„Informace chce být svobodná“

„Informace chce být svobodná“

Tisk

kyberkultura200Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce je název knihy, která vyšla v nakladatelství Grada a jejím autorem je Petr Mareš.

 

 

 

Celkem je kniha rozdělena do devíti velkých kapitol: Digitální revoluce, Cesta ke kyberkultuře, V hlavní roli svoboda, Prolomit systém, Digitální disidenti a kyberpolitika, Šifra mistrem komunikace, Propaganda číhá v síti, Informační exploze a V zemi za zrcadlem. V závěru je kromě epilogu také poděkování, manifest černého ostrova, poznámky, obrázky, slovník pojmů a zdroje informací. Nevím, čím to bylo přesně způsobeno, ale mě více bavilo číst o věcech, o kterých už jsem něco věděla a mohla si je jen připomenout. Zaujaly mě například kapitoly o Anonymous, WikiLeas nebo Snowdenovi a k některým tématům se ještě určitě ráda vrátím.

Kniha podle autora není technickou příručkou, jak se stát hackerem, ani nemá za cíl odhalit nové šokující události a konspirace, natož dávat přesné návod, jak rozeznat informace od dezinformací. Od toho je tu spousta jiných publikací a mediálních platforem. "Kniha má být záznamem doby a pokusem o reflexi fenoménu digitální kultury, která se ve 21. století stala nedílnou součástí našich životů a radikálně formuje lidské myšlení a globální civilizaci,“  doplňuje.

Petr Mareš v prologu uvádí, že je kniha aktualizací jeho závěrečné práce s názvem Kyberkultura a svoboda na internetu (2018) a některých esejů a recenzí, které se tématu internetu a digitalizace dotýkají. To je podle mě zároveň kamenem úrazu, protože ze stránek jde hodně znát, že se jedná o akademickou práci. Sice je kniha díky tomu dobře členěna, ale zase obsahuje spoustu témat a málokde jde do hloubky a čtení se mi kvůli tomu zdálo náročnější. Rozhodně to není titul, který byste přečetli za večer, ale můžete si jednotlivé části dávkovat postupně, nebo knihu využít jako encyklopedii. Tak to mám v plánu i já.

Petr Profen Mareš je nezávislý publicista a bloger píšící pro kulturní magazíny Fullmoon.cz, A2, magazín UNI a sever Manipulatoři.cz. Dříve psal i pro Freemusic.cz a HIS Voice. Živí se jako grafik a webdesigner na volné noze pod značkou Shangrila Factory. Aktuálně působí i jako spolupracovník GMU v Hradci Králové. Vydal rovněž několik alb elektronické hudby pod pseudonymem prof. Neutrino a věnoval se audiovizuální tvorbě v projektech CBK a BIMB. Vystudoval obor Transkulturní komunikace na Univerzitě Hradec Králové a v současnosti dokončuje studium politologie se zaměřením na Latinskou Ameriku.

kyberkultura

Kyberkultura, hackeři a digitální revoluce
Informace chce být svobodná
Autor: Petr Mareš
Žánr: společenské vědy, komunikace, populárně-naučná
Nakladatelství: Grada
Rok vydání: 2022
Počet stran: 232
Hodnocení: 70 %

https://www.grada.cz/kyberkultura-hackeri-a-digitalni-revoluce-12504/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Robert Rohál: Oblast československé pop music mě zajímá léta

robert rohal 200Legendy československé populární hudby a Hvězdy odvedle – to jsou názvy dvou knih, které vyšly teprve nedávno a pod nimiž je podepsán Robert Rohál. Tento autor, žijící prakticky celý život v moravském Holešově mnoho let působí v kultu...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta kolem světa s jídlem a pivem

jidlo a pivo200Do České republiky se díky nakladatelství Omega dostala knížka australského kuchaře a autora knih Rossa Dobsona. Jedná se o skvělou kuchařku, takže doufám, že to není jeho poslední dílo, které u nás vyjde.


Literatura

V Ledovém království řádí Ledová příšera

ledove kralovstvi 200Nakladatelství Egmont přináší všem, kteří si oblíbili animovaný muzikál Ledové království (Frozen) z produkce společnosti Disney, další příběh princezen Anny a Elsy tentokrát nazvaný Ledová příšera.

Divadlo

Herec Lukáš Janota slaví významné životní jubileum

Lukas Janota200Ve středu 4. října 2023 oslavil své 40. narozeniny dlouholetá herecká opora muzikálového souboru Městského divadla Brno Lukáš Janota.

...

Film

Příběh o literatuře, životě a vášni

Colette perexFrancie, konec 19. století. Gabrielle Colette (Keira Knightley) je obyčejná dívka z malé vesnice. Její život se ale změní, když se do ní zamiluje populární spisovatel Willy (Dominic West). Ožení se s ní, a tak se Gabrielle přestěhuje za ním do...