Svědectví z Gieádu

Svědectví z Gieádu

Tisk

svedectviPokračování Příběhu služebnice v audiopodobě přinese opravdu jiný zážitek než kniha, nebo seriál na HBO. Už jen rozvrstvení příběhu do tří vypravěčských rovin a neukojitelnou nutkavost posluchače představovat si, porovnávat a hodnotit, dává těm 14 hodinám poslechu opravdu neopakovatelnou atmosféru. "Musíme všichni táhnout za jeden provaz, nebo na něm budeme viset každý zvlášť. A co když ne?" 


...láká vás anotace.

Čekala jsem tu chmurnou, temnou atmosféru, červené šaty a sametové pláště a ten provaz nad sebou. Několik prvních kapitol jsem se musela zbavovat utkvělé představy Elisabeth Mossové v hlavě a přeladit postupně na hlasy, které se mi nabízely. Tatjana Medvecká jako teta Lydie, s tou bylo asi nejobtížnější se vyrovnat, neb ji mám spojenou s dětskými příběhy a do té drsné výrazné ženy se příliš nehodila. Veronika Khek Kubařová a Eva Josefíková se zhostily dalších rolí a jedinou mužskou roli obsadil Martin Myšička. Když se všechny hlasy promísily, po pár hodinách nastoupilo plné vtažení do děje a na nějaké uvykání si novému už  jsem si ani nevzdechla. Byla jsem v tom..

Nevstupujte do Svědectví s očekáváními...

... a možná ani s příliš zažitou představou Gileádu z románu, filmu nebo seriálu. Uvolnění se do vzpomínek a povídání těchto (staro)nových hlavních hrdinů dává všemu naprosto nový rozměr. Děj je odvoditelný, možná někdy budete tušit, co se stane, přece jen logika a zákony jsou v Gileádu stále stejné. Ale nic to neubírá na napětí a chuti poslouchat dál. 

Chválím snadnou rozpoznatelnost vypravěčů, každý má svůj jiný styl, své nahlížení (což je zásluha autorky románu), a s každou částí tohoto románového dortu si opravdu pochutnáte na úplně jiných odstínech. Husí kůže naskakuje při představě, že zdrojem inspirace autorce, Margaret Atwoodové byl dnešní svět... a to už před mnoha a mnoha lety.  Odkrývají se nám tady nové linie, nová svědectví, děj se nenápadně točí a spojuje zdánlivě nespojitelné.

Čím se liší od Příběhu služebnice?

Příběh je širší, ale také hlubší. Jste více a detailněji vtažení do Gileádu, ale i do sousední svobodné Kanady.

Máte více prostoru přemýšlet o řečeném, protože příliš neovlivňuje pevně daný scénář.

Může vás překvapit závěrečné přednášení, ale tady bych řekla, že stačí si dát čas - a znovu prožít Svědectví a poté si tuto část pustit znovu. 

Titul "román roku" si určitě tato kniha zaslouží, tím více, že byla psána až po Příběhu služebnice a autorka dokázala, že pokračování umí být lepší než první excelentní dílo. Pojala ho jinak, lépe, hlouběji, jako by plně využila svět, který již jednou stvořila.

A který, přejme si, nikdy nebude reálný.

ohb Svedectvi

Audiokniha: Svědectví

Autor: Margaret Atwoodová

Vydavatel: OneHotBook

Produkce: Martin Pilař

Režie: Jitka Škápíková

Vydání: 2020

Hodnocení: 100 %

www.onehotbook.cz/audioknihy/svedectvi/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Rozhovor

Tuomas Seppälä (Amberian Dawn): „Mám v hlavě soukromé rádio.“

altFinští melodic metalisté Amberian Dawn vydali své první album v roce 2008. Nyní po čtyřech letech na hudební metalové scéně vydali čtvrté album s názvem Circus Black, které obsahuje i duet se známým zpěvákem Timem Kotipe...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Díky Kaiserovi se k Vykoupení z věznice Shawshank od Stephena Kinga budete vracet

vykoupeni z veznice shawshankVykoupení z věznice Shawshank od Stephena Kinga je jednou z knih, kterou můžete najít v audio verzi na webu audioteka.cz...


Literatura

Věčný polštář z trávy Antonína Límana

vecny polstar z travy limanKdyby můj otec i matka
byli lučními kvítky,
mohli by se mnou sdílet
polštář z trávy,
až budu na cestách.
(Manjóšú 4325, XX)

 

 

...

Divadlo

Hladová země ukazuje, jakou moc mají peníze

hladova zeme perexPředstavte si městečko, kde lidé pracují jen minimálně. Většinu času stráví na hostinách a oslavách. Za místní pracují chlapi v dolech, kteří kutají. Jediné, co musí místní udělat, je požehnat jim a poslat je pod zem. A jít to pa...

Film

La Película aneb průvodce španělských filmem
ImageLetošní festival španělských filmů už klepe na dveře. V Praze se stane útočištěm španělštiny kino Světozor od 14. do 19. února a poté se festival přestěhuje do brněnského kina Art od 20...