Příjemná oddechovka nejen na dovolenou

Příjemná oddechovka nejen na dovolenou

Tisk

nejdrazsi suvenyr200Petře Š. Jirglové vyšla další kniha, po románu z Anglie tentokrát Nejdražší suvenýr odehrávající se v Mexiku a Praze.

 

 

 

Příběh začíná, když se třiatřicetiletý Roman vydává do Mexika. Původně zde měl trávit líbánky, ale osud rozhodl jinak a on se rozhodne si tento pobyt užít. Díky tomuto přístupu, ale také shodě okolností se seznamuje s energetickou Maríou, která změní celý jeho život. Prázdninový románek přerůstá v něco víc a čtenáři jsou svědky toho, jak se v Praze tvoří jejich společná budoucnost.

Zpočátku jsem se bála, že bude Nejdražší suvenýr jen jednou z mnoha knih na podobné téma a neměla jsem od něj příliš velké očekávání. Velmi rychle jsem se však začetla a užívala si popisy z Mexika, seznamovala se s odlišnou náturou lidí a posléze se mi líbilo, jak zde byl popsán kulturní šok z našeho hlavního města a další aspekty spočívající v tom, když začnete žít v cizí zemi. Autorka k tomu v rozhovoru prozradila, že ji k hlavní lince inspirovali její přátelé – on Čech, ona Mexičanka. „Jednou na společné dovolené jsme trávili večer tím, že nám vyprávěli, na jaké kulturní rozdíly naráželi, jak se jejich rodiny sžívali, co si ona myslí o Češích. A já se celý večer nepřestala smát,“ vzpomíná Petra Š. Jirglová.

Přečtěte si celý rozhovor s autorkou knihy: „Pracovně jsem svou knihu nazvala “plážovka.”

Ze začátku jsem měla trochu problém s postavami, nikdo z nich mi nebyl úplně sympatický a často jsem nechápala jejich chování. Zatímco u někoho tento dojem přetrval, u jiných jsem si k nim vytvořila vztah a byla opravdu zvědavá, co s nimi bude dál. Líbil se mi ten vývoj i různé další zápletky.

Tuto knihu jsem od prvního momentu, kdy jsem se k ní dostala, brala jako oddechovku. To se mi stoprocentně splnilo a zpříjemnila mi deštivé dny, které jsem navíc trávila s nachlazením. Tím jsem ocenila její nenáročnost a pohodovost. Nejdražší suvenýr je tak podle mě skvělou knihou na dovolenou nebo pro zpříjemnění náročných chvil a neměl by si ji nechat ujít žádný nadšenec do mexické kultury nebo ten, kdo chce vidět pohled cizince na Prahu.

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Nalaďte se na léto s Nejdražším suvenýrem

Petra Š. Jirglová vždy ráda cestovala, ať už za zábavou, nebo za prací, a tato vášeň stála v základech nejen její úspěšné prvotiny Letuška z Economy aneb co na Instagramu neuvidíte (2019), ale i románového debutu Všechno nejlepší, Anoo, volně inspirovaného životem v její milované Anglii. O svých cestovatelských zážitcích, ale i komentáře k aktuálnímu společenskému dění píše autorka na blogu TooSweetNothings.

nejdrazsi suvenyr

Nejdražší suvenýr
Autor: Petra Š. Jirglová
Žánr: román, česká současná beletrie
Nakladatelství: Ikar (Euromedia Group)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 256
Hodnocení: 85 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/594295-nejdrazsi-suvenyr.html


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zákulisní párty French Films

perexJohannes Leppänen: „Jestli skončíš v naší backstage, je tady něco, co bys měl vědět. Vždycky všechny nutíme nosit helmy a útlé plavky a děláme satanistické rituály, zatímco pijeme Jaloviina a všechno to natáčíme. VIP zlato!“

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Simpsonovi: Komiksové extrabuřty aneb žluté taškařice pokračují

200crewTvůrce Futuramy a Simpsonovic rodinky Matt Groening má opravdu plodnou mysl. Gagy známé, i méně známé, jsou zbožňovány všemi národy i lidmi všech věkových kategorií. To dokazuje i 25. řada tohoto úspěšného seriálu, jež začíná s vysíláním v USA na konci zá...


Literatura

Tajemství umění

Tajemstvi umeni 200Tahle zvoleným rozměrem překvapivě malá knížka vzhledem k tomu, co slibuje na své zadní straně, tj. výběr 80 výjimečných obrazů a soch z celého světa napříč staletími, se snaží určit, proč a čím tato díla tolik uchvacují.

<...

Divadlo

Sváteční představení v Národním divadle

nd pan z praseckova 200Na období Vánočních svátků připravil soubor činohry Národního divadla pestrou nabídku inscenací, které vám mohou zpříjemnit atmosféru tohoto jedinečného ročního období.

...

Film

FLIM – festival tibetských filmů a filmů o Tibetu

alt18. – 20. dubna proběhne v pražském kině Aero již 6. ročník festivalu FLIMFestivalu tibetských filmů a filmů o Tibetu. Letošní ročník oproti předchozím nabídne pohled na tibetskou kulturu zprostředkovaný převážně...