Konzervativní revoluce

Konzervativní revoluce

Tisk

Revoluce2Kniha Andreje Duhana Konzervativní revoluce (nakladatelství Books & Pipes, Brno 2022) s podtitulem Ideové základy nové konzervativní pravice je důkladnou analýzou konzervatismu. Je podložená řadou relevantních zahraničních zdrojů a přináší komplexní pohled na toto téma v našem "západním" civilizačním okruhu.

 

Andrej Duhan (*1988), vzděláním právník, je zastáncem realismu v mezinárodních vztazích a konzervatismu v politice. Autor pracuje v rodinné firmě, působí jako publicista, psal komentáře a analýzy pro server Česká pozice.

DuhanAndrej autor

Co je konzervatismus

Od úvodní otázky a analýzy "co je konzervatismus", jak asimiloval základní hodnoty a morálku od antiky přes křesťanství a osvícenství, a jak přispěl ke vzniku západní civilizace, se autor dostává k hrozbám současného světa. Provokativní název knihy, fakticky oxymoron, ukazuje na jejich podstatu a vyvozuje z toho nutnost vzepřít se levicově-liberálnímu řádu a establishmentu.

Konzervativní přístup podle Duhana znamená mít v úctě vlastní historii, klást důraz na obhajobu normality, odmítání extrémů, být individualitou a zároveň členem společenství, dodržovat tradice. Konzervatismus je sounáležitost s předchozími generacemi a snaha předat jejich dědictví potomkům, náklonnost k vlastnímu, blízkému a známému, tedy odhodlání bránit a uchovávat západní civilizaci.

Jak to vidí autor

Autor píše: „Je to kultura svobody postavená na důstojnosti jednotlivce, jeho svobodné vůli a rozumu. Je to objektivní morální řád stojící na odpovědnosti jednotlivce a víře v pravdu, dobro, moudrost a krásu. Je to demokracie, rovnoprávnost, právní stát a politické zřízení hájící svobodnou společnost. Jsou to svobodné evropské národy a jejich národní státy se svou vlastní kulturou, jazyky a zvyky, které sdílejí jeden civilizační základ.“

V dalších kapitolách analyzuje stát, politiku, demokracii a nebezpečí, která ji ohrožují. Duhan říká: "Pravda ustoupila relativismu, rozum subjektivním pocitům a emocím a osobní morálka kolektivní odpovědnosti. Ze svobody je nekonečné osvobozování se od tradičních sociálních rolí a norem. ...z rovnoprávnosti skupinová privilegia, kvóty a antidiskriminační šílenství. Ze svobody slova a pluralismu politická korektnost a boj s hate speech, z posuzování jednotlivce na základě jeho schopností a charakteru zohledňování jeho rasy, genderu, sexuální orientace. Z otevřenosti cizím vlivům multikulturalismus a povinná diverzita, z pěstování osobních ctností laciné moralizování a virtue signaling, ze dvou pohlaví, která jsou odlišná a navzájem se doplňují, desítky genderů, mezi kterými ale vlastně nejsou rozdíly. Z loajality a odpovědnosti vůči společnosti práva na všechno možné i nemožné a apriorní oslavování extrémů a jinakosti. Z patriotismu a hrdosti na vlastní civilizační dědictví kultura popírání, z ideálu vzdělanosti schopnost odhalovat opresivní povahu západní civilizace a nekonečná kritika. Z kritického uvažování bezbřehý relativismus."

Konzervativní revoluci vidí jako hodnotový zápas společenské většiny proti liberální elitě, kterou nazývá "antizápadem" neboli "progresivistickou kulturní revolucí". "Charakteristickým znakem Antizápadu je boj proti většině a normalitě, jak ji většina chápe – většinové kultuře, většinové identitě, většinovým hodnotám, většinovému pojetí rodiny a pohlavní identity, většinové morálce. Cílem je destrukce normality jako referenčního rámce. Prostřednictvím rozbití většiny, jejích postojů, identity a vzorců chování, má být osvobozen člověk a dosaženo sociální spravedlnosti."

Naděje

Přínosná kniha, která uceleně popisuje podstatu konzervatismu v současných podmínkách a jeho východiska, může být považována za "učebnici konzervatismu" pro začátečníky (vše je jasně vysvětlené) i pro pokročilé (aplikace na problémy současného světa). Těm se autor věnuje v poslední kapitole, kde navrhuje možná řešení. Bude zajímavé ji porovnat s nedávno do češtiny přeloženou knihou Yorama Hazonyho Konzervatismus: Znovuobjevení. (Recenze se připravuje)

Autor nemá životní zkušenost a vytříbený styl Rogera Scrutona, který uměl podat konzervativní myšlenky s nadhledem a humorem, nicméně je důstojným pokračovatelem "starých dobrých" konzervativců i o dvě generace starších. A to v dnešní době, kdy se progresivismus levicových liberálů stává jediným povinně uctívaným náboženstvím, není málo. Duhanovu Konzervativní revoluci doporučuji jako příspěvek k diskusi všem, kteří se zatím dívali na konzervatismus jen prostřednictvím nálepek a sloganů mainstreamové propagandy.

Konzervativni revoluce obal

Konzervativní revoluce: Ideové základy nové konzervativní pravice
Autor: Andrej Duhan
Žánr: politologie, politika, společnost
Nakladatelství: Books & Pipes, Brno
Rok vydání: 2022
Počet stran: 256

Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: autor
www.bookspipes.cz/konzervativni-revoluce

 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Literární soutěže jsou jednou z nejlepších cest, jak dát o sobě vědět

Lucie Hlavinkova pesLucie Hlavinková, která se poprvé proslavila knížkou pro děti, je patronkou naší literární soutěže, která právě skončila a čeká na vyhlášení svých vítězů. Lucie nám na sebe prozradila, jak se stala spisovatelkou, čemu se nejraději v...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Příběhy řítící se vpřed jako vagóny vlaku

filmove knihy 200Nemusí se spisovat sáhodlouhá pojednání, aby bylo postiženo to, co je skutečně důležité – postačí i krátká, ale hutná zamyšlení, která sdělí vše podstatné. Pak stačí takové texty vztáhnout k jednomu zastřešujícímu tématu a případně – js...


Literatura

Zmrzlinové sedmé nebe zaujme i navnadí

Zmrzlinove nebe 200Působivé a nenáročné letní čtení v podobě knihy Zmrzlinové sedmé nebe od Abby Clementsové nám na český trh přineslo nakladatelství Argo. Co skrývá tato růžovoučká kniha? Nejjednodušší odpovědí je m...

Divadlo

Herci Městského divadla Mladá Boleslav zpívají jak muzikálové hvězdy

miluji te200V pátek 17. února uvedlo Městské divadlo Mladá Boleslav premiéru muzikálové revue Miluji tě, ale..., což je světoznámé dílo, která se hraje od roku 2003 také na českých jevištích. Nemá příběhový děj. Jde o rychlý sled scének a hudebních čísel s...

Film

Babycall (Chůvička) aneb když už realitu od představ nerozeznáme

Babycall22 200V těchto lednových dnech jde do českých kin film „Babycall“, který v norsko-německo-švédské koprodukci natočil režisér Pål Sletaune. Získal za něj řadu ocenění a nominací – ceny Amanda Award, Gérardmer Award...