Detektivka z nedávných let

Detektivka z nedávných let

Tisk

taxikar200Nakladatelství Grada vydalo další knihu Petra Čepka, tentokrát s názvem Taxikář.

 

 

 

 

Zřejmě právě proto, že se jedná o volné pokračování knih Sametové iluze a Odložená spravedlnost je na začátku knihy seznam osob a obsazení, kde jsou zmíněni všichni důležití. Také v ohlasech na knihu je často zmiňováno, že je vhodné znát předešlé knihy. Já je nečetla a měla jsem chvíli problém se ve všech postavách zorientovat a také se začíst.

Čtenáři se na stránkách potkávají nejen s taxikářem Seržantem, ale také s ekonomickým ředitelem jedné firmy, dalším podnikatelem, šéfkou jiného koncernu nebo advokátkou. Na druhé straně je pak romská komunita a její postavy včetně režiséra a muzikálového herce Freddieho nebo dealera přezdívaného Thulsa Soudce. Každý má v příběhu své místo a také pohnutky a motivace.

Taxikář má označení krimi thriller, a právě na něj i na taxikářské prostředí jsem se těšila. To však nebylo moc naplněno – taxikář je zde jen jednou postavou a děj je mnohem roztahanější a komplikovanější. Spíše, než o krimi thriller se jedná o detektivku a označení tak zůstalo jen takovým trendy spojením a lákadlem. Nejedná se o klasické vyšetřování a nestane se, že byste se u ní báli nebo měli nutkání ji za žádných okolností neodložit.

I přes jiná očekávání a těžší začtení se mi však kniha docela líbila, nabídla zajímavé a netradiční prostředí i dobu, bylo fajn, že je z tuzemska a byla jsem zvědavá, jak to celé dopadne. Ani styl Petra Čepka nebyl špatný, obzvlášť mě zaujala kapitola, kde připomněl všechny důležité postavy a zakončil ji tím, že některá z nich se nedobrovolně stane nebožtíkem. Přečetla jsem spoustu lepších knih, ale také mnohem, mnohem horších, takže není vyloučeno, že se časem vrátím i autorovým ostatním knihám.

Petr Čepek (*1960, Jičín) pochází z učitelské rodiny. V dětství propadl stolnímu tenisu, ve kterém získal několik titulů mistra republiky. Po skončení sportovní kariéry absolvoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy a většinu života se věnoval korporátnímu právu. Je spokojeně ženatým otcem tří dětí, přičemž manželka Kateřina bývá první čtenářkou i kritičkou jeho literárních výtvorů. Psaní se věnuje přes třicet let. Od kratších povídek se sportovní nebo sci-fi tématikou, publikovaných v žánrových časopisech, plynule přešel k psaní románů, které v současné době vydává nakladatelství Grada. V jeho prvotině Samotové iluze (2019) i v následující netradičně pojaté detektivce Odložená spravedlnost /2020) je sympatický dobrák okolnostmi donucen pátrat po pachatelích závažných trestných činů. Obdobný scénář má rovněž detektivní román Taxikář, věnovaný zejména čtenářkám. Kromě knih určených dospělým píše Petr Čepek také pro děti. Zatímco příběhy nazvané Ať žijí auta! (2020) byly inspirovány povídkami Johna Steinbecka, volné pokračování Pohádky z jedné i druhé nádrže (2022) svým názvem prozrazuje, že vzorem byl Karel Čapek.

taxikar

Taxikář
Autor: Petr Čepek
Žánr: krimi thriller
Nakladatelství: Cosmopolis (Grada)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 264
Hodnocení: 78 %

https://www.grada.cz/taxikar-12353/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smyslem života je tvořit něco krásného, říká hlavní protagonistka kapely Vesna

vesnaDívčí kapela s pohanským názvem Vesna, která se skládá z pětice nádherných žen, vznikla jako projekt zakladatelky a textařky Patricie Fuxové. Současné seskupení tvoří Patricie, Bára, Oly...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Čtěte také...

Dívka s dýkou v duši a s nožem v ruce

Smrtelny hrich perexOžehavé téma incestu tvoří děj psychologického románu Markéty Harasimové. Tato autorka má na svém kontě již pěknou řádku románů cílených zejména na ženy. Jedná se jak o klasické romantické příběhy s prvky erotiky, tak o psy...


Literatura

Dům pekelného salamandra je plný záhad

dumpekelnehosalamandra perexTina, Dominik, Erik a Patti - nerozlučná čtyřka, která je všude pohromadě. Tentokrát se vypravila, spolu s rodiči Tiny na prázdniny do Karibiku, do pronajatého domu s tajemným názvem "Mločí hrad". Proslýchá se o n...

Divadlo

Roztočené Šivovo kolo života
ImageV neděli 29. 1. v pražském divadle ABC se odehrála premiéra výjimečného a originálního tanečně-audiovizuálního představení Šivovo kolo života. Projekt, na kterém se zápalem pracovala skupina skutečných umělců bezmála dva roky, viděl...

Film

Odvaha je jediným životním měřítkem, když něco opravdu chceme, uděláme cokoliv

Milovana

Dnes vám nabídnu tip na starší švédský kousek Till det som är vackert, u nás uvedený pod názvem Milovaná. V hlavní roli zde uvidíme Alicii Vikander - tento snímek jí otevřel dveře do světa filmu a upozornila jím na sebe. Za roli Katariny byla ocen...