Severská mytologie aneb Za všechno může Loki

Severská mytologie aneb Za všechno může Loki

Tisk

Severska mytologie 200Vydavatelství OneHotBook potěšilo všechny příznivce severské mytologie a přineslo jim audioknižní podobu stejnojmenné knihy od Neila Gaimana.

 



Neil Gaiman se narodil 10. listopadu 1960 v anglickém Portchesteru a jeho původním povoláním byla žurnalistika se zaměřením na sci-fi a fantasy.Proslavily jej scénáře ke komiksu Sandman a je autorem mnoha románů, povídek a také scénářů. Jeho pohádky Hvězdný prach (1999) a Koralína (2002) byly zfilmovány a na základě románu Američtí bohové (2001) o střetu starých a novodobých bohů byl v roce 2017 natočen úspěšný televizní seriál. Mezi jeho další knihy patří například Oceán na konci uličky, Kniha hřbitova, Preludia & nokturna a Darebáci.

Severská mytologie představuje převyprávění známých i neznámých příběh ze severu, ve kterých dominuje Ódin, Tór, Loki a mnozí další. Čtenáři a posluchači se dozví spoustu zajímavostí o proslulém Tórovu kladivu – Mjölniru, který je mimochodem ztvárněn také na nádherné tematické obálce audioknihy a také o soudném dni zvaném ragnarök. Na mě kromě příběhů, jenž jsem neznala udělalo velký dojem vyprávění o Freyjině svatbě a nasmála jsem se také u povídání o Básnické medovině.

„Lidé, kteří umějí kouzlit slovy, dokáží skládat básně a ságy a spřádat příběhy, ochutnali básnickou medovinu. Když vyslechneme nějakou opravdu nádhernou báseň, říkáme, že básník ochutnal Ódinův dar.“

Co se týče Neila Gaimana, tak jsem jeho díla nikdy nevyhledávala, takže ani nečetla. Jen jsem viděla v kině moc pěkný příběh Hvězdný prach a věděla jsem, že je ve svém žánru velmi vážený a oblíbený autor. Severská mytologie je mi známá z Marvelovek a mám o ní nějaké povědomí, ale chtěla jsem se dozvědět víc, a proto jsem po audioknize s radostí skočila. Nejedná se o nějak obsáhlé dílo vysvětlující vše, ale to vůbec nevadí na úkor zajímavých příběhů a především příjemné oddechovky.

Vypravěčem severských příběhů je Pavel Soukup a musím uznat, že je čte opravdu jako pohádku. Precizně odděluje přímé řeči a klesá hlasem. Díky tomu jde o velmi příjemný a nenáročný počin. V projevu interpret navíc přidává napětí, ale nijak přehnaně. Jen tak akorát na dokreslení atmosféry a přesně tak, aby to odpovídalo předloze. Bez slyšitelných problémů se Pavel Soukup popral také se severskými jmény a celkově odvedl profesionální výkon.

Audiokniha je skvělá a také krátká, a proto by se do ní měl pustit každý milovník příběhů, severské mytologie nebo Neila Gaimana.

Pavel Soukup vystudoval žurnalistiku na Univerzitě Karlově a poté absolvoval DAMU. Hrál v Městských divadlech pražských a stal se členem souboru Hudebního divadla v Karlíně. Známý je i z televizních obrazovek, kde se objevil v množství filmů, pohádek a seriálů. Ještě známější je ovšem jeho hlas – namluvil komentář k mnoha dokumentům a byl několikrát oceněn za práci v dabingu. Můžete jej znát jako hlas Arnolda Schwarzeneggera, Harrisona Forda, Bruce Willise nebo Roberta Redforda. Dále účinkoval v audioknihách vydavatelství OneHotBook: Medvědín, TO (2017) a Píseň krve (2017).

Severska mytologie obalka

Severská mytologie
Autor: Neil Gaiman
Interpret: Pavel Soukup
Vydavatelství: OneHotBook
Délka: 6 hodin 23 minut
Typ: audiokniha
Hodnocení: 93 %

http://www.onehotbook.cz/audioknihy/severska-mytologie/

Zdroj foto: onehotbook.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner

Hledat

Rozhovor

,,Nezáleží na tom, kdo je má matka, či otec. Záleží na tom, kdo jsem já!“

vero200Mám pocit, že ji znám celý život. A přitom jsem ji poznala až nedávno, když jsem četla její knihu. Dlouho bych mohla mluvit o pocitech, které mě provázely, když jsem tuhle knihu četla. Byla jsem smutná, zhnusená, otřesená, plakala jsem, taky jsem se ale s...

Praštěný nápad Kuny Elišky

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Mráz přichází z Hradu! - v nové audioknize podle Michala Viewegha

mraz-prichazi-z-hradu200Těsně před inaugurací nového prezidenta se na trh dostává audiokniha, kde je jednou z hlavních postav prezident dosluhující, Václav Klaus. Zatím poslední román Michala Viewegha je volným...


Literatura

Parádní detektivka z českých luhů: Vesnice

vesnice200V dubnu vydalo nakladatelství Kalibr novou detektivní knihu mladé české autorky Kristýny Trpkové Vesnice. Prostředí uzavřené komunity, propojené případy a do toho romance na pracovišti. Naláká vás Vesnice ke čtení?

...

Divadlo

Moravské divadlo Olomouc chystá premiéru Lišky B. v dramatizaci Miroslava Krobota

Liska200Jedním z vrcholů sezony Moravského divadla Olomouc bude 19. ledna 2024 premiéra inscenace Liška B. Jak známo, Těsnohlídkovy povídky o mladé lišce, které vycházely v novinách, zaujaly už před sto lety i věhlasného Leoše Janáčka, pro něhož se staly libre...

Film

Karel Zeman a jeho kouzelný svět

zeman09Česká animovaná tvorba měla ve svých počátcích - zejména v 50. letech - dva mezinárodně uznávané velikány: v Praze Jiřího Trnku a ve Zlíně Karla Zemana. Oba posloužili komunistickému režimu jako svého druhu výkladní skříň, když skrze ně mohl tvrdit, jak št...