioknihám čtou více. Necelá polovina respondentů stráví poslechem týdně 8 - 14 hodin.

Významnou většinu na trhu zaujímá sedm vydavatelů, jejichž celkový podíl přesahuje 90 %. Největším vydavatelem v roce 2022 bylo vydavatelství OneHotBook (21,51 %), které oproti roku 2021 zvýšilo svůj podíl na trhu o 4 %, následuje vydavatelství Tympanum (16,03 %), třetí místo zaujímá společnost Audiotéka (13,06 %) a těsně za ní Radioservis (11,86 %). Na páté příčce se umístil Albatros Media (11,02 %), dále Euromedia Group (10,74 %). Na sedmé místo dosáhl Supraphon (9,23 %) a Publixing (5 %). Dále pak následují Audiolibrix, Fonia a Book Media každý s podílem menším než 1 %.

Asociace vydavatelů audioknih je také tradičním vyhlašovatelem ankety Audiokniha roku 2022, výsledky za rok 2022 budou zveřejněny 27. dubna 2023.


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

Pavel Nový: Karlova Studánka je perla a poklad

Novy perex
Karlovu Studánku navštívil držitel Českého lva, herec Pavel Nový, který  v pořadu S vámi mě baví svět… a ze mě (země) se zachvěla, zavzpomínal na českou komedii století S tebou mě baví svět. Jistě si každý z nás vybaví tři tatínky, jedoucí na...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Příhody telátka potěší malé poplety i rodiče

prihody telatka 200Ve vydavatelství Radioservis vyšla audiokniha Příhody telátka poplety určená pro malé děti, ale určitě pobaví a potěší i dospělé.

...

Literatura

Thriller, lži a úskoky: Zatímco jsi spala

zatimco jsi spala200Ještě včera byl tvůj život dokonalý. Dnes zjistíš, že to všechno byla lež. Těmito slovy nás nakladatelství Ikar láká na nový thriller britské autorky Kathryn Croftové s názvem Zatímco jsi spala.

Divadlo

Zora Jandová a její hosté vzdají v Městském divadle Brno poctu šansonu

Pocta šansonu vizuálZora Jandová, muzikálová herečka a šansoniérka, bude v září 2023 slavit 65. narozeniny. V říjnu téhož roku uplyne 60 let od úmrtí Édith Piaf. Koncert Pocta šansonu tak připomene nejenom francouzskou zpěvačku nejznámějšími písněmi z...

Film

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...