Zasmějte se u příběhů z venkova

Zasmějte se u příběhů z venkova

Tisk

vidlakbuuk200Vidlákbůůk má podtitul Úsměvné venkovské počtení do podivně zajímavých časů o tom, co mi zrovna od vidlí odpadlo a jedná se o knihu Nely Kyselové, kterou byste si neměli nechat ujít.

 

 

 

S paní Kyselovou jsem se setkala virtuálně už dříve, kdy byla mým respondentem jako farmářka nabízející ubytování. Už tehdy mi její vyjadřování padlo do oka a ráda jsem si četla její Vidlákblog zveřejňovaný na Facebooku. Proto mě potěšilo mě, že vydává knížku a dnes jsem moc ráda, že mám Vidlákbůůk i s originálním věnováním a kresbou.

V úvodu autorka varuje městské zatracence, kteří stáli ve frontě na humor a nadsázku vzadu, ať pokračují ve čtení jen na vlastní nebezpečí. Naopak pak věří, že si písmenka naplno užijí ti, kteří mají v sobě alespoň kousek vidlácké duše. Mezi ty druhé zmíněné se řadím i já, protože jsem na jedné vesnicí vyrůstala a v jiné žiji nyní.

Kniha je rozdělena na dvě velké části, na písmenka vidlácká a zvěření, které se dále dělí do menších kapitol. Zatímco první díl se zaměřuje na vidlácké obecnosti, počasí, ubytování a vidlácký deníček, druhá představuje zážitky s „drůbežníky, řehtavci, rohatci, štěkavci, mňoukavci a ostatní zvěřenou“. Jak si můžete všimnout, autorka texty obohacuje různými češtinářskými tvary, u kterých se zaručeně pobavíte.

Přečtěte si rozhovor s autorkou knihy: „Teď je ze mě autenticky venkovský blogger, a považte, od loňska dokonce i spisovatel.“

Jednotlivé kapitoly nejsou dlouhé a celkově se tak jedná o odpočinkové a pohodové čtení doplněné navíc originálními a mnohdy trefnými ilustracemi od Evy Bystrianské. Při čtení zjistíte, co je to takový vidlák a co vše má na starosti, jaké jsou jeho útrapy i radosti. Každý si v knize navíc může najít to své, já se bavila například u kapitol o panelákových zatracencích, moc se mi líbily ty o ubytování u vidláka a užila jsem si i část o zvířatech. Nela Kyselová zúročila své zkušenosti s novinařinou a vzniklo tak příjemné dílko, které ukázalo, že její další počiny stojí za to sledovat.

Nela Kyselová se narodila roku 1989 v Českých Budějovicích. Už od základní školy dovedla dle mínění učitelů obratně zacházet s písmenky. Během studia na gymnáziu v Pelhřimově začala pracovat jako externí redaktorka místního Deníku, který se později proměnil v jejího stálého zaměstnavatele. Před několika lety se s novinařinou rozloučila nadobro a začala se plně věnovat rodinné farmě v Rybníčku u Pelhřimova, kde s mužem chovají koně a další zvěřenu hospodářskou. Právě o životě na statku, radostech a strastech svého venkovského světa plného barev, vůní a hebkých kožíšků, začala publikovat facebookový blog Vidlákblog, který postavil základy i pro její knižní prvotinu jménem Vidlák bůůk, která vyšla na podzim roku 2023.

vidlakbuuk

Vidlákbůůk
Úsměvné venkovské počtení do podivně zajímavých časů o tom, co mi zrovna od vidlí odpadlo
Autor: Nela Kyselová
Žánr: skutečné příběhy, humor
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2024
Počet stran: 229
Hodnocení: 88 %

https://www.knihykazda.cz/vidlak-buuk/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hana Křížková: „Bez Popelky si nedovedu představit Vánoce“

krizkova 200U příležitosti jarního turné velkolepého projektu Popelka na ledě jsme oslovili optimistickou zpěvačku Hanu Křížkovou. Dozvíte se nejen spoustu zajímavostí o Popelce na ledě, ale také na vás zajisté dýchne ta v...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Mia, měsíční paprsek, je zpět

clona200V roce 2015 jsme se poprvé seznámili s norským spisovatelem Samuelem Bjorkem. Setkání bylo poměrně děsivé - už jen samotný název knihy V lese visí anděl byl velmi ponurý a řešil případy vražd malých šestiletých holčiček, které pachatel oblékal do panen...


Literatura

Meryl Streepová se představí v netradiční úloze

200litMeryl Streepová patří mezi nejlepší a nejtalentovanější herečky své generace. O jejím nesporném talentu každého přesvědčí také sbírka prestižních cen a nominací. Nejen hereckým umem si ale podmaňuje své obdivovatele.

...

Divadlo

Divadlo Metro uvádí brilantní komedii Miluji tě, tak se měj

miluji te200Jen dva herci na jevišti a barvitý příběh ožívá v nové inscenaci, kterou uvádí nedávno zrekonstruované pražské Divadlo Metro. Představení nese název Miluji tě, tak se měj a jeho protagonisté jsou známí a zkušení herci Ljuba Krbová a Adrian Jastrab...

Film

VŠEMI SMĚRY – cestou necestou za publicistikou

altNašim pravidelným čtenářům nemohla uniknout pozvánka na festival nezávislé publicistiky Všemi směry, který roztočil kolotoč otázek, diskuzí a workshopů na téma reportérství. Že jde o výjimečnou událost, sliboval i rozhovor s manažerkou projek...