Vyprávění příběhů není věda

Vyprávění příběhů není věda

Tisk

jak vypravet pribehy200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Jak vyprávět příběhy dětem, která by neměla uniknout rodičům, prarodičům a pedagogům. Osobně jsem na ni byla zvědavá, ale příliš jsem neočekávala a byla jsem velmi mile překvapena.

 

 

 

Autoři knihy uvádějí, že jejich záměrem bylo vytvořit cosi jako stručnou příručku pro zaneprázdněné rodiče s jednoduchou metodou a snadno zapamatovatelnými kroky. Na čtenáře proto nečeká žádná suchá teorie, ani příliš pouček, právě naopak.

Kniha se skládá z krátkých kapitol a vzorových příběhů, kde je popsaná teorie převedena do praxe. V textu se navíc nacházejí černá kolečka, ve kterých je tímto způsobem zvýrazněna důležitá myšlenka. Jednotlivé kapitoly jsou: Vypravěčská smyčka, Buďte sami sebou, Začněte jednoduše, začněte mladí, Vybudujte si rytmus, Praktická stránka, Příběhy konejšivé, Příběhy poučné, Příběhy pro celou rodinu a Konec. V závěru nechybí poznámky autorů, poznámky v podobě zdrojů, poděkování a rejstřík.

Titul můžete vyhrát v naší soutěži: Naučte se, Jak vyprávět příběhy dětem

Z každé řádky v knize jde poznat, jak Silke a Joseph milují děti, jak jim na nich záleží a jak jim opravdu chtějí nejen něco předat, ale také pomoci. Oba mají jak vypravěčský talent a cit, pro práci s nimi, ale ukazují, že není nijak složité děti strhnout na svou stranu. Popisované kroky totiž opravdu dávají smysl a nejsou složité. Chce to jen chuť, jistou dávku odvahy a také trénink!

Mě například zaujalo doporučení, začít příběhy vyprávět, co nejdřív je to možné a to dříve, než dítě rozeznává slova. Díky tomu navodíte potřebnou vzájemnou atmosféru sdílení – jak pro vaše dítě, tak hlavně pro sebe a vypravěčské dovednosti se budou vyvíjet společně s dítětem. „V raném dětství se příběhy točí kolem potomkova těla. Jak se dítě vyvíjí, přecházejí příběhy k jednoduchým objektům v jeho dosahu. Od svého syna nebo dcery si bereme různá vodítka a pomalu postupujeme k příběhům o mámě nebo tátovi a dítěti, pak o dítěti samotném nebo s nějakým kamarádem, až bude ve čtyřech letech připravené na spletitá dobrodružství s několika postavami a občasným mírným nebezpečím,“ popisují autoři na straně 62.

Ačkoliv ještě nemám děti, kniha pro mě byla velmi poučná a jsem si jistá, že se k ní budu vracet. Rozhodně ji doporučuji těm, kteří se nechtějí spoléhat jen na pohádky a hledají způsoby, jak děti zaujmout. A je úplně jedno, zda se jedná o rodiče, prarodiče, učitele, vychovatele nebo například táborové vedoucí.

jak vypravet pribehy

Jak vyprávět příběhy dětem
Autor: Silke Rose Westová, Joseph Sarosy
Překlad: Lenka Adamcová
Žánr: pohádka, pro děti
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2021
Počet stran: 160
Hodnocení: 90 %

https://www.knihykazda.cz/jak-vypravet-pribehy-detem/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Štěpánka Živčáková: Na besedách se snažím vytvářet bezpečný prostor

Zivcakova perexŠtěpánka Živčáková je žena, která miluje výzvy. Tou aktuální je pro ni pořádání besed na téma deprese. Tato nemoc jí před deseti lety zcela nečekaně vlétla do života. Jako hurikán, který vše zničil, aby mohlo vyrůst něco nového. Svůj příběh...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

„Cejl neměl Bůh na mapě“

krvavy-bronx 200Nakladatelství Host se spojilo s nakladatelstvím Druhé město a dalo dohromady velmi zajímavé dílo nazvané Krvavý Bronx.

 

...

Literatura

Od semínka v prach: Něžné vyprávění o jedné zahradě

Od semínka v prach 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha Od semínka v prach od Marce Hamera nabízející milý pohled na práci s rostlinami.

 

...

Divadlo

Příběhy a postavy Bohumila Hrabala ožijí na scéně Divadla Kolowrat

Dum foto perexInscenaci Inzerát na dům, ve kterém už nechci bydlet uvede na scéně Divadla Kolowrat v pondělí 21. května v 19 hodin pod produkční záštitou ArtWay, z. s. herecké kvarteto Milan Mikulčík, Simona Vrbická, Jiří Bartoň a Kateřina Březinová -...

Film

Jarní smršť České televize: ČT art a Déčko

CT Z mrtveho domu perexV závěru naší trilogie nazvané „Jarní smršť České televize“ se sluší představit také programovou nabídku nejmladších stanic České televize - ČT art a Déčka. Přestože se tyto dva programy dělí o jeden kanál, a jejich vys...