Kniha matematiky

Kniha matematiky

Tisk

kniha matematiky200Velké ideje jednoduše vysvětlené – tak nás láká obrázek na encyklopedické publikaci Kniha matematiky, která vyšla v listopadu pod hlavičkou nakladatelství Universum v jejich geniální sérii Kniha vědy.

 



Matematika v kostce

Kniha matematiky je rozřazena jako ostatní knihy vědy, tedy velmi přehledně podle historických období. Hlavní kapitoly tedy jsou: Starověk a klasické období (3500 př. n. l. - 500 n. l.), Středověk (500–1500), Renesance (1500–1680), Osvícenství (1680–1800), 19. století (1800–1900), Moderní matematika (1900 – současnost).

Navíc tu máme představení autorského kolektivu, Předmluvu, Úvod, Přehled osobností, Slovník pojmů, Rejstřík, Citáty, Poděkování.

Kniha vědy

Na této knize, vlastně na celé této sérii, oceňuji její rozdělení do kapitol a to, jak pracuje s textem a informacemi. Každému období je věnována dvojstrana s časovou osou, kde jsou zapsány ty nejdůležitější objevy a poznatky, dává nám tedy celkový kontext. Pak následuje rozdělení do menších barevných celků, které mívají 1–4 strany. Začátek je uvozen šedý, sloupečkem s názvem Souvislosti, kde vidíme časový přehled řešení dané problematiky. Pak následuje text, který je vhodně roztříštěn fotografiemi, popisky, schématy a čtení tedy není natolik obtížné a můžeme si ho rozkouskovat na několikrát. Někdy je to totiž opravdu třeba, pokud nejste příliš zběhlí v matematice.

Souvislosti, přehled a zajímavosti

Série Kniha vědy mi učarovala, to nejde říct jinak. Ne že by nabízela podrobné rozpitvání všech lidských oborů a činností, ale nabízí ucelený vhled a pokud čtenáře něco zaujme, může bádat dál. Tak je tomu i v Knize matematiky, kterou doporučuji úplně všem, i když jim tato exaktní věda třeba nic neříká a mají k ní odpor. Poznat její dějiny, vývoj a možnosti, to považuji vskutku za fascinující.

Jen pro připomenutí, série Kniha vědy nám doteď nabídla tyto sympatické publikace: Kniha vědy (2015), Kniha umění (2018), Kniha psychologie (2019), Kniha mytologie (2019, Kniha filozofie (2020), Kniha ekologie (2020), Kniha biologie (2021) a v plánu je Kniha sociologie (2023) a Kniha ekonomie (2023).

kniha matematiky

Název: Kniha matematiky
Autor: kolektiv autorů
Původní název: The Maths Book (2019)
Žánr: naučná literatura
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2022, pevná vazba
Počet stran: 352
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/kniha-matematiky/kniha/14834/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Konečně zase hrát živě, to je přání Vladana Vavruši, kapelníka skupiny GAIA

Gaia perexDruhá múza je název aktuálního alba otrokovické skupiny GAIA. Sedm původních písniček a jedna instrumentální skladba představují pop rockovou muziku, která imponuje vlastními hudebními i aranžérskými nápady stejně jako chytrými texty - a samozřejmě...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Krásná zahrada – sen mnohých

kvetiny pro zahradu perexZahrada je fenomén, který provází lidstvo od doby, kdy se začalo kultivovat a kdy vznikly první starověké kultury. Visuté zahrady Semiramidiny patří mezi sedm divů starověkého svět...


Literatura

Když kvůli péči o bratra musíte podvádět a krást

Vzdycky prijde noc perexVe svém šestém románu Willy Vlautin vypráví příběh třicetileté Lynette, žijící se svou matkou a mentálně postiženým bratrem v Portlandu. Hrdinka pracuje do roztrhání těla, chce ušetřit dost peněz, aby rodina získal...

Divadlo

Pejsek a kočička bavili děti první festivalové odpoledne

altDivadelní přehlídka Setkání 2012 Stretnutie není jen o věhlasných divadelních souborech a profláklých tvářích prken, která znamenají svět. Není ani o výhradně dospělém divákovi. Děti jsou ve zlínském divadle vítány, a tak hned první od...

Film

Začne 22. ročník Festivalu francouzského filmu

FFF perexMezi 20. listopadem a 1. prosincem 2019 se uskuteční v pořadí již 22. FESTIVAL FRANCOUZSKÉHO FILMU. Kromě Prahy zavítá do dalších českých a moravských měst – do Brna, Českých Budějovic, Hradce Králové a Ostravy. Opět nabídne bohatý p...