Rozhovory, které jsou dveřmi k pochopení jinakosti

Rozhovory, které jsou dveřmi k pochopení jinakosti

Tisk

byli-jsme-tu-vzdycky perexKniha z pera Filipa Titlbacha, českého novináře, přibližuje skrze osobní rozhovory životy queer lidí žijících v českém prostoru. Filip Titlbach představil světu nejen soubor třinácti příběhů, ale hlavně soubor sedmnácti důležitých osobností, včetně jeho samotného. Skrze jejich odpovědi předkládá téma čtenářům hned z několika pohledů. O tématech queer komunity mluví zástupci z řad aktivistů, akademické obce a dokonce církve.

 

Pokud máme mluvit o queer lidech, je potřeba definovat samotný pojem queer – k tomu si vypůjčím právě autorovu definici: „Tento pojem zastřešuje všechny, jejichž identita není heterosexuální nebo cisgenderová (lidé, kteří se cítí být v souladu se svým pohlavím a genderovou identitou). V 16. století toto slovo označovalo to, co je zvláštní či podivné. V minulém století začalo být chápáno jako urážka LGBTQ lidé. V posledních třiceti letech se stalo nástrojem boje proti útlaku neheterosexuálních lidí.“

Intimní vhled do fungování současného světa z pohledu queer lidí

Filip Titlbach otevírá knihu svým vlastním příběhem. Sám se tak obrazně odhaluje čtenářům a svěřuje jim do rukou knihu plnou témat, které se jeho samotného dotýkají. Byli jsme tu vždycky tak není jen neosobní kolekcí rozhovorů, ale intimním vhledem do fungování současného světa, z pohledu queer lidí. Čtenáři tak získávají informace z první ruky, což jim umožňuje vcítit se do problémů a pochopit situaci úplně jiným způsobem, než na jaký jsou možná zvyklí.

Někdo by snad mohl mít pocit, že tato kniha zůstane v komunitě, ze které autor vychází. Je to ale přesně naopak. Rozhovory jsou dveřmi k pochopení. A to i pro lidi, kterým jsou témata, jako jsou stejná práva, povinná sterilizace trans osob či diskriminace na základě orientace, úplně jedno. Kniha otevírá témata, vyvrací předsudky a prezentuje fakta.

filip titlbach nahled

Rozhovory se rozvíjejí přirozeně, nejsou strojené a jejich struktura není předem pevně ohraničená. Autor i respondenti tak mají prostor na to svými slovy vysvětlit téma, kterému rozumí, lidsky. Otázky se rozvíjí i dle jejich reakcí a Filip Titlbach tím jen dokazuje to, jak kvalitně se umí ptát; kniha není pouhým sborníkem odpovědí. A respondenti, které vybral, umí vysvětlovat. Z jejich odpovědí je cítit touha po pochopení, o které se sice neprosí, ale věcně ukazují, proč by jej mít měli. Témata vysvětlují rozumně, v klidu a racionálně. To pořád velká část české společnosti potřebuje. Aby jim někdo přiblížil komunitu jim jinak naprosto vzdálenou, na základě faktů.

Příběhy založené na zkušenostech, faktech a historii

V druhé řadě je každá stránka olemována vysvětlivkami. Nemusíte se tak bát dát knihu přečíst rodině, přátelům či známým, kterým jsou termíny, jako je gender, dysforie či ally neznámé. Vysvětlivky dávají prostor pochopit, ale hlavně dávají čtenáři najevo, že není nutné, aby se v problematice pohyboval, stačí, aby začal.

Filip Titlbach nemá žádnou povinnost vysvětlovat lidem, proč by měli být tolerantní, proč by je queer lidi a jejich problémy měli zajímat. Spousta queer lidí by na jeho místě měla chuť obviňovat, křičet a bránit se nenávisti, které čelí. On ale i přes veškeré příkoří, které mu společnost způsobila, nabízí perfektně zpracovaný vhled, příběhy, co stojí nejen na zkušenostech, ale i na faktech a historii. Byli jsme tu vždycky je jedním z nejdůležitějších děl literatury faktu za poslední dobu, protože má potenciál zasypat příkopy, které se ve společnosti tvoří. Nebo alespoň část z nich – a i to je krok dopředu.

filip titlbach studio

Filip Titlbach je novinář působící v redakci Deníku N. Je autorem podcastu „Studio N“, který moderuje společně s jeho kolegou Vítkem Svobodou. Získal několik cen za své texty, byl nominován na Křišťálovou lupu a Novinářskou cenu. Byl oceněn Otevřenou společností v anketě Genderman, která vznikla za účelem zviditelnění, propojení a ocenění mužů, kteří odmítají sexismus a veřejně proti němu vystupují či aktivně podporují genderovou rovnost. To je v souladu se sociálními a menšinovými tématy, kterým se Filip Titlbach věnuje. Byli jsme tu vždycky je jeho první, ale snad ne poslední, knihou.

byli-jsme-tu-vzdycky

Byli jsme tu vždycky
Autor: Filip Titlbach
Žánr: Publicistika
Nakladatelství: N media, a. s.
Rok vydání: 2022
Počet stran: 230

Hodnocení: 100%

Zdroj foto: Filip Titlbach
obchod.denikn.cz/show/47/byli_jsme_tu_vzdycky


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

NEZAPOMÍNEJME DĚTEM VYPRÁVĚT - Rozhovor se Spolkem Storytelling

Storytelling200Spolek Storytelling se věnuje vyprávění příběhů už několik let. Vypráví na nejrůznějších akcích, ve školách, knihovnách, na festivalech, v divadlech i kavárnách. Učí také zájemce na seminářích, jak poutavě a zajímavě vyprávět, ať už dětem ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Když to tam není, tak to tam nehledej

kdyztotamneni200Když to tam není, tak to tam nehledej je tedy volným pokračováním knihy Suchý hadr na dně mořském, ve kterém čtenáři sledovali dětství, dospívání i jakési procitnutí hlavní hrdinky Anny. Ta se nyní vydává do Prahy, aby se odtrhla od „minu...


Literatura

Přeneste se do Itálie a začtěte se do jednoho snu probdělé noci

BOEMO200Spisovatel Jiří Raichl tentokrát spojil síly s Monikou Alžbětou Svobodovou a společně napsali dílo Boemo e Bastardella – sen probdělé noci. Kvalitě to rozhodně na ničem neubírá.

 

...

Divadlo

Dorian Gray, manipulátor v třpytivém oblaku

dorian 200Už je to více než sto dvacet let, co si svět může přečíst příběh o obrazu Doriana Graye. Mladíka, který si užívá života a díky záhadnému portrétu nestárne. Všechno špatné v jeho životě se odráží v obrazu a on zůstává krásný a neposkvrněný. Švandovo ...

Film

Městečko na dlani
ImageTragikomedie z válečných let vypráví o životě v městečku Rukapáně, kde pestrá sbírka postav řeší své každodenní starosti a hašteří se o to, kdo si koho vezme, zda bude víno na radnici zadarmo či zda bude ...