Jaké byly manželky nacistů?

Jaké byly manželky nacistů?

Tisk

Manzelky nacistu perexGöring, Goebbels, Himmler, Heydrich, Heß, Bormann – tato jména zná každý, kdo se alespoň trochu zajímá o druhou světovou válku. Jména jako Carin, Emmy, Magda, Margaret, Lina, Ilse a Gerda však už tak známá nejsou.

 


Na tyto dámy bylo až doposud nahlíženo jako na vedlejší postavy. Jejich význam se opomíjel. Je ale možné, že o tom, co dělali jejich manželé, vůbec nic nevěděly? Důkazy byly přece všude kolem nich: ukradená umělecká díla zdobící jejich pokoje, nábytek z lidské kůže a kostí, otrocká práce… Příběhy těchto žen nabízejí nový pohled na klíčové události, které ovlivnily vzestup i pád nacismu.

O autorovi
Autorem knihy Manželky nacistů, která v českém překladu vyšla v Nakladatelství Universum, je britský spisovatel, oceňovaný scenárista a televizní hlasatel James Wyllie. Ten pracoval na mnoha filmech pro BBC a Film4 a napsal také scénáře k řadě dramatických seriálů pro televizi.

Detailně zpracované portréty žen
Autor v knize představuje ženy, které se provdaly za významné přívržence nacismu. Vypráví o nejdůležitějších chvílích v jejich životech, o tom, jak se poznaly se svými manžely, jak se dostaly k nacistické ideologii a jak ji vnímaly. Vyprávění se zaměřuje i na nejrůznější detaily, jako je například okultismus nebo osobní a duševní problémy. Zkoumány jsou i vztahy mezi muži a jejich manželkami a milenkami i to, jak se v průběhu času měnilo postavení jednotlivých Hitlerových spolupracovníků.

Kniha je psaná chronologicky. Protože se ale příběhy manželek prolínají, je občas těžší orientovat se v tom, kdo je kdo. Autor navíc často používá jména žen bez příjmení, a tak je nutné si pamatovat, kdo ke komu patří. Čtivý text je doplněný množstvím černobílých fotografií.

Manzelky nacistu

MANŽELKY NACISTŮ
Autor: James Wyllie
Originální název: Nazi Wives: The Women at the Top of Hitler's Germany
Překlad: Manfred Strnad
Žánr: literatura faktu
Vydáno: Universum, 2023
Počet stran: 280

Hodnocení: 85 %

www.knizniklub.cz/knihy/602185-manzelky-nacistu-zeny-na-spicce-hitlerova-nemecka.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Autorské knížky jsou mým snem,“ říká Klára Mayerová

klara mayerovaKlára Mayerová má na trhu další knihu – opět jako výtvarnice. V září vyšel druhý svazek detektivní série Matylda na stopě – Vražedný advent. Předtím jsme si její jméno mohli přečíst ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ne, milé ženy, opravdu NEMUSÍTE!

Nemusis 200Katka je vdaná, a kromě domácnosti manžela se musí starat i o dva puberťáky. Z jejího manželství se vytratily láska a respekt a zůstal jen nekonečný stereotyp. Katce zoufale chybí vášeň, chce být znovu milována, chce zkoušet nové věci a dělat, co ...


Literatura

Zdálo se, že Bůh je lhostejný…

200litDlouho jsem přemýšlela, jak pojmenovat článek o knize, která vyšla péčí Radioservisu v letošním roce. Nakonec jsem dospěla k závěru, že název této knihy je maximálně uspokojivý a vypovídající o všem, co je jejím obsahem. Jde o devět osudů českých Židů, kte...

Divadlo

Na podzim do divadla: Divotvorný hrnec

divotvorny hrnec 200O prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Jedním z tipů je Divotvorný hrnec v podání Městského divadla ...

Film

Čtyřlístek ve službách krále - krása z pera scenáristů!

ctyrlistek ve sluzbach krale200Do českých kin vstoupil pro některé z našich rodičů, ale nejen pro ně dlouho vysněný filmový snímek Čtyřlístek, který už vychoval dvě generace našich spoluobčanů, ale aspiruje v prohloubení...