Příběh pomsty a slávy

Příběh pomsty a slávy

Tisk

reka bohu 200Egyptské město Láhún zdárně rozkvétá pod rukama svého vládce. Je přemýšlivý. Dokáže lidem zajistit obživu a nestrpí zlovolné při. Připravuje svého mladšího syna Huie, aby jednou pokračoval v jeho stopách. Hui se cítí být potěšen a věří, že se otci dostatečně zavděčí. Nevlastní matka však není na otcově straně. Nelíbí se jí, že její syn je poněkud odstrkován.

Vzpoura proti městu

Místo s dobře vystavěnými paláci a domy se zdá být mírumilovné a poklidné. Za jeho zdmi se ovše chystá spiknutí, kterému velí právě vládcova žena se svým synem po boku. Qen je nevyzpytatelný a žárlí na úspěšnějšího bratra, proto mu zadarmo nedá vůbec nic a kde může ho osočí. Dokonce se mu podaří dostat mladšího bratra do zajetí v nepřátelských strukturách tehdejšího Egypta.

Na straně Huie je sice vlastní Qenova sestra, bohužel jen její pomoc na intriky nestačí. Hui musí najít dostatek sil a naučit se dobré strategii, aby se dostal tam, kam patří – ke generálu Tanovi k vojsku, jež bojuje se samotnými bohy.

Milovník starověku

Wilbur Smith miluje starověký Egypt. Dokáže se v egyptské historii bravurně pohybovat, jako kdyby všechny příběhy zažil na vlastní kůži. Od svých prvních historických románů se knihu od knihy lepší a stále přichází s novými osudy a hrdinstvími. Vtáhne čtenáře do děje a nepustí ho. Děj se otevře a rozkvétá na stránkách románů do netušených rozměrů. Řeka bohů – Nové království tak nabízí nové kapitoly historie a milovníci Egypta – někdejšího i současného – jen blaženě při čtení vrní.

Autor je dokonalý především ve znalosti tehdejšího světa, dokáže se chovat jako dávný Egypťan a umí hovořit jazykem shodným s tehdejší dobou. Nestane se, že bychom si připadali mimo časovou osu. Zároveň styl vyprávění koresponduje s naším myšlením, prostě nás přenese o tisíciletí zpět, oblékne nás do tóg a nechá brodit vodou Nilu či spálit horkým sluncem pouště. Jsme přesně tam, kde máme být a svého hrdinu doprovázíme ze všech sil. Spolu s ním čelíme útokům nevlastní matky, bráníme se úskokům proradného bratra a čekáme na příležitost, jak se osvědčit.

Právě pro tuhle bezprostřednost a dokonalou znalost reálií se staly Smithovy romány oblíbené a neustále chtěné. Není totiž jednoduché se ponořit do minulosti a nepokusit se vnutit jí dnešní styl myšlení a jednání.

Co dodat – jen snad návrh pro ty, kdo Smithovy egyptské příběhy neznají: čtou se skvěle a nezklamou. Napínavou historii přeložil Dalibor Míček.

reka bohu

Název: Řeka Bohů – Nové království (The new Kingdom, 2021)
Autor: Wilbur Smith
Překlad: Dalibor Míček
Žánr: historický román
Nakladatelství: Alpress, s. r. o., edice Klokan
Rok vydání: 2022
Počet stran: 376
Hodnocení: 76 %

Zdroj foto: nakladatelství

Odkaz na web: www.alpress.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na film Známí neznámí si tvůrci vzali úvěr půl milionu. Producentka Wanda Adamík Hrycová to manželovi radši nepřiznala

wanda adamik hrycova200Už za pár dní vstoupí do českých kin film Známí neznámí. U této příležitosti jsme vyzpovídali producentku filmu Wandu Adamík Hrycovou.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Cesta do středu mozku se sympaťákem doktorem Benešem

200litV poutavé publikaci Cesta do středu mozku dává MUDr. Beneš, spolu s novinářem Martinem Čápem, možnost i laickým čtenářům zamyslet se nad fenoménem jménem „lidský mozek“. Sídlí lidská duše v mozku, jak vůbec náš mozek funguje a jaké jsou současné možnost...


Literatura

O Srdečníkovi, Jaterníkovi a Kebulákovi z Mise Afghánistán

Mise Afghanistan perexŽili, byli…Lékaři bez hranic. Jeden z nich, český chirurg Tomáš Šebek, se vydal do země lovců draků, aby pomohl kolegům v jedné velké nemocnici v Kundúzu. Cestou potká i krásnou Šeherezádu...

Divadlo

Divadelní loď Tajemství

Před dvanácti lety na břehu Vltavy zakotvila nevídaná loď. Loď s oponou, s divadelními prkny a programem pro malé i velké. Na boku s velkým nápisem Tajemství, s podtitulem Bratří Formanů si křižuje dvě největší české řeky, kotví...

Film

Rande v kině stále není klišé, a to ani pokud jste zrovna teď single

rande z filmu200Kino je od nepaměti jedním z nejčastějších míst setkání prvního rande nebo oslavení výročí. Napadlo vás ale někdy, že se v kině můžete i s někým seznámit? Poslední dva roky, díky světové pandemii, randit v kině moc nešlo, ale ani to neodrad...