Je libo dystopii?

Je libo dystopii?

Tisk

znamenita mrtvola200Kdo sleduje knižní svět, nemohl minout knihu Znamenitá mrtvola od argentinské spisovatelky Agustiny Bazterricy. Jaká je?




Obálka roku!

V prvé řadě musím pochválit obálku, která v tomto případě nevychází z originálu knihy, ale má ji na starosti Adéla Korbelářová. Je vyvedena tak, že se zde nachází vanička s kusy masa a název knihy je jejím štítkem. Může to působit kontroverzně, ale za prvé to předurčuje obsah knihy a za druhé si jí díky tomu všimnete. A o to přece jde!

O čem to je nejlépe prozradí anotace

Svět se nevratně změní ve chvíli, kdy se objeví smrtící virus, který přenášejí zvířata: od divoce žijících po domácí mazlíčky, všechna musí být utracena a jejich maso už se dál nesmí jíst. Vlády čelí situaci drastickým způsobem: uzákoní chov, porážku a konzumaci lidí. Kanibalismus se stane součástí každodenní reality a společnost je rozdělena na dvě skupiny: na ty, kteří maso jedí, a ty, jejichž maso je konzumováno.

Marcose Teja, provozního ředitele v mrazírnách Krieg, opustila po smrti malého synka manželka a on žije jen prací, kterou nenávidí a dál ji dělá jen proto, aby mohl svému otci trpícímu stařeckou demencí hradit pobyt v luxusním geriatrickém centru.

V den, kdy dostane darem mladou ženu, „samici“ určenou na chov pro maso, se jeho mysl vydá na nebezpečnou cestu, která ho temnými zákrutami dovede až do situace, jež je těžko představitelná i pro členy společnosti tak zvrácené, jako je ta, v níž je nucen žít.

Názory na knihu se různí

Kniha vyšla v nakladatelství Fobos spadající pod Knihy Dobrovský, a nejen díky tomu se stala na sociálních sítích hitem. Ti, kteří si dávají u svých příspěvků záležet na fotografiích knihy, se předháněly v nejrůznějších kompozicích a obálku doplňovaly krvavými noži a podobně. Se Znamenitou mrtvolou byl spojený obrovský hype, až měl člověk dojem, že se nenajde nikdo, kdo by ji nečetl, nebo na ni neměl nějaký názor.

A právě názory se dost různí. Někteří na ni okamžitě nedali dopustit a nešetřili chválou, jiní ji zase kritizovali za barvité popisy a nezvládali ji z psychických důvodů a jak už to, tak bývá, některé lidi vůbec nenadchla. Já se řadím k nějakému zlatému středu – nebyla jsem z ní pohoršená ani znechucená, ani přehnaně nadšená. Nejsem fanynka dystopií a ve výsledku, jsem jich ani moc nečetla, pokud vůbec nějakou. Přistupuji k tomu však jako k žánru, kde je možné všechno a to je zde rozhodně splněno.

Kniha vyšla také jako audiokniha ve vydavatelství OneHotBook.

Zajímavý styl psaní

Musela jsem si zvyknout na poněkud úspornější styl psaní, a to jak ve formě krátkých vět, tak jakési ho odosobnění. Také mě překvapilo, že se autorka vůbec nezdržovala s nějakým úvodem nebo uvozením, ale vrhla čtenáře do děje a ukázala mu jen takový vhled do popisovaného světa. Přikládala jsem to však tomu, že se jednalo o příspěvek do literární soutěže a také spíše o novelu, než obsáhlý román a nepovažovala to tak za slabinu.

Znamenitá mrtvola mě nakonec vtáhla, ve výsledku jsem ji přečetla na dva zátahy – několik úvodních kapitol jsem dala před spaním a za cestu v autobuse do města měla hotovo. Kdyby se mi to nelíbilo, tak se mi to nestane. A také jsem si při čtení zavzpomínala na humorněji laděný titul Tajná večeře.

O autorce

AGUSTINA BAZTERRICA je argentinská spisovatelka a kurátorka narozená v Buenos Aires roku 1974. Vystudovala umění na Universidad de Buenos Aires a její původní profese se výrazně promítá i do její literární tvorby – fenomenálnímu úspěchu jejího třetího románu Znamenitá mrtvola (El cadáver exquisito, 2017) předcházely knihy Matar a la niña a Antes del encuentro feroz. V roce 2020 vydala také knihu povídek Diecinueve garras y un págaro oscuro. Spolu se spisovatelkou Pamelou Terlizzi Prinou organizuje cyklus uměleckých čtení, koncertů a performance s názvem „Následujte bílého králíka“.

znamenita mrtvola

Znamenitá mrtvola
Autor: Agustina Bazterrica
Překlad: Lenka Malinová
Žánr: sci-fi, dystopie
Nakladatelství: Fobos (Knihy Dobrovský)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 256
Hodnocení: 84 %

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/znamenita-mrtvola-433433085


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nakonec je úplně jedno, odkud jsme a co jsme, když se budeme soustředit na to, co nás spojuje

Klára SvobodováSpisovatelka, autorka projektu Neslyšící příručka pro přežití, blogerka, dřevořezbářka, maminka dvou dětí. Řeč je o Kláře Svobodové. Napsala knihu Těhotný Buddha a byla nominována na ocenění Moje Heroin. Rozhovor s ní připravila Ludmila ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Broukobol pro milovníky proudů slov

broukobol 200V nakladatelství Argo vyšla loni kniha Broukobol lákající jak barevným až psychedelickým přebalem s Johnem Lennonem, tak jeho osobnostní.

 

...

Literatura

Životní příběh hrdinky druhé světové války

kryci jmeno helena perexNancy Wakeová, slavná špionka a odbojářka, používala během války hned několik krycích jmen. Jako Lucienne Carlier pašovala lidi a dokumenty přes hranice ke Spojencům.

...

Divadlo

RADIO TYGR odvysílá živě rozhlasové hry, rozhovory i koncert kapely DebbiLove

RADIO TYGR 200Divadelní soubor Tygr v tísni připravuje další živé vysílání online RADIA TYGR z Divadla VILA Štvanice. V sobotu 30. 1. mezi polednem a půlnocí nabídne poslouchačům atraktivní rozhlasový program pro dospělé i pro děti. Těšit se mohou na aut...

Film

Vzestup další říše

Vzestup 200Film 300: Vzestup říše (2014) je tak trochu lyrický, a přitom hodně akční a bohatý na speciální efekty, spousty falešné krve nevyjímaje. Herečka Eva Green v něm hraje uprostřed mezi dvěma dávnými soupeři tu nejhlavnější roli.