Freyju s Huldarem tentokrát spojí Panenka

Freyju s Huldarem tentokrát spojí Panenka

Tisk

panenka 200Královna islandské krimi Yrsa Sigurðardóttir přichází s další knihou! Tentokrát se jedná o pátý díl s Freyou a Huldarem s názvem Panenka.

 

 

 

Jak to tak u knihy této islandské spisovatelky bývá, prolíná se v nich hned několik příběhů, které se později spojí. Hned ten úvodní představuje Dísu s dcerou Rósou. Ty jsou s kolegou z práce na výletě na rybářské lodi a uloví starou rozbitou panenku. Malá Rósa si ji chce vzít domů a následujícího rána je panenka pryč a Dísa leží v koupelně v tratolišti krve mrtvá. Na druhé straně detektiv Huldar pátrá po lidských ostatcích na mořském dnu a bojuje s identifikací nalezených kostí. Do toho policie řeší brutální vraždu bezdomovce a do toho se objevuje Freya mající na starosti asistovat u případu nahlášeného sexuálního zneužívání v domově sociální péče o nezletilé.

Tyto jednotlivé zápletky se postupně navzájem propojují a autorka přednáší čtenářovi spoustu motivů. V ději figurují jak drogy, tak peníze i vztahy a vše dolaďuje nevlídná atmosféra Islandu. K tomu je zde opět chemie mezi Huldarem a Freyou a čtenáři Yrsy musí skákat nadšením. Já se k nim rozhodně řadím, protože jsem se do Panenky okamžitě zakousla a moc si čtení užívala.

Oproti předchozím dílům byla Panenka rozhodně méně brutální a možná i trochu jiná, ale opět propracovaná a velmi dobře napsaná. Někteří si stěžují na rozvláčnost, a naopak odbytý konec, ale tak to u detektivek někdy bývá a mně to v tomto případě opravdu nevadilo a Panenku považuju za velmi dobrý díl.

Yrsa Sigurðardóttir (1963) je celosvětově uznávaná islandská autorka detektivní a thrillerové literatury. V roce 2005 vydala svůj první detektivní román Poslední rituál (Metafora, 2007), který jí okamžitě vysloužil přídomek „královna severské krimi“ a který znamenal začátek oceňované série s právničkou Tórou Gudmunsdóttir. Své postavení jedné z nejlepších detektivních autorek současnosti upevnila řadou samostatných thrillerů, jež byly dosud přeloženy do více než 30 jazyků, a především pak v roce 2014 románem DNA (Metafora, 2017), prvním dílem volné série s dětskou psycholožkou Freyjou a detektivem Huldarem. Na ten hned o rok později navázala druhým dílem Černá díra (Metafora, 2018) a posléze třetím dílem Katarze (Metafora Grada, 2019) a čtvrtým Poprava (Metafora Grada 2021). Novinky o Yrsiných knihách můžete sledovat na facebookové stránce Yrsa Sigurðardóttir CZ.

panenka

Panenka
Autor: Yrsa Sigurðardóttir
Překlad: Hana Sichingerová
Žánr: krimi, detektivka
Nakladatelství: Metafora (Grada)
Rok vydání: 2022
Počet stran: 432
Hodnocení: 91 %

https://www.grada.cz/panenka-11258/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jsem spíš orientovaný na naše zpěvandule, říká Martin Fritsch alias Miss Angelika

angelika 200Dělat travesti show, kdy během jednoho večera uvidí publikum na jevišti celou plejádu známých hvězd, není žádná legrace. Něco o tom ví brněnský rodák Martin Fritsch, který už od konce devadesátých let vystupuje jako Miss Angelika. Zatímco v min...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Femme fatale C. G. Junga: Sabina Spielreinová
ImageS krásnou, charismatickou a nadprůměrně inteligentní ruskou Židovkou s masochistickými sklony Sabinou Spielreinovou (1885 – 1942) se život nikdy příliš nemazlil. Její nelehký osud popisuje beletristicky, velmi živě...

Literatura

Rudý zákon: Jak jsem se stal Putinovým nepřítelem č. 1

Rudy zakon 200Knižní autobiografii s názvem Rudý zákon napsal americký investor Bill Browder. Rozhodl se vyjít na světlo s politickými intrikami, které při svém pobytu v Rusku, kde začal investovat do akcií ruských firem, zažil. Ačkoliv riskoval svůj vlas...

Divadlo

Mezi námi děvčaty

Mezi nami devcaty 200V dubnu tohoto roku se na prknech Komorní Fidlovačky uskutečnila již stá repríza autorského debutu irské dramatičky a zároveň také herečky Elaine Murphyové. Slavnostní kulatou reprízu Little Gem si nenechala ujít ani samotná...

Film

ČT Art slaví. Diváci se mají na co těšit.

PRAHA – 21.8. 2014. Při příležitosti oslav ročního vysílání, představila alternativní ČT Art veřejnosti „fajnšmekrovsky“ přichystanou nabídku podzimního vysílacího schématu včetně dvanácti premiér a tří přímých přenosů v prvním záříjovém týdnu.

 

...